Vaksin COVID-19 Australia Menyebabkan Positif HIV Palsu, Inilah Faktanya

, Jakarta - Vaksin untuk menghentikan COVID-19 kini mulai diedarkan ke berbagai negara di seluruh dunia. Walaupun begitu, sebenarnya terdapat beberapa vaksin yang masih dalam ujian klinikal ke atas manusia. Salah satu negara yang masih menguji vaksin ini adalah Australia.

Namun, ada beberapa berita mengejutkan dari ujian vaksin COVID-19 di Australia. Pengembangan vaksin COVID-19 di sana dilaporkan telah dihentikan kerana boleh menyebabkan hasil ujian HIV palsu yang salah. Jadi, apa yang boleh menyebabkan ini berlaku? Inilah ulasannya!

Baca juga: Vaksin Corona Tidak Cukup Satu Suntikan, Inilah Sebabnya

Punca Keputusan Ujian HIV Palsu dalam Pembangunan Vaksin COVID-19

Penyelidik dari CSL dan University of Queensland (UQ) menjelaskan bahawa kemungkinan penyebab ujian HIV positif palsu dari pengujian vaksin COVID-19 adalah bahawa vaksin menggunakan sebilangan kecil HIV.

Memetik kenyataan di laman web rasminya, para penyelidik CSL mengatakan bahawa protein HIV digunakan sebagai agen penstabil atau pengimbang dalam vaksin. Vaksin sebenarnya tidak membuat seseorang dijangkiti HIV, tetapi tubuh bertindak balas terhadap protein dan menghasilkan antibodi pada tahap yang membuat sukarelawan mengesan HIV positif.

Sebelum melakukan ujian, para peserta juga diberitahu tentang kemungkinan ini, tetapi para ahli tidak menduga bahawa antibodi yang dihasilkan cukup untuk menipu ujian HIV. Nasib baik setakat ini tidak ada kesan sampingan yang serius yang dilaporkan dari 216 sukarelawan dalam ujian klinikal vaksin. Pemeriksaan lebih lanjut juga mengesahkan bahawa tidak ada sukarelawan yang dijangkiti HIV.

Namun, kerana ia menimbulkan kegelisahan dan boleh mengganggu usaha untuk mengesan kes HIV, para penyelidik akhirnya memutuskan untuk menghentikan pengembangan vaksin ini. Brendan Murphy selaku ketua otoriti kesihatan Australia mengatakan bahawa jika pengembangan vaksin ini berlanjutan, kemungkinan vaksin ini akan berkesan. Namun, mereka tidak mahu mengambil risiko dengan hasil ujian HIV positif palsu ini yang akan menimbulkan kekeliruan dan keraguan dalam masyarakat.

Baca juga: Inilah sebabnya cuaca sejuk meningkatkan potensi penyebaran COVID-19

Jadi, bagaimana perkembangan vaksin di Australia?

Kerana munculnya hasil ujian HIV positif palsu, Perdana Menteri Scott Morrison mengatakan bahawa pemerintah Australia tidak tergesa-gesa untuk memberikan kebenaran kecemasan untuk menggunakan vaksin korona yang dibuat oleh Pfizer dan BioNTech.

Scott Morrison mengatakan Australia kini berada dalam situasi yang berbeza dari UK, yang telah memberikan kebenaran kecemasan untuk menggunakan vaksin Pfizer. Morrison mengatakan bahawa pemerintahnya ingin memastikan bahawa orang Australia dan dia merasa sangat kuat dan mempunyai keyakinan mutlak bahawa ketika ujian berjaya, mereka dapat memperoleh vaksin. Oleh itu, orang Australia akan dapat membuat keputusan untuk diri mereka sendiri dan keluarga mereka dengan yakin.

Australia belum memberikan lesen untuk menggunakan vaksin Pfizer, dan Morrison mengatakan Australia masih memantau penggunaannya di UK dan AS. Dia mengatakan bahawa dia akan belajar dari pengalaman kedua negara, terutama melalui perjanjian perkongsian data dengan Inggeris.

Pemerintah negara kanguru berharap para pengawal selia akan menyetujui penggunaan vaksin korona dari Pfizer dan BioNTech pada akhir Januari dan Australia diharapkan akan mula melakukan vaksinasi pada bulan Mac 2021.

Baca juga: Vaksin Corona Pfizer Akan Digunakan di UK

Pemerintah dan semua pihak yang berkaitan di sebuah negara memang akan memastikan bahawa vaksin yang akan diberikan kepada rakyatnya dapat berfungsi dengan berkesan untuk menghentikan wabak yang telah berlangsung selama lapan bulan. Walau bagaimanapun, sementara menunggu vaksin benar-benar digunakan, anda masih perlu melakukannya jarak fizikal , menjaga kebersihan diri, dan menggunakan topeng ketika berada di tempat awam.

Sekiranya anda merasakan simptom yang serupa dengan COVID-19, anda harus segera berbincang dengan doktor anda di . Doktor akan memberikan nasihat kesihatan yang boleh anda lakukan, atau mungkin meminta anda melakukan ujian diagnostik untuk menentukan sama ada gejala yang anda alami berkaitan dengan COVID-19 atau tidak. Praktikal bukan? Ayuh, gunakan aplikasi untuk mempermudah mengakses perkhidmatan kesihatan untuk diri sendiri dan mereka yang terdekat dengan anda.

Rujukan:
Sains Langsung. Diakses pada tahun 2020. Mengapa Vaksin COVID-19 Australia Menyebabkan Ujian HIV Palsu Positif.
The New York Times. Diperoleh pada 2020. Australia Membuang Vaksin Covid-19 yang Menghasilkan H.I.V. Positif Palsu.