Hati-hati, 5 perkara ini boleh menyebabkan demensia

, Jakarta - Demensia adalah sindrom yang menunjukkan seseorang mempunyai masalah ingatan. Sindrom ini adalah gambaran umum apabila terdapat penurunan daya ingatan atau kemahiran berfikir yang cukup parah untuk mengurangkan kemampuan seseorang menjalankan aktiviti harian. Demensia atau gangguan neurokognitif utama boleh timbul akibat kecederaan, jangkitan, dan penyakit.

Gejala yang timbul ketika seseorang mengalami demensia adalah kegagalan ingatan, penurunan kemampuan untuk mengingat beberapa perkara sekaligus, masalah dengan memahami atau mengungkapkan bahasa, gangguan fungsi tubuh, dan kesukaran memahami isyarat bukan lisan dari orang lain. Demensia sering dianggap sebagai "pikun", tetapi kedua-dua perkara itu berbeza antara satu sama lain.

Penyakit Alzheimer boleh menjadi penyebab terbesar dengan 60 hingga 80 peratus penghidap demensia. Di samping itu, demensia vaskular yang boleh berlaku setelah seseorang mengalami strok adalah yang kedua paling biasa dan menyebabkan demensia pada seseorang. Walau bagaimanapun, terdapat keadaan lain yang boleh menyebabkan gejala demensia, seperti masalah tiroid dan kekurangan vitamin.

Baca juga: Hati-hati dengan Demensia untuk Perokok Pasif

Punca Demensia

Demensia yang berlaku berkaitan dengan kerosakan sel saraf di otak, yang boleh berlaku di beberapa kawasan otak. Demensia boleh mempengaruhi setiap orang secara berbeza, bergantung pada kawasan otak mana yang terjejas. Penyakit yang berkaitan dengan gangguan ingatan umumnya dikelompokkan berdasarkan kesamaan, seperti bahagian otak yang terkena dan boleh bertambah buruk dari masa ke masa atau menjadi progresif. Selain itu, demensia dapat disebabkan oleh reaksi terhadap ubat-ubatan atau kekurangan vitamin.

Berikut adalah beberapa penyebab seseorang mengalami demensia, iaitu:

  1. Penyakit Alzheimer

Penyakit ini adalah penyebab demensia yang paling biasa. Secara amnya, orang yang berumur lebih dari 60 tahun menderita gangguan ingatan ini. Sejauh ini penyebab penyakit Alzheimer tidak diketahui, tetapi plak dan kusut sering dijumpai di otak orang yang menghidap penyakit Alzheimer. Plak adalah sekumpulan protein atau beta-amiloid dan kusut adalah timbunan serat yang tidak kemas yang terbuat dari protein tau.

  1. Demensia Vaskular

Ini adalah jenis biasa yang boleh berlaku selepas penyakit Alzheimer. Demensia vaskular berlaku kerana kerosakan pada saluran darah yang boleh disebabkan oleh strok atau keadaan lain. Ini dapat mengelakkan aliran darah normal dan menyekat oksigen masuk ke sel otak.

Baca juga: Berikut adalah 7 Gejala Umum Demensia Alzheimer

  1. Demensia Badan Lewy

Gangguan ingatan ini disebabkan oleh gumpalan protein yang tidak normal yang terdapat di otak penderita, sehingga menyebabkan demensia. Ini boleh menyebabkan seseorang menghidap penyakit Alzheimer dan penyakit Parkinson. Demensia Lewy adalah salah satu jenis demensia progresif yang paling biasa.

  1. Demensia frontotemporal

Demensia jenis ini disebabkan oleh beberapa penyakit yang berkaitan dengan kerosakan atau degenerasi sel saraf di lobus frontal otak, kawasan yang berkaitan dengan keperibadian, tingkah laku, dan bahasa.

  1. Demensia Campuran

Dalam satu kes, dinyatakan bahawa seseorang dapat menghidap demensia disebabkan oleh beberapa penyakit, seperti penyakit Alzheimer, demensia vaskular, dan demensia badan Lewy. Masih dalam penyelidikan bagaimana seseorang dapat mengembangkan demensia campuran mengenai gejala yang timbul dan rawatan yang boleh dilakukan.

Baca juga: Penyakit Rosacea Boleh Mencetuskan Risiko Alzheimer, Benarkah?

Itulah beberapa penyebab demensia yang boleh berlaku pada seseorang. Sekiranya anda mempunyai pertanyaan mengenai gangguan ingatan, doktor dari sedia menolong. Komunikasi dengan doktor dapat dilakukan dengan mudah melalui Berbual atau Suara / Panggilan video . Di samping itu, anda juga boleh membeli ubat di . Secara praktikal tanpa perlu meninggalkan rumah, pesanan anda akan dihantar ke destinasi anda dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun aplikasinya kini ada di App Store dan Google Play!