Idap Psoriasis Meningkatkan Risiko terkena Kulat Kuku Kuku

Jakarta - Kebersihan badan mesti dijaga. Namun, anda sering gagal memberi perhatian kepada kebersihan kuku. Sebenarnya, bahagian kecil tubuh ini mencetuskan berlakunya masalah kesihatan yang cukup berbahaya. Salah satunya adalah kulat kuku, atau lebih dikenali sebagai onychomycosis. Adakah benar bahawa psoriasis meningkatkan risiko onikomikosis ini?

Sebelum ini, anda perlu tahu psoriasis adalah penyakit autoimun. Keadaan ini menjadikan kulit anda merah dan bersisik. Manakala onychomycosis berlaku kerana jangkitan kuku pada kuku. Walau bagaimanapun, kuku dan kulit adalah dua organ tubuh yang saling berkaitan. Sekiranya anda mempunyai psoriasis pada kulit, tidak mustahil kuku juga mengalaminya.

Psoriasis Meningkatkan Risiko Kulat Kuku

Sebenarnya, sebanyak 50 peratus orang dengan psoriasis juga mempunyai kulat kuku. Walau bagaimanapun, penyebab sebenar onychomycosis ini belum dapat dipastikan pada sesetengah orang dengan psoriasis, sementara ada yang tidak mengalaminya. Terdapat pendapat bahawa risiko ini lebih besar jika penderita psoriasis tidak menjaga kuku mereka bersih atau berinteraksi dengan pelbagai perkara yang menjadi pencetus utama.

Baca juga: Jaga kesihatan kulit, ini adalah perbezaan antara psoriasis dan dermatitis

Persekitaran yang hangat dan lembap adalah tempat terbaik untuk acuan tumbuh dan membiak. Kolam renang dan bilik mandi adalah dua daripadanya. Kulat kuku juga cenderung menyerang lelaki, terutama mereka yang mempunyai sejarah keluarga mengenai gangguan kesihatan ini. Berpeluh banyak, sering memakai stoking dan kasut dengan perubahan udara yang buruk juga boleh mencetuskan penampilan kulat pada kaki.

Psoriasis juga dapat terjadi akibat kuku yang patah atau rusak, kuku yang sakit akibat dicubit oleh pintu, atau luka yang terjadi akibat kesalahan semasa proses manikur dan pedikur. Sementara itu, luka terbuka di tangan dan kaki memudahkan kulat masuk dan menjangkiti badan. Inilah sebab mengapa orang dengan psoriasis juga berisiko terkena kulat kuku.

Baca juga: Memakai Kasut Tanpa Stoking Boleh Mendapatkan Kulat Kuku, Benarkah?

Rawatan Psoriasis dan Kulat Kuku

Psoriasis yang berlaku pada kuku boleh menjadi sangat sukar untuk dirawat. Ubat topikal boleh disyorkan, tetapi penggunaannya tidak selalu memberikan hasil yang positif. Anda mungkin memerlukan rawatan lain, seperti salap yang mengandungi vitamin D, suntikan kortikosteroid di pangkal kuku, dan terapi cahaya atau fototerapi.

Dalam kes yang cukup teruk, anda mungkin perlu merawat gangguan kesihatan ini dengan membuang kuku secara pembedahan, sehingga kuku baru yang lebih sihat dapat tumbuh kembali. Sementara itu, kulat kuku dapat diubati dengan ubat antijamur yang mudah anda temui di farmasi.

Baca juga: Punca Seseorang Boleh Mengalami Onychomycosis

Namun, jika penggunaannya tidak dapat menghilangkan jamur pada kuku, doktor boleh mengambil sampel jamur pada kuku untuk pemerhatian selanjutnya. Juga, doktor akan menetapkan ubat antijamur topikal atau oral untuk membantu menghilangkan kulat degil.

Sekiranya perlu, bahagian kuku yang berpenyakit atau rosak harus dikeluarkan, supaya kuku yang baru dan lebih sihat dapat tumbuh dan menggantikannya. Walau bagaimanapun, tetap memerlukan masa untuk kuku tumbuh dan mengganti kuku yang rosak atau melihat apakah rawatan yang anda lakukan terbukti berkesan.

Sekiranya doktor menetapkan ubat kulat kuku, anda boleh membelinya dengan mudah tanpa perlu mengunjungi farmasi. Anda hanya perlukan muat turun permohonan di telefon anda dan pilih perkhidmatan Beli Ubat. Masukkan preskripsi doktor dan alamat destinasi yang betul. Tidak lebih dari satu jam, pesanan anda akan dihantar. Gunakan aplikasinya ia menjadikan kesihatan lebih mudah.