5 Khasiat Tersembunyi Air Beras untuk Kesihatan

Jakarta - Tidak sedikit orang berpendapat bahawa air mencuci beras adalah air yang penuh dengan kotoran, bakteria, dan kuman. Tidak hairanlah, kerana air ini membawa semua kotoran yang ada di beras sebelum dimasak. Namun, ternyata air basuh beras mempunyai pelbagai faedah tersembunyi. Bukan hanya untuk kecantikan kulit, air beras juga bagus untuk kesihatan tubuh. Sebenarnya, sebilangan orang menggunakan air basuh beras ini, anda tahu!

Lalu, apakah faedah sebenar air beras untuk kesihatan tubuh? Berikut adalah beberapa daripadanya:

Mengatasi Sembelit

Adakah anda menghadapi masalah membuang air besar? Pasti menjengkelkan, ya, kerana sembelit menjadikan perut kenyang dan terasa kenyang. Namun, tidak perlu risau, anda boleh mengatasinya dengan memakan air basuh beras. Nampaknya, air beras juga kaya dengan serat yang membantu mengatasi masalah sembelit atau sukar buang air besar, terutama air cuci beras perang.

Kehadiran bakteria baik di dalam air juga berkesan untuk menjaga kesihatan usus anda, anda tahu. Jadi, anda yang sering mengalami sembelit disarankan untuk mengambil air beras ini setiap pagi agar pencernaan anda menjadi lebih lancar.

Baca juga: 6 Khasiat Air Beras untuk Kecantikan

Mengatasi Cirit-birit

Siapa sangka, air mencuci beras ternyata menjadi salah satu ubat paling kuat untuk merawat cirit-birit, terutama di India. Kajian yang telah diterbitkan dalam jurnal Lancet mendedahkan bahawa air beras dapat bertindak sebagai bahan yang menggantikan elektrolit apabila seseorang mengalami cirit-birit. Ini disebabkan kandungan pati dalam air padi yang mudah dicerna oleh badan dengan mengenali struktur penyusunnya.

Mengatasi Dehidrasi

Kekurangan cecair memang berbahaya, terutama bagi penghidap demam kepialu, selesema, atau denggi. Apabila anda menghidap penyakit ini, anda diminta minum banyak air mineral untuk menggantikan ion badan yang hilang. Selain air minuman, anda dapat mengatasi dehidrasi dengan memakan air beras. Pakar kesihatan mengatakan bahawa mineral dan zat besi yang terdapat di dalam air beras lebih banyak daripada air biasa.

Penguat Tenaga

Kekurangan rehat menjadikan badan lemah dan tidak berdaya. Nah, cubalah minum air beras, kerana kandungan karbohidrat dalam air basuh beras dapat memenuhi pengambilan tenaga tubuh. Mengonsumsi air beras pada waktu pagi akan menjadikan badan anda lebih bertenaga dan segar. Bukan hanya itu, air beras yang kaya dengan bahan semula jadi tanpa bahan kimia berbahaya juga selamat untuk dimakan setiap hari.

Baca juga: 4 Khasiat Ubi Keledek untuk Paru-paru yang Sihat

Neutralizer Suhu Badan

Apabila anda demam, suhu badan anda pasti meningkat. Biasanya, anda akan memampatkan dahi anda atau minum banyak air agar lebih mudah berpeluh. Bukan hanya dengan air mineral, anda dapat meneutralkan suhu badan dengan minum air beras, terutama pada waktu pagi. Dengan begitu, demam akan cepat hilang dan badan anda akan kembali sihat.

Itulah lima faedah air beras untuk kesihatan tubuh yang masih belum diketahui umum. Nampaknya, di sebalik air beras yang kotor, tersimpan banyak faedah yang menyokong kesihatan tubuh anda. Sekiranya anda ingin bertanya mengenai pelbagai masalah kesihatan, cukup klik aplikasi dan pilih Tanya perkhidmatan Doktor. Terdapat banyak doktor berpengalaman yang akan membantu anda mendapatkan jawapan untuk semua soalan anda.

Selain itu, aplikasi ini juga memudahkan anda membeli ubat dan vitamin, anda tahu. Sebabnya, anda tidak perlu pergi ke farmasi, cukup pilih perkhidmatan Apotek Deliver, dan semua pesanan anda akan tiba di tempat itu dalam masa satu jam. Apa tunggu lagi, ayuh muat turun permohonan sekarang!