Kenali 4 Jenis Gangguan Sendi dan Tulang

Jakarta - Setiap tubuh manusia dilengkapi dengan tulang dan sendi. Ini membantu menyokong bentuk dan kekuatan badan untuk dapat bergerak dengan lebih bebas, sehingga dapat melakukan aktiviti seperti duduk, berjalan, berlari, dan bahkan berenang. Walau bagaimanapun, anda harus tahu bahawa sendi dan tulang di badan anda mempunyai pekerjaan yang sangat sukar.

Sendi adalah persimpangan dua tulang, ini disebut ligamen dan tulang rawan. Prestasi sendi di badan dibantu oleh cecair sinovial, yang membantu tubuh melakukan pergerakan yang lancar dan menyerap kejutan. Sekiranya terdapat kelainan pada bahagian ini, ini bermakna anda mengalami masalah sendi atau gangguan tulang.

Lalu, apakah jenis gangguan sendi dan tulang? Berikut adalah beberapa daripadanya:

Keradangan

Keradangan adalah gangguan sendi dan tulang yang paling biasa. Biasanya, keadaan ini disebabkan oleh diet yang tidak sihat, jangkitan atau kecederaan pada bahagian tubuh tertentu yang menyebabkan pembengkakan, kesakitan, dan perubahan warna kulit menjadi kemerahan.

Baca juga: Mesti Tahu, Cara Mendiagnosis Penyakit Crohn

Secara amnya, radang pada sendi dan tulang boleh berulang alias sembuh dan kembali. Maksudnya, anda mesti tahu bagaimana mengawal keradangan ini. Salah satunya adalah dengan merehatkan bahagian tubuh yang dijangkiti, atau mengambil ubat tertentu. Anda juga harus mengelakkan makanan yang mencetuskan keradangan. Penyakit Crohn, gout, dan psoriatic arthritis adalah beberapa contoh keradangan pada sendi dan tulang.

Jangkitan

Gangguan tulang dan gangguan sendi seterusnya adalah jangkitan. Keadaan ini boleh berlaku apabila sendi menjadi radang kerana adanya patogen dalam darah yang menyebabkan kerosakan sendi. Beberapa contoh adalah arthritis Lyme dan arthritis septik.

Jangkitan boleh berlaku disebabkan oleh bakteria, misalnya dalam kes Lyme arthritis yang berlaku kerana gigitan kuku. Gejala serupa dengan selesema, ditambah ruam yang muncul di kulit. Ini memerlukan rawatan segera, biasanya dengan mengambil antibiotik untuk membunuh bakteria.

Baca juga: Ini adalah keadaan yang boleh meningkatkan risiko semula jadi keseleo

Autoimun

Gangguan sendi dan gangguan tulang seterusnya adalah jenis autoimun, yang berlaku apabila sistem antibodi menyerang kedua-dua bahagian tubuh ini dan menyebabkan keradangan. Sistem kekebalan tubuh menafsirkan sel dan tisu sebagai musuh dan menyebabkan kerosakan pada tisu penghubung dan tulang rawan, yang menyebabkan parut. Sekiranya tidak dirawat dengan segera, keadaan ini menyebabkan kelemahan tulang rawan dan boleh menyebabkan komplikasi serius, seperti rheumatoid arthritis.

merosot

Terakhir adalah gangguan sendi dan tulang yang disebabkan oleh keadaan degeneratif, seperti keseleo, kecederaan, atau terkehel. Gejala tidak selalu menyakitkan di kawasan yang dijangkiti, kerana gejalanya mungkin tidak dapat dikesan sehingga mencapai tahap akut yang menyukarkan anda bergerak.

Baca juga: Anak Kecil Anda Mempunyai Kehilangan Sendi, Apa Yang Harus Anda Lakukan?

Beberapa cara yang dapat digunakan untuk mengatasi gangguan ini adalah dengan memberikan paket ais untuk mengurangkan bengkak, menggunakan pereda rasa sakit, dan merehatkan bahagian tubuh yang dijangkiti sehingga pulih dengan cepat.

Itu adalah beberapa jenis gangguan tulang dan gangguan sendi yang biasa. Sekiranya anda mempunyai pertanyaan mengenai masalah sendi dan tulang atau merasakan ada gejala aneh di kedua-dua bahagian badan ini, jangan ragu untuk segera bertanya kepada doktor anda. Ia tidak sukar, kerana anda hanya memerlukan muat turun permohonan di telefon bimbit. Tanya apa sahaja, anda boleh memilih doktor secara langsung melalui aplikasi tersebut .