Gunung Semeru meletus, ini bahaya abu gunung berapi untuk kesihatan

, Jakarta - Selain terletak di antara dua benua dan dua lautan, Indonesia juga terletak di antara bulatan api (Cincin api Pasifik) yang membentang dari Nusa Tenggara, Bali, Jawa, Sumatera, Himalaya, hingga ke Laut Tengah. Inilah sebabnya mengapa di negara kita terdapat banyak gunung berapi aktif yang boleh meletus setiap saat.

Kejadian terbaru datang dari gunung tertinggi di pulau Jawa, Semeru. Gunung Semeru meletus pada hari Selasa (1/12/2020) pagi. Letusan itu memaksa masyarakat sekitar meninggalkan kediaman mereka ke lokasi yang selamat. Menurut data dari Badan Penanggulangan Bencana Daerah (BPBD) Kabupaten Lumajang, ada dua kecamatan yang terpengaruh oleh awan panas letusan Gunung Semeru.

Dua kecamatan tersebut adalah kecamatan Pronojiwo dan Candipuro. Pegawai meminta orang yang masih tinggal di rumah untuk segera berpindah ke tempat yang lebih selamat.

Persoalannya, apakah kesan letusan gunung berapi yang memancarkan abu gunung berapi? Hati-hati, bahaya abu gunung berapi boleh menyebabkan pelbagai masalah untuk kesihatan kita, kamu tahu.

1. Gangguan pernafasan akut

Terdapat kajian menarik yang dapat kita lihat mengenai bahaya abu gunung berapi untuk kesihatan. Kajian, yang meneliti letusan Gunung Eyjafjallajökull di Iceland, berjudul " Kesan kesihatan pernafasan abu vulkanik dengan merujuk khas ke Iceland. Satu tinjauan ".

Baca juga: Ini adalah gejala jangkitan pernafasan akut yang perlu diperhatikan

Menurut kajian itu, kesan kesihatan abu vulkanik pada tubuh (akut dan kronik) bergantung pada ukuran zarah (berapa banyak yang dihirup), komposisi mineralogi (kandungan silika kristal), dan sifat fizik-kimia permukaan gunung berapi zarah abu.

Maksudnya, kesan letusan gunung berapi terhadap kesihatan tubuh boleh berbeza-beza. Walau bagaimanapun, secara amnya, kesan abu vulkanik terhadap kesihatan berkaitan dengan gangguan pernafasan akut seperti bronkitis atau asma.

Bukan hanya itu, pemburukan penyakit paru-paru dan jantung yang sudah ada sering berlaku setelah menyedut abu gunung berapi. Walau bagaimanapun, tidak terdapat kesan jangka panjang terhadap fungsi paru-paru setelah terdedah kepada abu gunung berapi.

Selain asma dan bronkitis, menurut pakar di Institut Kesihatan Nasional Kesan abu vulkanik terhadap kesihatan juga boleh mencetuskan penyakit paru-paru obstruktif kronik (COPD), emfisema, dan penyakit paru-paru jangka panjang (kronik) yang lain.

Nah, gejala pendedahan kepada abu gunung berapi termasuk:

 • Masalah pernafasan seperti sesak nafas.
 • Batuk.
 • Gejala seperti selesema.
 • Sakit kepala.
 • Lemah atau kekurangan tenaga.
 • Peningkatan pengeluaran lendir.
 • Sakit tekak.
 • Mata berair dan jengkel.

2. Silicosis, Maut pada Paru-paru

Masih menurut kajian di atas, terdapat kebimbangan mengenai risiko jangka panjang silikosis dari pendedahan kronik ke abu gunung berapi. Silicosis adalah keadaan di mana terdapat lebihan silika di dalam badan, akibat daripada menyedut terlalu banyak debu silika dalam jangka masa yang panjang.

Sudah tahu apa yang akan meletup dan terbang di udara ketika gunung berapi meletus? Dalam keadaan ini gunung berapi akan melepaskan gas seperti sulfur dioksida (S02), hidrogen sulfida (H2S), karbon monoksida (CO), nitrogen (NO2), dan karbon dioksida (CO2). Nah, bahan-bahan ini berbahaya bagi kesihatan manusia apabila terdedah kepada jumlah yang berlebihan.

Sementara itu, kandungan abu gunung berapi adalah kisah lain. Abu mengandungi mineral kuarza, kristobalit, atau tridimit. Bahan ini adalah silika kristal bebas atau silikon dioksida (SiO2) yang boleh menyebabkan penyakit paru-paru atau silikosis. Abu silikosis sangat halus dan menyerupai kaca pecah.

Baca juga: Jangan salah, ini adalah perbezaan antara asbestosis dan silicosis

Hati-hati, penyakit ini yang biasanya berlaku pada pekerja perlombongan sangat berbahaya. Penderita boleh mengalami keluhan seperti batuk, sesak nafas, penurunan berat badan, mengi dengan kahak yang berlebihan.

Menurut pakar di NIH, komplikasi silikosis bukanlah lelucon, iaitu:

 • Penyakit tisu penghubung, termasuk rheumatoid arthritis, scleroderma (juga disebut sclerosis sistemik progresif), dan lupus eritematosus sistemik.
 • Kanser paru-paru.
 • Fibrosis besar progresif.
 • Kegagalan pernafasan.
 • batuk kering.

3. Cahaya Kuning untuk Bayi dan Warga Emas

Terdapat beberapa kumpulan yang cukup terdedah kepada pendedahan abu gunung berapi. Menurut pakar di NIH, gas dan abu vulkanik berpotensi merosakkan paru-paru bayi, orang tua, dan mereka yang menderita penyakit pernafasan yang teruk. Bahaya abu gunung berapi juga boleh mempengaruhi penduduk beratus-ratus kilometer dari lokasi letusan.

4. Kerengsaan dan Alahan

Menurut pakar di Perkhidmatan Kesihatan Nasional UK Selain mempengaruhi pernafasan, bahaya abu vulkanik juga dapat menyebabkan kerengsaan pada mata dan kulit. Keterukan masalah dipengaruhi oleh kepekatan abu, panjang pendedahan kepada abu, seberapa halus zarah abu dan apa abu itu terbuat dari.

Baca juga: Kenali Jenis Alahan Berdasarkan Sebabnya

Abu gunung berapi yang keluar ketika gunung berapi meletus terdiri daripada pelbagai bahan. Bermula dari silika, mineral, dan batuan. Nah, unsur-unsur yang paling biasa seperti natrium, kalsium, kalium, magnesium, fluorida, sulfat, dan klorida. Ingat, ramuan ini berasid yang boleh menyebabkan kerengsaan.

Selain bersifat berasid, abu vulkanik juga terdiri dari pelbagai debu, zarah, dan debunga yang boleh menyebabkan alergi. Bahaya abu vulkanik pada seseorang yang alah, boleh meningkatkan risiko mengalami alergi apabila terkena bahan-bahan ini.

Ingin mengetahui lebih lanjut mengenai masalah di atas? Atau ada aduan kesihatan yang lain? Anda boleh bertanya kepada doktor secara langsung melalui permohonan . Tidak perlu meninggalkan rumah, anda boleh menghubungi doktor pakar kapan saja dan di mana sahaja. Praktikal, bukan?Rujukan:
Perpustakaan Perubatan Nasional AS - PubMed. Diakses pada tahun 2020. Kesan kesihatan pernafasan abu vulkanik dengan merujuk khas ke Iceland. Satu tinjauan
Institut Kesihatan Nasional - MedlinePlus. Diakses pada tahun 2020. Silicosis
Institut Kesihatan Nasional - MedlinePlus. Diakses pada tahun 2020. Gunung Berapi
Institut Kesihatan Nasional - MedlinePlus. Diakses pada tahun 2020. Masalah paru-paru dan kabut gunung berapi
NHS. Diakses pada tahun 2020. Nasihat kesihatan abu gunung berapi
Kompas.com. Diakses pada tahun 2020. Gunung Semeru meletus, penduduk melarikan diri berbondong-bondong