Siapkan 7 perkara ini sebelum memasuki pejabat semasa New Normal

, Jakarta - Pada hari Khamis (04/06) kemarin, Gubernur DKI Jakarta Anies Baswedan mengumumkan bahawa Sekatan Sosial Berskala Besar (PSBB) di Jakarta akan berlanjutan hingga akhir Juni. Namun, kali ini PSBB adalah tempoh peralihan ke arah New Normal pada bulan Julai. Melalui peraturan ini, beberapa kemudahan awam mula dibuka perlahan-lahan. Seperti pejabat mulai Isnin (08/06) seterusnya.

Peraturan untuk pergi ke pejabat juga mengharuskan tidak semua pekerja memasuki pejabat. Tetapi hanya 50 peratus pekerja, dan 50 peratus selebihnya masih diminta bekerja dari rumah. Di samping itu, setiap pejabat mesti membahagikan waktu kerja pekerjanya yang berada di pejabat sekurang-kurangnya dua kumpulan masa yang berbeza. Pembahagian masa ini sekurang-kurangnya dua jam untuk mengawal kapasiti ketika mobiliti datang, pulang, dan berehat.

Baca juga: Inilah Yang Mungkin Berlaku Sekiranya Jarak Fizikal Diakhiri Tidak Lama Lagi

Adakah anda seorang pekerja yang sudah mula memasuki pejabat? Sekiranya demikian, wajar bagi anda untuk merasa bimbang. Namun, pastikan di era Normal Baru nanti anda telah membuat persiapan yang baik untuk mengelakkan risiko penularan virus korona SARS-CoV-2.

Barang yang mesti dibawa ke pejabat

Berikut adalah beberapa perkara yang mesti anda sediakan di dalam beg anda sebelum memasuki pejabat semasa New Normal, iaitu:

  • Topeng kain bersih dan beberapa alat ganti;

  • pembersih tangan , semburan pembasmi kuman, atau sabun cair;

  • Lap basah dan kering;

  • Pinggan mangkuk dan botol minuman;

  • Peralatan keagamaan, termasuk tikar sembahyang;

  • Makanan tambahan atau multivitamin;

  • Sekiranya anda sering menggunakan perkhidmatan teksi motosikal dalam talian, anda harus menggunakan topi keledar peribadi.

Agar lebih praktikal, masukkan semua peralatan ini ke dalam beg khas agar lebih mudah dicari apabila diperlukan.

Baca juga: 5 Kesalahan Umum Menggunakan Topeng Muka untuk Mencegah Corona

Ingat, Jarak Fizikal Masih Perlu Dilakukan

Sekiranya anda telah menyiapkan semua item lebih awal, perkara seterusnya yang tidak kurang pentingnya adalah dengan memohon jarak fizikal . Jarak fizikal Ini memainkan peranan penting dalam melambatkan penyebaran COVID-19. Walaupun peraturannya mulai longgar, tetapi jika anda masih merasa bimbang dengan risiko penularan, anda boleh melakukan beberapa perkara mengenai perkara ini. Seperti membawa kenderaan peribadi ke pejabat, membawa tongkat kecil untuk membantu anda menekan butang lif dan membuka pintu pejabat, atau seumpamanya. Anda juga boleh membawa pertukaran pakaian sekiranya diperlukan.

Perkara penting lain yang mesti dibiasakan ialah rajin mencuci tangan. Pastikan anda mencuci tangan dengan sabun dan air sebelum menyentuh wajah anda, sebelum makan, selepas makan, setelah berjabat tangan dengan orang lain, dan banyak lagi. Ini kerana tangan anda mungkin menyentuh permukaan yang telah tercemar dengan COVID-19. Mungkin ketika menyentuh wajah, virus masuk melalui hidung, mulut, atau bahkan mata.

Selain itu, jika anda takut makan di restoran biasa, anda boleh membawa makan tengah hari anda sendiri ke pejabat. Tidak hanya lebih sihat, anda juga dapat mengurangkan risiko penularan.

Baca juga: Walaupun sudah pulih, Corona Virus mungkin dapat kembali aktif

Sekiranya anda mula merasakan gejala seperti batuk, sukar bernafas, kehilangan deria bau, dan sebagainya, segera berjumpa doktor. Anda boleh cuba menghubungi doktor yang pakar dalam menangani COVID-19 di melalui sembang.

Selepas itu, beritahu kami mengenai gejala anda dan sejarah perjalanan atau aktiviti anda. Dengan cara ini doktor akan membantu menentukan sama ada anda perlu melakukan ujian lebih lanjut atau tidak. Mudah, bukan? Apa tunggu lagi, cepatlah muat turun permohonan sekarang masuk telefon pintar awak!

Rujukan:
Kedua. Diakses pada tahun 2020. Era Normal Baru, Sediakan Beg Makluman COVID-19 Ini Sebelum Melancong.
Harver. Diakses pada tahun 2020. Cara Menyiapkan Tempat Kerja dan Tenaga Kerja anda untuk 'Normal Baru' di Era Pasca-COVID-19.
Tempo. Diakses pada tahun 2020. Anies Baswedan: PSBB Peralihan Jakarta Mulai Esok hingga Selesai.