Kanak-kanak yang gagap, Perlu Bantuan Psikologi?

, Jakarta - Tidak ada ibu bapa yang tidak cemas ketika mereka menyedari bahawa ada gangguan dalam pertumbuhan dan perkembangan anak kecil mereka, termasuk kemampuannya berbicara. Salah satu gangguan pertuturan yang paling biasa adalah kegagapan. Secara umum, gagap adalah gangguan corak pertuturan, yang menyukarkan kanak-kanak untuk bercakap dengan lancar. Keadaan ini juga dikenali sebagai disfluensi bahasa.

Kanak-kanak paling sering tergagap di awal ayat, walaupun tidak jarang kanak-kanak tergagap sepanjang ayat. Kanak-kanak yang gagap biasanya akan mengulang bunyi atau suku kata, sambungan suara, dan mengganggu ucapan dengan memasukkan bunyi seperti 'um', 'uh', 'uh', dalam ayat yang mereka buat. Sebilangan kanak-kanak mungkin tidak menyedari bahawa mereka tergagap, tetapi yang lain, terutama kanak-kanak yang lebih tua, biasanya sangat menyedari keadaan mereka. Itulah sebabnya, sebilangan dari mereka mungkin menolak atau membatasi bercakap, terutama ketika di khalayak ramai.

Apa yang Menyebabkan Kanak-kanak Gagap?

Terdapat banyak faktor yang berperanan dalam menentukan kefasihan bahasa kanak-kanak. Sehingga kini, tidak diketahui dengan pasti apa yang menyebabkan kanak-kanak tergagap. Dalam beberapa kes kegagapan ringan, anak-anak mungkin tergagap ketika merasa sangat teruja, letih, atau merasa terpaksa bercakap secara tiba-tiba. Banyak kanak-kanak mula menghadapi masalah dengan lancar ketika mereka baru belajar menggunakan tatabahasa yang kompleks dan mengumpulkan sejumlah kata untuk membentuk keseluruhan ayat.

Kesukaran ini boleh berlaku kerana perbezaan cara otak memproses bahasa. Terdapat gangguan dalam proses merumuskan bahasa di otak anak yang gagap, seperti kesalahan atau kelewatan menghantar mesej dari otak ke otot mulut ketika dia perlu bercakap. Akibatnya, anak itu akan goyah dalam menyatakan hukumannya.

Sebilangan kanak-kanak, terutama dari keluarga yang mempunyai sejarah kegagapan, cenderung mewarisi kecenderungan kegagapan. Kecenderungan untuk gagap juga biasa terjadi pada anak-anak yang tinggal bersama keluarga dengan gaya hidup yang pantas dan penuh dengan harapan yang tinggi.

Perlukan Bantuan Ahli Psikologi?

Selain perkara ini, kegagapan pada kanak-kanak juga boleh berlaku disebabkan oleh gangguan psikologi yang dialami oleh kanak-kanak. Pakar juga mengatakan bahawa kegagapan pada anak-anak dapat terjadi sebagai akibat dari pengalaman yang menjengkelkan dan trauma, yang memicu kegelisahan dan tekanan. Reaksi terhadap tekanan ini kemudian meningkatkan kemungkinan anak gagap, terutama jika suasana ketika anak bercakap tidak selesa dan membuatnya gugup.

Profesor Edward Conture, penyelidik dari Universiti Vanderbilt dalam kajiannya yang bertajuk 'Sumbangan Emosi dan Linguistik terhadap Perkembangan Gagap', disokong oleh Institut Kesihatan Nasional , mendedahkan bahawa seorang kanak-kanak tergagap hingga dewasa. Keadaan ini menunjukkan bahawa mereka menghadapi masalah dalam menyesuaikan diri dengan emosi. Mereka tidak dapat mengawal kegelisahan, ketegangan, dan ketakutan mereka.

Dalam kes seperti ini, kegagapan disebabkan oleh faktor psikologi, terapi yang disyorkan adalah terapi komprehensif. Perkara pertama yang perlu dilakukan oleh ibu bapa adalah mengetahui punca utama kegagapan anak, untuk mengetahui sama ada anak itu juga sukar mengawal emosi dan berfikir secara positif atau tidak. Langkah rawatan sederhana yang dapat dilakukan di rumah adalah dengan mengajak anak untuk berusaha berbicara dengan lebih perlahan, menyesuaikan tempo, dan menarik nafas panjang sebelum menyusun kosa kata.

Selanjutnya, jika tidak ada perkembangan yang baik yang ditunjukkan oleh anak, ibu bapa boleh memberikan terapi pertuturan kepada anak oleh ahli patologi pertuturan dan bahasa (SLP). Hasil maksimum biasanya akan diperoleh oleh anak-anak sekiranya ibu bapa mengambil tindakan segera apabila mereka mengesyaki gejala gangguan bahasa pada anak-anak.

Itulah sedikit penjelasan mengenai kegagapan pada kanak-kanak dan bagaimana menanganinya. Sekiranya anda memerlukan lebih banyak maklumat mengenai keadaan ini atau masalah kesihatan lain, jangan ragu untuk membincangkannya dengan doktor anda di aplikasi , melalui ciri Hubungi Doktor , ya. Sangat mudah, perbincangan dengan pakar yang anda mahukan dapat dilakukan Berbual atau Panggilan Suara / Video . Dapatkan juga kemudahan membeli ubat menggunakan aplikasi , bila-bila masa dan di mana sahaja, ubat anda akan dihantar terus ke rumah anda dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun sekarang di App Store atau Google Play Store!

Baca juga:

  • Punca Gagah Pada Zaman Sekolah
  • Perlu Tahu, Gagap Tidak Mempengaruhi Kecerdasan Kanak-kanak
  • Punca dan Cara Mengatasi Gagap Pada Anak