Inilah perkara-perkara di rumah yang menyebarkan bakteria impetigo

Jakarta - Jangkitan mudah menyerang bayi dan kanak-kanak kerana sistem ketahanannya belum berkembang sepenuhnya. Salah satunya adalah impetigo, jangkitan yang menyerang kulit dan sangat menular. Jangkitan ini boleh berlaku di seluruh badan, terutamanya di mulut, hidung, kaki, dan tangan bayi. Hubungan langsung adalah kaedah termudah untuk menyebarkan impetigo.

Impetigo bukanlah keadaan serius yang perlu dibimbangkan. Namun, ibu mesti berwaspada kerana penyebaran bakteria impetigo mudah berlaku dari satu anak ke anak yang lain. Serangan jangkitan boleh menyerang kulit yang sihat, yang disebut impetigo primer, dan akibat dari keadaan lain atau impetigo sekunder. Impetigo sekunder boleh berlaku akibat eksim atopik.

Perkara yang Mudah Menyebarkan Bakteria Impetigo

Penyebab utama jangkitan impetigo adalah sejenis jangkitan bakteria Staphylococcus aureus . Malangnya, bakteria ini dijumpai dengan mudah di mana sahaja, jadi ibu mesti lebih berwaspada ketika mengajak anak-anak mereka bermain atau berinteraksi dengan persekitaran di luar rumah mereka. Penyebaran utama jangkitan ini adalah hubungan langsung dengan orang yang telah terkontaminasi.

Baca juga: Ini adalah bagaimana untuk mengetahui perbezaan antara impetigo dan cacar air

Bukan hanya itu, penularan pencemaran bakteria impetigo dapat melalui objek yang berada di sekitar anak. Selimut, pakaian, tuala, sikat gigi, sabun, peralatan makan, hingga bantal dan guling dapat menjadi media penyebaran impetigo. Sekiranya objek-objek ini digunakan secara bergantian atau dipinjam antara satu sama lain, lebih mudah menyebarkan impetigo. Oleh itu, lebih baik untuk mengelakkan meminjam barang daripada orang lain.

Selain itu, impetigo juga dapat menular melalui gigitan serangga, kutu, eksim, dan jangkitan kulat. Walaupun begitu, ini hanya bertindak sebagai pencetus yang menjadikan transmisi berlaku lebih cepat, bukan sebagai penyebab utama penularan impetigo. Oleh itu, elakkan persekitaran yang sesak, panas, dan lembap semasa melakukan aktiviti. Jangan lupa, tutup luka dengan pembalut untuk mengelakkan pencemaran melalui luka terbuka.

Baca juga: Sebab Kanak-kanak Lebih Mudah Terhadap Impetigo

Kenali Gejala dan Komplikasi Impetigo

Impetigo terbahagi kepada dua jenis, iaitu bulous dan bulous. Dari kedua-duanya, impetigo bukan bulosa adalah yang paling biasa. Gejala termasuk ruam yang terasa sangat gatal, ruam yang dipenuhi dengan cecair dan mudah pecah, kulit yang merah dan berkerak ketika ruam pecah, dan kelenjar getah bening yang bengkak di dekat kulit yang cedera.

Sementara itu, gejala impetigo bulosa termasuk munculnya bintik-bintik pada kulit yang dipenuhi cairan dengan warna kuning mendung, lecet yang lembut dan mudah pecah ketika disentuh, dan kulit berkerak tanpa berubah warna kemerahan setelah lecet akhirnya pecah.

Sekiranya anda demam, ruam membengkak dan menyakitkan, ruam lebih merah daripada sebelumnya, dan ruam terasa hangat apabila disentuh, berjumpa doktor dengan segera. Sebabnya, gejala ini menunjukkan bahawa impetigo yang anda alami harus mendapatkan rawatan. Gunakan aplikasinya untuk memudahkan anda membuat janji temu dengan doktor di hospital terdekat.

Baca juga: Anak Kecil Anda Mempunyai Impetigo, Inilah Yang Harus Dilakukan Ibu Bapa

Walaupun jarang berlaku, impetigo pada anak-anak mencetuskan serangkaian komplikasi jika tidak dirawat atau terlambat mendapatkan rawatan. Ini termasuk ecthyma yang merujuk kepada jangkitan yang lebih teruk, kemunculan masalah buah pinggang, penampilan tisu parut, dan perkembangan selulitis.

Rujukan:
WebMD. Diakses pada tahun 2019. Impetigo.
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2019. Impetigo.
Kesihatan Kanak-kanak. Diakses pada tahun 2019. Impetigo.