6 Faktor Ini Boleh Menjadi Punca Spina Bifida

, Jakarta - Spina bifida adalah gangguan kongenital yang berlaku kerana tulang belakang dan saraf tunjang tidak terbentuk sepenuhnya pada bayi sejak lahir. Keabnormalan ini boleh membawa akibat yang serius, kerana keabnormalan tiub saraf bayi tidak terbentuk dengan baik. Tulang belakang, yang seharusnya melindungi saraf tunjang, tidak terbentuk secara normal.

Spina bifida adalah sebahagian daripada kumpulan penyakit yang boleh disebut kecacatan tiub saraf. Tiub saraf adalah struktur pada janin yang akan berkembang ke otak bayi dan saraf tunjang, serta tisu di sekitarnya. Secara amnya, tiub saraf akan terbentuk pada awal kehamilan dan berhenti 28 hari selepas pembuahan. Di samping itu, gangguan ini biasanya berlaku pada bayi yang mempunyai hubungan seks wanita.

Faktor Yang Menyebabkan Spina Bifida

Spina bifida boleh disebabkan oleh beberapa faktor, termasuk:

  1. Keturunan

Faktor keturunan boleh menjadi faktor pada bayi yang menderita spina bifida dan boleh berlaku pada generasi berikutnya. Faktor keturunan tidak boleh dipersalahkan, kerana itu bukan pilihan. Walaupun begitu, anda tidak perlu risau bayi anda menghidap bifida tulang belakang. Apabila ini berlaku, anda harus segera berjumpa doktor untuk pemeriksaan dan rawatan lebih lanjut.

  1. Obesiti

Obesiti atau berat badan berlebihan adalah salah satu perkara yang boleh menyebabkan bayi mengalami spina bifida. Apabila seseorang gemuk, biasanya dia akan mengalami kesukaran untuk bernafas secara normal. Obesiti tidak baik untuk kesihatan, terutama bagi wanita hamil. Oleh itu, wanita hamil dinasihatkan untuk berbincang dengan pakar kandungan semasa kehamilan. Ini untuk menjaga keadaan wanita hamil dan janin tetap sihat.

  1. Mengambil Dadah Berlebihan

Adalah wajar bagi seseorang yang sakit untuk mengambil dadah, tetapi tetap tidak dapat dilakukan secara sembarangan. Mengambil ubat secara sembarangan boleh memberi kesan buruk sekiranya ubat tersebut tidak sesuai untuk tubuh anda. Di samping itu, anda juga harus meminimumkan penggunaan ubat yang mengandungi asid valproik dan karbamazepin. Kedua-dua ramuan ini digunakan untuk merawat penyakit epilepsi dan gangguan mental.

  1. Menghidap Diabetes

Diabetes adalah penyakit yang boleh mengancam nyawa, terutama jika dialami oleh wanita hamil. Apabila diabetes dialami oleh wanita hamil, rawatan khas mesti dilakukan untuk mendapatkan langkah yang betul. Oleh itu, wanita hamil dengan diabetes cenderung mempunyai risiko yang lebih besar bagi bayi mereka untuk mengembangkan bifida tulang belakang. Oleh itu, langkah khas diperlukan untuk penyembuhan.

  1. Wanita Hamil Tidak Sihat

Keadaan wanita hamil berkait rapat dengan keadaan bayi dalam kandungan. Apabila wanita hamil tidak sihat, bayi akan merasa sama. Wanita hamil mesti terus menjaga keadaan kesihatannya, mengambil vitamin, dan makan makanan yang sihat.

  1. Kekurangan Pengambilan Asid Folik

Wanita hamil harus terus memperhatikan pengambilan asid folik, kerana sangat mempengaruhi pertumbuhan dan perkembangan bayi di dalam rahim dan kemudian ketika mereka dilahirkan. Asid folik boleh mempengaruhi pembentukan tiub saraf bayi seperti otak dan saraf tunjang.

Apabila pengambilan asid folik tidak mencukupi, pembentukan tiub saraf pada bayi yang masih dalam peringkat pertumbuhan dapat terbantut dan juga mengalami spina bifida. Oleh itu, sangat digalakkan bagi wanita hamil untuk sentiasa memperhatikan pengambilan asid folik.

Itulah 6 faktor yang boleh menyebabkan spina bifida. Sekiranya anda mempunyai lebih banyak soalan mengenai spina bifida, doktor dari sedia menolong. Hanya dengan muat turun permohonan dalam telefon pintar awak.

Baca juga:

  • 3 Jenis Spina Bifida Yang Anda Perlu Tahu
  • Sebab Kekurangan Asid Folik Boleh Menyebabkan Spina Bifida
  • Apa Khasiat Vitamin B untuk Tubuh?