Pengendalian Dilakukan pada Orang dengan PDA

, Jakarta - Paten Ductus Arteriosus (PDA) adalah berlakunya masalah dengan jantung. Secara amnya, keadaan ini berlaku dalam beberapa minggu pertama hingga sebulan selepas bayi dilahirkan. Ia dicirikan oleh hubungan janin yang normal antara aorta dan arteri pulmonalis, yang memungkinkan darah merah yang masuk ke dalam tubuh untuk dikitar semula melalui paru-paru.

Semua bayi yang dilahirkan mempunyai peredaran darah antara aorta dan arteri pulmonari. Ketika bayi berkembang di rahim, darah tidak perlu diedarkan melalui paru-paru, kerana oksigen dihantar melalui plasenta. Semasa kehamilan, hubungan diperlukan untuk membolehkan darah kaya oksigen melewati paru-paru bayi dan diproses ke dalam badan. Keadaan normal yang dialami oleh semua bayi disebut ductus arteriosus.

Semasa kelahiran, plasenta dikeluarkan bersama dengan tali pusat yang terputus. Paru-paru bayi kini mesti membekalkan oksigen ke badannya. Ketika bayi mengambil nafas pertamanya, saluran darah di paru-paru terbuka, dan darah mula mengalir untuk mengambil oksigen. Pada ketika ini, ductus arteriosus tidak diperlukan untuk melewati paru-paru. Dalam keadaan normal, dalam beberapa hari pertama setelah kelahiran, ductus arteriosus ditutup dan darah tidak lagi melaluinya.

Pada beberapa bayi, ductus arteriosus tetap terbuka dan keadaannya sekarang dikenali sebagai paten ductus arteriosus (PDA). Pembukaan antara aorta dan arteri pulmonari membolehkan darah merah beredar kembali ke paru-paru. Ductus arteriosus kekal berlaku dua kali lebih kerap pada kanak-kanak perempuan berbanding kanak-kanak lelaki.

Baca juga: Bayi Juga Boleh Mengalami Gangguan Jantung

Mengendalikan Orang dengan PDA

Rawatan untuk penghidap PDA bergantung pada usia mereka. Beberapa perkara yang boleh dilakukan untuk melegakan gangguan yang berlaku pada orang dengan PDA adalah:

1. Menunggu Semasa Makluman

Pada bayi pramatang, PDA sering ditutup dengan sendirinya. Doktor akan memantau jantung bayi anda untuk memastikan saluran darah terbuka ditutup dengan betul. Pada kanak-kanak dan orang dewasa, PDA minimum mungkin tidak menyebabkan masalah kesihatan yang lain, tetapi pemantauan masih diperlukan.

2. Memberi Ubat kepada Bayi Pramatang

Salah satu cara untuk menangani bayi dengan PDA adalah dengan memberi ubat anti-radang bukan steroid (NSAID) seperti ibuprofen (Advil, Motrin Baby, lain-lain) atau indomethacin (Indocin). Ia boleh digunakan untuk menutup PDA. NSAID boleh menyekat bahan kimia seperti hormon di dalam badan yang menjaga PDA tetap terbuka. NSAID tidak akan menyekat PDA pada bayi, kanak-kanak atau orang dewasa yang lebih tua.

Baca juga: Adakah Bayi Pramatang Sangat Mudah Terhadap PDA?

3. Pembedahan

Sekiranya ubat tidak berkesan dan keadaan anak teruk atau menyebabkan komplikasi, pembedahan mungkin disarankan. Seorang pakar bedah membuat sayatan kecil di antara tulang rusuk bayi untuk mencapai jantung anak ibu dan memperbaiki saluran terbuka dengan menggunakan jahitan atau klip.

Selepas pembedahan, kanak-kanak itu akan tinggal di hospital selama beberapa hari untuk pemerhatian. Biasanya memerlukan beberapa minggu untuk anak pulih sepenuhnya dari pembedahan jantung. Kadang-kadang, penutupan pembedahan juga disyorkan untuk orang dewasa yang mempunyai PDA yang menyebabkan masalah kesihatan. Kemungkinan risiko pembedahan termasuk suara serak, pendarahan, jangkitan, dan diafragma lumpuh.

4. Prosedur Kateter

Bayi yang dilahirkan sebelum waktunya dan terlalu kecil tidak sesuai untuk prosedur kateter. Mungkin, doktor akan mengesyorkan menunggu sehingga bayi lebih tua untuk menjalani prosedur kateter yang dapat memperbaiki PDA. Prosedur kateter juga boleh digunakan untuk merawat bayi, kanak-kanak dan orang dewasa.

Dalam prosedur kateter, tiub nipis (kateter) dimasukkan ke dalam urat di pangkal paha dan disambungkan ke jantung. Melalui kateter, palam dimasukkan untuk menutup ductus arteriosus. Sekiranya prosedur dilakukan secara rawat jalan, pesakit tidak akan tinggal di hospital. Komplikasi prosedur kateter termasuk pendarahan, jangkitan, dan pergerakan palam di tempat kateter diletakkan di jantung.

Baca juga: Gumam jantung terdengar semasa mengandung, perhatikan gejala PDA

Itulah beberapa rawatan yang boleh dilakukan untuk penghidap PDA. Sekiranya anda mempunyai pertanyaan mengenai gangguan ini, doktor dari sedia menolong. Caranya adalah dengan muat turun permohonan dalam telefon pintar awak!