3 Sebab Kutu Kepala Ini Berjangkit

, Jakarta - Anak-anak sering mengadu gatal di rambut, tetapi ketika diperiksa, tidak ada kelemumur dijumpai? Ia mungkin gatal akibat kutu kepala. Serangga tanpa sayap kecil ini hidup di antara rambut manusia dan memakan darah dari kulit kepala. Keadaan ini biasanya dialami oleh sesiapa sahaja, terutamanya kanak-kanak dan remaja. Mereka menyebar dengan mudah dari orang ke orang, dan kadang-kadang sukar untuk disingkirkan.

Mengalami kutu kepala boleh mengganggu, tetapi tidak berbahaya dan tidak menyebarkan penyakit. Mereka juga bukan tanda kebersihan yang buruk, kerana kutu memerlukan darah dan mereka tidak peduli jika itu dari seseorang yang bersih atau kotor. Oleh itu, mengapa mudah berjangkit? Inilah ulasannya!

Baca juga: Punca Kutu Kepala dan Cara Mengatasinya

Sebab Kutu Kepala Mudah Berjangkit

Ada sebab kutu sukar disembuhkan dan mudah merebak, iaitu:

  • Cara Bertahan

Cara utama kutu kepala bertahan adalah dengan menghisap darah melalui kulit kepala manusia. Kutu dewasa boleh bertahan hingga 30 hari di kepala seseorang. Tanpa menghisap darah, serangga itu, yang mempunyai enam kaki dan berwarna kelabu, dapat hidup sekitar 1-2 hari. Oleh itu, kutu suka berada di kulit kepala dan menyerang. Dalam satu hari, kutu kepala dapat menghisap darah hingga beberapa kali.

  • Mereka bertelur sebelum mati

Sama seperti makhluk hidup yang lain, kutu juga mempunyai kitaran hidup. Biasanya, kutu akan mati setelah 30 hari melekat di kulit kepala. Nah, kutu dewasa sering bertelur sebelum mati. Setelah menetas, kutu ini mudah bergerak ke rambut orang lain.

  • Tidak Berkaitan dengan Kebersihan

Seperti yang telah disebutkan sebelumnya, tidak ada hubungannya antara kebersihan kutu dan rambut. Mereka hanya menghisap darah tanpa peduli sama ada rambut seseorang itu bersih atau tidak.

Baca juga: 6 Cara Mudah Menghilangkan Kelemumur

Apakah Gejala Kutu Kepala?

Sekiranya terdapat kutu kepala, maka anda merasakan sensasi menggelitik dan bergerak di rambut, bukan sahaja anda akan merasa gatal sebagai reaksi alergi terhadap gigitan kutu kepala. Mereka yang mempunyai kutu kepala juga mudah marah dan mengalami masalah tidur (kerana kutu paling aktif dalam kegelapan). Mereka juga mengalami kecederaan di kepala akibat calar. Luka ini boleh dijangkiti oleh bakteria yang terdapat pada kulit seseorang.

Langkah Mengatasi Kutu Kepala

Terdapat dua cara utama untuk merawat kutu kepala, termasuk:

  1. Dadah

Sekiranya anda mengira anda mempunyai kutu, hubungi doktor anda dengan segera supaya mereka boleh mengesyorkan syampu ubat, bilas krim, atau losyen untuk membunuh kutu. Setiap orang mungkin mendapat rawatan yang berbeza kerana semuanya bergantung pada apa yang difikirkan oleh doktor akan berfungsi dengan baik. Kutu juga sangat sukar untuk disingkirkan.

Sekiranya anda masih mempunyai kutu 2 minggu selepas memulakan rawatan, beritahu doktor anda. Atau segera ke hospital dan buat janji temu melalui aplikasi . Doktor akan mencuba ubat lain atau mengulangi rawatan jika ada nits yang tertinggal dan menetas selepas rawatan. Rawatan kutu ubat biasanya membunuh kutu, tetapi memerlukan beberapa hari sehingga gatal berhenti.

  1. Mengambilnya Dengan Tangan

Doktor boleh mengesyorkan sisir basah sebagai tambahan kepada (atau sebagai alternatif) rawatan kimia. Rawatan ubat tidak akan berkesan 100 peratus, jadi rawatan dengan tangan juga penting. Untuk menghilangkan kutu dan nits dengan tangan, gunakan sisir bergigi halus pada rambut lembap dan lakukan ini setiap 3-4 hari selama 3 minggu setelah kutu hidup terakhir dilihat.

Membasahkan rambut untuk sementara waktu menghentikan kutu dari bergerak, dan perapi menjadikannya lebih mudah untuk menangkap atau menempel pada sisir. Minta juga orang lain untuk menyisir dan mengambilnya.

Baca juga: Inilah Cara Mencegah Kutu Kepala pada Orang Dewasa

Anda mesti mengunjungi hospital sekiranya terdapat gejala berbahaya yang timbul akibat kutu kepala, seperti:

  • Kulit di kulit kepala kemerahan;
  • Kulit kepala terasa sangat tidak selesa;
  • Kehadiran kelenjar getah bening yang membengkak.

Itulah beberapa maklumat mengenai sebab kutu mudah berjangkit, gejala, dan rawatan yang boleh anda lakukan. Lebih terperinci, anda boleh meminta doktor secara langsung melalui permohonan , bila-bila masa dan di mana sahaja.

Rujukan:
Kesihatan Kanak-kanak. Diperoleh pada tahun 2020. Kutu Kepala.
Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit. Diperoleh pada tahun 2020. Kutu Kepala.
Berita Perubatan Hari Ini. Diperoleh pada tahun 2020. Kutu Kepala.