Berhati-hati, limfedema boleh menyebabkan komplikasi ini

Jakarta - Kadang kala aktiviti yang terlalu padat boleh menyebabkan badan anda merasa letih secara berterusan. Sebaiknya jangan memandang rendah rasa letih yang disertai dengan pembengkakan lengan, terutama jari dan kaki kerana anda mungkin mengalami gejala limfedema. Tidak ada yang salah dengan mengetahui penyakit ini lebih jauh sehingga dapat mengubati keadaan ini lebih awal dan dapat menghindari komplikasi yang disebabkan oleh penyakit limfedema.

Baca juga: Ini adalah gejala limfedema yang perlu diperhatikan

Adakah Lymphedema Berbahaya?

Lymphedema adalah keadaan pembengkakan pada kaki dan lengan yang disebabkan oleh gangguan sistem limfa. Lebih khusus lagi, sistem limfa mempengaruhi sistem imun di dalam badan sehingga keadaan ini dapat membahayakan kesihatan tubuh anda. Lymphedema biasa terjadi pada wanita yang menjalani rawatan barah payudara.

Keadaan limfedema berlaku apabila kelenjar getah bening tersumbat dan tidak dapat menyingkirkan bahan berbahaya di dalam badan. Keadaan ini menyebabkan bahan berbahaya terkumpul di kaki dan lengan. Inilah sebabnya mengapa pembengkakan berlaku di kawasan itu.

Kenali gejala yang dialami oleh seseorang yang mengalami keadaan limfedema sehingga rawatan dapat dilakukan sejak dini. Gejala utama adalah bengkak di lengan dan kaki yang menyakitkan apabila disentuh. Orang yang mengalami limfedema juga lebih sukar bergerak dan merasa lebih berat dan kaku.

Demam yang disertai demam adalah salah satu gejala yang dialami oleh penghidap limfedema. Di kawasan yang dijangkiti, lebam muncul walaupun tidak ada kesan. Pengerasan dan penebalan kulit adalah tanda limfedema. Jangan memandang rendah luka atau kulit kering, sebenarnya ini juga merupakan tanda penyakit limfedema.

Baca juga: Perbezaan Antara Lymphedema Utama dan Sekunder

Ini adalah Komplikasi Lymphedema

Keadaan limfedema dapat dicegah dengan mengambil beberapa langkah pencegahan, seperti melindungi lengan atau kaki dari kecederaan atau jangkitan. Tidak ada salahnya menutup bahagian badan yang cedera dengan kain kasa steril atau pembalut. Elakkan juga memakai pakaian yang ketat di kawasan yang cedera.

Gunakan air suam ketika hendak membersihkan atau merawat luka.Jangan lupa untuk merehatkan bahagian badan yang bengkak. Jangan teragak-agak untuk bertanya kepada doktor anda mengenai gejala lain yang akan dialami oleh penderita limfedema. Sangat mudah dan anda tidak perlu meninggalkan rumah, sudah cukup muat turun permohonan dan pilih ciri Tanya Doktor.

Keadaan limfedema yang tidak segera dirawat boleh menyebabkan komplikasi kesihatan, seperti:

1. Jangkitan

Lymphedema boleh menyebabkan komplikasi seperti jangkitan pada bahagian lain badan anda. Contohnya, jangkitan pada kulit atau selulitis dan limfangitis. Keadaan ini bertambah buruk apabila bahagian yang dijangkiti cedera.

2. Lymphangiosarcoma

Penyakit ini adalah jenis barah tisu yang sangat jarang berlaku. Keadaan ini menyebabkan kulit berubah warna menjadi kebiruan atau keunguan seperti lebam.

3. Pertumbuhan Tumor

Pertumbuhan tumor boleh berlaku apabila seseorang mengalami limfedema dan tidak dirawat dengan segera. Tumor di dalam badan menyebabkan penyumbatan aliran cecair limfa dan menyebabkan pembengkakan.

4. Nafas Pendek

Lymphedema boleh menyebabkan keadaan pernafasan menjadi lebih pendek daripada biasa.

5. Amputasi

Apabila jangkitan merebak ke beberapa bahagian badan, penyakit ini boleh menyebabkan amputasi.

Tidak ada salahnya untuk selalu mengawal kesihatan anda secara teratur sehingga anda dapat menghindari pelbagai masalah kesihatan, ya.

Baca juga: 4 Jenis Pemeriksaan Pengesanan Lymphedema