Pengambilan Makanan untuk Orang-orang Iguana untuk Berpuasa Besar

"Iguana yang tinggal di lingkungan yang tidak sihat dan kurang mengambil makanan biasanya berukuran lebih kecil daripada iguana lain. Agar iguana tumbuh dengan cepat, anda perlu mengatur bahagian makanan dan jenis makanan yang dimakannya. "

, Jakarta - Ada banyak faktor yang mempengaruhi kadar pertumbuhan iguana. Itulah yang perlu diketahui oleh pemilik iguana agar mereka tidak tertanya-tanya, mengapa iguana saya tidak besar? Perlu diingat bahawa iguana boleh mengambil masa 4-7 tahun untuk berkembang menjadi saiz penuh.

Ini bergantung pada banyak perkara, seperti genetik, persekitaran tempat tinggal iguana dan makanan yang dimakannya. Iguan akan tumbuh dengan cepat untuk 3-5 tahun pertama, dan selepas itu pertumbuhannya menjadi perlahan. Baca lebih lanjut mengenai pertumbuhan iguana yang ideal di sini!

Saiz Ideal Iguana yang Sihat

Iguana yang tinggal di persekitaran yang tidak sihat dan kurang mengambil makanan biasanya berukuran lebih kecil daripada iguana lain. Beberapa jenis iguana boleh menjadi lebih besar kerana genetik, terutama iguana Amerika Selatan.

Beberapa jenis iguana mungkin berhenti tumbuh selama beberapa bulan pada satu masa. Ini adalah keadaan biasa. Namun, selepas tempoh ini iguana anda biasanya akan mula tumbuh dengan kadar yang lebih cepat.

Baca juga: 3 Perkara Yang Perlu Diperhatikan Sebelum Menjaga Iguan

Untuk mendapatkan perbandingan, berikut adalah ukuran ideal iguana berdasarkan Suntuk Panjang Ekor atau STL). Untuk rekod, STL adalah ukuran iguana yang dilihat dari panjang badan hingga ekor, berikut adalah julat:

 • Ukuran 0-6 bulan 15-25.4 cm
 • 6 bulan ke atas bersaiz 18-45 cm
 • Berukuran 1 tahun 45-69cm
 • Berukuran 2 tahun 69-95 cm
 • Berukuran 3 tahun 70-110 cm
 • Berukuran 4 tahun 85-135cm
 • Berukuran 5 tahun 110-150cm
 • Berukuran 6 tahun 120-170 cm
 • Berukuran 7 tahun 125-180 cm
 • Berukuran 8 tahun 137-190cm

Pengambilan Makanan Sihat untuk Pertumbuhan Iguana

Iguana lelaki dewasa akan jauh lebih besar daripada wanita. Iguana lelaki dewasa boleh mencapai ukuran 152-213 cm. Betina selalunya tidak lebih besar daripada 137 cm. Makanan yang lemah dan faktor lain boleh memberi kesan seumur hidup pada ukuran iguana. Mengenai pengambilan makanan, jenis makanan apa yang dapat menjadikan iguana bertambah besar?

Baca juga: Kepentingan Menjaga Sangkar Bersih untuk Iguana

1. 70 peratus sayur-sayuran berdaun gelap seperti sayur collar dan bayam, 20 peratus sayur-sayuran seperti kubis, wortel dan brokoli, 10 peratus buah seperti mangga, pisang dan strawberi.

2. Air segar, bersih dan bebas klorin mesti sentiasa ada.

3. Basahkan makanan dengan air atau campurkan makanan dengan makanan bayi berperisa sayur atau buah.

4. Makan sekali sehari.

5. Iguan tidak mengunyah makanan mereka, mereka menelannya keseluruhan, jadi makanan mesti dicincang, diparut atau dipotong kecil-kecil agar dapat dimakan.

6. Taburkan diet dengan suplemen kalsium harian dan suplemen multivitamin sekali atau dua kali seminggu.

7. Sayur-sayuran dan buah-buahan yang tidak dimakan dalam masa 24 jam harus dibuang.

Itulah peraturan pengambilan makanan agar iguana cepat dan besar. Sekiranya anda memerlukan maklumat lain mengenai iguana, tanyakan kepada doktor haiwan anda di ! Iguana adalah haiwan yang unik. Anda perlu mengetahui ciri-ciri untuk mengetahui sama ada iguana anda dalam keadaan sihat atau tidak. Berikut adalah tanda-tanda bahawa iguana anda sihat:

 • Aktif dan berjaga-jaga
 • Mata jernih
 • Badan dan ekor berisi
 • Kulit sihat
 • Makan dengan kerap

Baca juga: Ini adalah pelbagai jenis iguana dengan bentuk yang sangat unik

Anda harus sedar bahawa iguana anda mempunyai masalah kesihatan jika menunjukkan tanda-tanda penurunan berat badan atau penurunan selera makan, lendir di mulut atau hidung, bengkak pada kulit, kelesuan, terdapat benjolan, luka, atau lecet pada kulit, sesak nafas , lumpuh anggota badan, dan keputihan yang tidak normal. Percayalah kesihatan haiwan kesayangan anda di ya! Muat turunaplikasi ini untuk mengetahui lebih banyak maklumat kesihatan haiwan lain.

Rujukan:
Pelatih Haiwan Peliharaan. Diakses pada tahun 2021. Iguana tropika
Kadal101.com. Diakses pada tahun 2021. Bagaimana Membuat Iguana Anda Tumbuh Lebih Cepat?