Atasi Keganasan Rumah Tangga dengan Langkah Yang Betul

, Jakarta - Keganasan rumah tangga, atau lebih dikenal dengan keganasan rumah tangga, menjadi semakin umum akhir-akhir ini. Setakat ini, kedudukan yang paling tidak baik dalam keganasan rumah tangga adalah isteri dan anak-anak. Keganasan rumah tangga adalah masalah serius yang bukan hanya boleh membahayakan nyawa, tetapi juga memperburuk kesihatan mental mangsa.

Baca juga: Pelbagai Keperibadian Boleh Muncul dalam Kanak-kanak Mangsa Kekerasan Dalam Rumah Tangga?

Banyaknya kasus keganasan rumah tangga yang terjadi di Indonesia menunjukkan bahwa peranan ketua rumah tangga, yang dilakukan oleh seorang lelaki untuk melindungi keluarga, sebenarnya disalahgunakan. Bentuk kekerasan yang diterima oleh mangsa keganasan rumah tangga terbahagi kepada dua jenis, iaitu kekerasan fizikal yang merangkumi kekerasan seksual, dan kekerasan emosi.

Ini bermaksud bahawa mangsa keganasan rumah tangga tidak hanya cedera secara fizikal, tetapi juga mental. Secara fizikal, mangsa boleh mengalami kecederaan serius, kecacatan, dan bahkan kehilangan nyawa. Manakala kesan psikologi yang berlaku adalah trauma, mengalami gangguan kesihatan mental, seperti tekanan, kemurungan, psikosomatik, insomnia, hingga gangguan mental.

Bukan hanya isteri yang biasanya menjadi mangsa keganasan rumah tangga, tetapi anak-anak yang menyaksikan keganasan yang berlaku. Tenaga tambahan diperlukan untuk mengatasi keganasan rumah tangga, terutama jika keadaan ini sudah lama terjadi. Berikut adalah beberapa perkara yang boleh dilakukan oleh mangsa:

Baca juga: Mengapa pelaku keganasan rumah tangga lebih kerap menjadi lelaki?

Membalas dengan tegas

Cara pertama yang dapat anda lakukan untuk mengatasi keganasan rumah tangga adalah dengan bertindak tegas. Terutama, jika pasangan anda mula menunjukkan tingkah laku atau kata-kata kasar. Sekiranya ini berlaku, anda boleh memintanya untuk berhenti dengan tegas. Anda juga berhak menuntut agar pasangan anda meminta maaf.

Jangan sekali-kali bertolak ansur dengan keganasan rumah tangga dengan melepaskannya dan tidak melakukan apa-apa. Ingatlah, anda adalah pasangannya yang layak diperlakukan dengan hormat. Sekiranya anda telah menanganinya dengan tegas dan tidak berjaya, jangan takut untuk mempertahankan diri dengan melawan.

Minta Bantuan daripada Pakar

Anda boleh melakukan langkah seterusnya untuk mengatasi keganasan rumah tangga dengan meminta bantuan pakar. Ini dapat dilakukan jika anda dan pasangan masih ingin mengekalkan perkahwinan. Bercakap tentang masalah rumah tangga anda dengan ahli psikologi di hospital terdekat. Selain ahli psikologi, anda boleh berjumpa dengan kaunselor perkahwinan untuk mencari jalan penyelesaian terbaik.

Dengan meminta pertolongan dari pakar, anda dan pasangan dapat dengan bebas membicarakan masalah yang sering timbul dan menjadi pencetus pertarungan besar. Untuk meningkatkan sikap kasar pasangan, disarankan untuk menjalani terapi tingkah laku secara berkala.

Baca juga: Hati-hati, Ini Tanda-Tindak Kekerasan Emosi dalam Hubungan

Minta Sokongan dari Keluarga dan Rakan

Jangan menanggung masalah dalam rumah tangga ini sahaja, terutama berkaitan dengan keganasan rumah tangga. Ceritakan bentuk keganasan yang sering anda terima daripada pasangan anda kepada keluarga atau rakan terdekat yang boleh anda percayai.

Bercerita akan membantu meredakan perasaan sedih, sehingga anda dapat mengelakkan tekanan. Ahli keluarga dan rakan terdekat yang sudah mengetahui keadaan anda dapat mengambil bahagian dalam mencari jalan keluar, bahkan dapat membantu anda membuat anda berasa selamat.

Rancang Langkah Keselamatan

Sekiranya anda telah mengambil langkah-langkah pencegahan yang telah disebutkan, tetapi keganasan rumah tangga masih berlangsung, bahkan semakin parah, segera rencanakan langkah-langkah keselamatan berikut:

  • Hubungi Suruhanjaya Perlindungan Wanita untuk mendapatkan bantuan.

  • Kumpulkan semua bukti keganasan fizikal, seperti hasil bedah siasat, rekod tarikh kejadian ganas, serta rakaman suara atau video.

  • Sekiranya keganasan rumah tangga mengancam nyawa, bungkus barang berharga anda, lalu bawa anak-anak keluar dari rumah.

  • Laporkan kepada polis untuk perlindungan undang-undang.

Fikirkan kesinambungan rumah tangga dan pasangan anda dengan mempertimbangkan keselamatan dan keadaan mental anda dan anak-anak anda. Sekiranya tidak lagi dapat dijaga, meninggalkannya adalah cara yang paling tepat.

Rujukan:

Kementerian Undang-Undang dan Hak Asasi Manusia. Diakses pada tahun 2020. Keganasan Rumah Tangga (KDRT): Isu Persendirian Yang Menjadi Isu Awam.

Helpguide.org. Diakses pada tahun 2020. Keganasan dan Penganiayaan Rumah Tangga.

Pusat Psik. Diakses pada tahun 2020. Cara Menangani Keganasan Rumah Tangga.