Kisah Kdrama Bunga Gangguan Keperibadian Jahat dan Antisosial

, Jakarta - Baru-baru ini, semakin banyak drama Korea yang membangkitkan isu kesihatan mental. Salah satu daripadanya yang cukup baru adalah drama berjudul Flower of Evil. Genre drama penggantungan penggantung Perkara ini dianggap menarik kerana ceritanya tegang dan penuh dengan rahsia yang membuat penonton penasaran.

Flower of Evil menceritakan kisah Cha Ji Won (dimainkan oleh Moon Chae-won), seorang detektif yang berkahwin dengan Baek Hee Sung (Lee Joon-gi) dan mempunyai seorang anak perempuan. Suami, Baek Hee-sung kelihatan sangat cinta dengan isteri dan anaknya. Namun, di balik semua itu, dia menyembunyikan masa lalu yang gelap dan mempunyai gangguan keperibadian antisosial, jadi dia tidak dapat merasakan emosi seperti orang normal pada umumnya.

Baca juga: Kenali Perbezaan Antara Gangguan Introvert dan Antisosial

Memahami Orang dengan Gangguan Personaliti Antisosial

Gangguan keperibadian antisosial adalah gangguan mental di mana seseorang secara konsisten mengabaikan apa yang betul dan salah, dan tidak mementingkan hak dan perasaan orang lain. Orang dengan gangguan keperibadian ini dapat kelihatan sangat mengagumkan di luar, tetapi mereka sebenarnya mudah marah dan agresif, dan tidak bertanggungjawab. Mereka juga cenderung memanipulasi, berkelakuan ganas atau impulsif dan sering terlibat dalam penggunaan dadah dan alkohol.

Seperti jenis gangguan keperibadian yang lain, gangguan kepribadian antisosial bervariasi dalam keparahannya, dari berkelakuan buruk sesekali hingga berulang kali melanggar undang-undang dan melakukan kejahatan serius. Orang yang mempunyai gangguan keperibadian antisosial yang teruk sering disebut sebagai psikopat.

Baca juga: Orang dengan Gangguan Keperibadian Berisiko Mengalami Dysthymia

Punca Seseorang Mempunyai Gangguan Kepribadian Antisosial

Dalam drama Korea Flower of Evil, Baek Hee Sung dikatakan mempunyai masa lalu yang gelap yang dianggap sebagai penyebab gangguan keperibadian antisosialnya. Namun, apa yang sebenarnya menyebabkan seseorang mengalami gangguan personaliti antisosial?

Punca sebenar keperibadian antisosial tidak diketahui. Namun, memang benar bahawa gabungan faktor genetik dengan pengalaman kanak-kanak trauma, seperti penyalahgunaan atau pengabaian, memainkan peranan utama dalam perkembangan gangguan keperibadian ini.

Orang dengan gangguan keperibadian antisosial sering tumbuh dalam persekitaran keluarga yang sukar. Salah satu atau kedua ibu bapa mungkin menyalahgunakan alkohol, dan konflik ibu bapa dan keibubapaan yang kejam adalah perkara biasa. Kesukaran jenis ini pada masa kanak-kanak boleh menyebabkan masalah tingkah laku pada masa remaja dan dewasa. Gangguan keperibadian antisosial lebih kerap berlaku pada lelaki berbanding wanita.

Ciri-ciri Orang dengan Gangguan Personaliti Antisosial

mengikut Manual Diagnostik dan Statistik Gangguan Mental edisi terbaru, iaitu ke-5 (DSM-5), orang yang mempunyai gangguan keperibadian antisosial mempunyai ciri-ciri berikut:

  • Melanggar hak orang lain.
  • Mempunyai pekerjaan dan kehidupan di rumah yang tidak stabil.
  • Cenderung tersinggung dan agresif.
  • Tidak menyesal dengan perbuatannya.
  • Menunjukkan tingkah laku yang tidak bertanggungjawab secara konsisten.
  • Ceroboh dan impulsif.
  • Suka berbohong atau memanipulasi.
  • Mempunyai sejarah gangguan tingkah laku semasa kecil, seperti ponteng, kenakalan, dan tingkah laku agresif lain.

Gangguan keperibadian antisosial dapat disahkan melalui penilaian psikologi. Selain itu, kemungkinan gangguan lain juga harus dikesampingkan terlebih dahulu.

Sekiranya anda mengenali seseorang dengan ciri-ciri di atas, ada baiknya anda mencuba membawanya ke psikologi atau psikiatri.

Walaupun gangguan keperibadian antisosial dianggap salah satu gangguan yang paling sukar untuk diubati, baru-baru ini didapati bahawa clozapine ubat antipsikotik berkesan untuk memperbaiki gejala pada lelaki dengan gangguan keperibadian ini.

Baca juga: Bolehkah Gangguan Personaliti Antisosial Diatasi?

Anda juga boleh meminta nasihat ahli psikologi untuk menangani orang dengan gangguan keperibadian antisosial melalui aplikasi . Ayuh, muat turun permohonan sekarang.

Rujukan:
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020.Gangguan keperibadian antisosial.
NHS. Diakses pada tahun 2020.Gangguan keperibadian antisosial.
Psikologi Hari Ini. Diakses pada tahun 2020.Gangguan keperibadian antisosial.