Inilah Bahaya Mengonsumsi Makanan Yang Dibungkus

, Jakarta - Persembahannya yang lazat dan praktikal menjadikan makanan bungkus sering dimakan oleh banyak orang. Terutama jika anda sibuk dan tidak mempunyai masa untuk memasak atau membeli makanan, maka makan makanan yang dibungkus sering menjadi penyelesaian yang dipilih. Tetapi, kerana terdapat bahan pengawet dan bahan kimia lain di dalamnya, makanan yang dibungkus bukanlah makanan yang sihat.

Nampaknya hampir semua orang pasti makan makanan yang dibungkus. Baik makanan ringan, jus, daging olahan, susu, dan banyak lagi. Makanan yang dibungkus juga menjadi pilihan makanan bagi pekerja yang sibuk dan sibuk dengan aktiviti praktikal. Tetapi tahukah anda bahawa makanan yang dibungkus mengandungi bahan kimia seperti pewarna makanan, MSG, asid benzoat, formalin (dalam makanan tertentu) dan lilin untuk melapisi makanan sehingga tidak melekat. Dan jika dikonsumsi terlalu kerap, berikut adalah kesan buruk bagi kesihatan anda:

  • Buat Tekanan Darah Tinggi

Makanan yang dibungkus mengandungi kadar garam dan MSG yang sangat tinggi. Itulah sebabnya kebanyakan makanan yang dibungkus enak dan enak ketika dimakan. Namun, jika dikonsumsi terlalu banyak dan kerap, ia boleh menyebabkan jumlah darah anda meningkat, sehingga jantung bekerja lebih keras. Namun, saluran darah akan menjadi sempit, menyebabkan tekanan darah meningkat.

  • Risiko terkena barah

Sekiranya anda makan makanan yang dibungkus terlalu kerap, bahan kimia yang terkandung di dalamnya akan terkumpul di dalam tisu badan. Kesannya tidak akan timbul sebaik sahaja anda memakannya, tetapi bahan kimia yang sukar dinetralkan oleh badan, lama kelamaan akan membeku dan menjadi embrio barah.

  • Punca Strok

Sebilangan besar makanan yang dibungkus mengandungi garam nitrit dan garam nitrit. Mengambil kedua-dua jenis garam secara berlebihan dapat menyekat aliran darah dan mengganggu kelancaran fungsi arteri. Sekiranya anda mengabaikannya dan terus memakan makanan yang dibungkus, fungsi arteri akan tersekat, menyebabkan gejala strok cahaya.

  • Menyebabkan Kesesakan usus

Sebilangan besar makanan yang dibungkus diperbuat daripada karbohidrat. Kandungan ini apabila dicampurkan dengan bahan kimia lain boleh melekat pada dinding usus. Makan terlalu banyak makanan yang dibungkus akan menyebabkan usus anda tersumbat atau cedera.

  • Risiko Diabetes

Minuman yang dibungkus dalam tin mempunyai kandungan gula yang sangat tinggi. Di samping itu, terdapat juga makanan dan minuman dalam bungkusan yang mengandungi pemanis tiruan tambahan, iaitu sirap jagung fruktosa tinggi. Pemanis tiruan jenis ini telah diketahui menyebabkan diabetes. Selain itu, minum minuman beralkohol tinggi terlalu kerap juga boleh menyebabkan ketahanan insulin, sehingga gula darah dalam badan meningkat dan anda berisiko menghidap diabetes jenis 2.

  • Obesiti

Makanan bungkusan rata-rata mempunyai rasa yang enak dan gurih, sehingga orang suka dan ketagihan memakannya. Tanpa sedar anda boleh makan hingga bungkus atau tin. Sebenarnya, seperti yang disebutkan di atas, kandungan gula dan lemak trans dalam makanan yang dibungkus sangat tinggi. Oleh itu, jika anda makan terlalu kerap dan terlalu banyak makan, ini boleh membuatkan anda bertambah berat badan, malah kegemukan.

Oleh kerana ia bukan makanan yang sihat dan boleh memberi kesan negatif kepada kesihatan, anda disarankan untuk tidak terlalu kerap makan makanan yang dibungkus. Makan makanan berkhasiat untuk menjaga kesihatan badan anda.

Sekiranya anda mengalami masalah kesihatan, jangan ragu untuk bertanya kepada doktor melalui aplikasi tersebut . Hubungi doktor melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual bila-bila masa dan di mana sahaja.

Jika anda ingin melakukan pemeriksaan kesihatan, seperti kadar kolesterol, kadar gula darah, dan lain-lain, jangan keluar dari rumah. Anda boleh melakukannya melalui aplikasi . Kaedahnya sangat praktikal, anda pilih sahaja Makmal Perkhidmatan terdapat dalam aplikasi , kemudian tentukan tarikh dan tempat peperiksaan, maka kakitangan makmal akan datang menemui anda pada waktu yang ditentukan.

Ini juga memudahkan anda membeli vitamin atau produk kesihatan yang anda perlukan. Kekal pesanan melalui dan pesanan anda akan dihantar dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun sekarang juga di App Store dan Google Play.