Bunuh Diri Pelajar Sekolah Rendah, Ibu Bapa Mengetahui Gejala Kemurungan pada Kanak-kanak

Jakarta - Kes bunuh diri yang dilakukan oleh seorang pelajar sekolah menengah pertama di wilayah Jakarta Timur, SN (14) beberapa waktu lalu disiarkan di media sosial. Sebelumnya, SN telah dirawat secara intensif di sebuah rumah sakit di wilayah Jakarta. Namun, setelah menjalani rawatan selama 2 hari, SN meninggal dunia pada hari Khamis (16/1) sekitar jam 16.15 WIB.

Baca juga: Kemurungan Boleh Berlaku Pada Umur Umur

Kes ini banyak dibincangkan kerana SN disyaki tidak dapat menahan buli atau buli buli secara lisan dilakukan oleh rakan mereka di sekolah. Namun, pihak sekolah menafikan bahawa tidak ada buli yang dilakukan. Tanpa diketahui oleh keluarga dan saudara-mara, SN gembira dapat meluahkan perasaannya pada beberapa gambar yang dijumpai. Ibu bapa, tidak ada salahnya mengenali gejala kemurungan pada anak-anak sehingga kes seperti ini dapat dielakkan.

Ibu bapa, Kenali Gejala Kemurungan Anak

Depresi adalah gangguan mental yang dicirikan oleh perubahan mood yang mempengaruhi perasaan, cara berfikir, dan tingkah laku yang menyebabkan masalah emosi dan fizikal. Dilaporkan dari Persatuan Kebimbangan dan Kemurungan Amerika , kemurungan boleh dialami oleh sesiapa sahaja, termasuk kanak-kanak. Walau bagaimanapun, secara amnya kanak-kanak dengan riwayat kemurungan keluarga juga lebih cenderung mengalami perkara yang sama.

Tidak ada salahnya ibu bapa memperhatikan tingkah laku anak-anak mereka setiap hari. Kanak-kanak yang mengalami kemurungan cenderung lebih lama diam dan sedih, tetapi itu tidak bermaksud bahawa anak yang sedih mengalami kemurungan. Sekiranya anak mengalami perubahan sikap, tidak ada salahnya meminta ibu bapa dengan lebih mendalam apa yang menjadikan mereka berbeza.

Baca juga: Petua Mengatasi Kemurungan pada Kanak-kanak

Dilaporkan dari Perkhidmatan Kesihatan Nasional UK Berikut adalah gejala kemurungan pada kanak-kanak yang harus diketahui oleh ibu bapa, iaitu:

 1. Perubahan mood yang lebih cepat. Mereka cenderung rendah tenaga;

 2. Tidak berminat dengan perkara-perkara yang sebelumnya menggembirakan kanak-kanak itu;

 3. Rasa sentiasa letih;

 4. Mengalami gangguan tidur seperti sukar tidur atau terlalu banyak tidur;

 5. Lebih banyak menarik diri dari kehidupan sosial dan keluarga sehingga kurang berinteraksi;

 6. Kurang keyakinan diri;

 7. Perubahan selera makan, boleh menurun atau meningkat secara drastik;

 8. Sentiasa merasa sunyi dan kosong sehingga anda menjadi lebih tenang;

 9. Sentiasa merasa bersalah;

 10. Mempunyai pemikiran untuk mengakhiri hidupnya;

 11. Penurunan hasil pembelajaran;

 12. Kanak-kanak dengan usia yang lebih tua akan cenderung untuk minum alkohol.

Sekiranya keadaan ini berlaku dalam jangka masa yang lama, mengganggu kehidupan sosial, mengubah minat anak dan kehidupan keluarga, tidak ada salahnya untuk bertanya secara langsung kepada psikologi mengenai keadaan anak melalui aplikasi tersebut. . Ibu juga boleh mengajak anak-anak untuk berjumpa doktor di hospital terdekat apabila keadaan anak itu ditandai dengan perubahan fizikal.

Inilah Cara Mengatasi Kemurungan Anak

Mengatasi kemurungan akan berbeza bagi setiap anak. Rawatan kemurungan pada kanak-kanak disesuaikan dengan kemurungan yang dialami oleh anak. Kemurungan ringan hingga sederhana memerlukan terapi tingkah laku kognitif dan terapi bermain. Namun, untuk kemurungan yang cukup parah, rawatan biasanya dilakukan dengan penggunaan ubat-ubatan, seperti antidepresan.

Baca juga: Ini adalah 3 Depresi pada Kanak-kanak Rumah Rosak

Peranan ibu bapa diperlukan untuk pemulihan keadaan anak. Menemani dan memberi sokongan kepada anak-anak. Bukan hanya sokongan emosi, ibu bapa juga perlu memastikan anak-anak mereka makan makanan sihat, berehat secukupnya, dan berpeluang membiarkan anak-anak mereka melakukan perkara positif yang mereka nikmati. Ingatlah, seseorang yang mengalami kemurungan memerlukan pertolongan dari orang yang terdekat dengannya. Jadi, ibu bapa harus tetap sabar dan memahami keadaan anak.

Rujukan:
Persatuan Kebimbangan dan Kemurungan Amerika. Diakses pada tahun 2020. Kemurungan Kanak-kanak
Perkhidmatan Kesihatan Nasional UK. Diakses pada tahun 2020. Kemurungan pada Kanak-kanak dan Remaja
WebMD. Diakses pada tahun 2020. Kemurungan pada Kanak-kanak
Kesihatan Kanak-kanak. Diakses pada tahun 2020. Kemurungan
Klinik Cleveland. Diakses pada tahun 2020. Kemurungan Pada Kanak-kanak