Wanita Hamil Mempunyai Tompok, Ketahui 4 Sebabnya

, Jakarta - Menyedari bintik-bintik, bintik-bintik, atau pendarahan ringan semasa kehamilan boleh menakutkan. Walau bagaimanapun, keadaan ini sebenarnya tidak selalu menjadi tanda bahawa ada sesuatu yang tidak kena dengan kehamilan. Ramai wanita yang pernah mengalami noda semasa hamil masih dapat melahirkan bayi yang sihat.

Bintik-bintik umumnya hanya disedari ketika ibu pergi ke tandas, ibu akan segera melihat beberapa titisan darah di seluar dalam. Darah yang keluar biasanya ringan dan tidak seperti haid. Semasa kehamilan, bintik-bintik boleh disebabkan oleh sejumlah faktor. Berikut adalah perkara-perkara yang boleh menjadi penyebab bintik-bintik semasa kehamilan:

Baca juga: Titik semasa Kehamilan, Berbahaya atau Biasa?

Punca Tompok-tompok Semasa Kehamilan

Beberapa penyebab bintik-bintik semasa kehamilan termasuk:

Pendarahan Implantasi

Pendarahan implantasi adalah penyebab biasa bercak pada awal kehamilan. Pendarahan implantasi berlaku apabila telur yang disenyawakan melekat pada lapisan rahim. Ini boleh mencetuskan pendarahan ringan atau bercak selama beberapa hari. Titik ini berlaku sebelum seorang wanita mengetahui bahawa dia hamil dan sering disalah anggap sebagai tempoh yang tertangguh. Pendarahan yang berlaku selepas hari seorang wanita menjangkakan haidnya biasanya terlambat untuk dianggap sebagai pendarahan implantasi, dan lebih cenderung dikaitkan dengan kehamilan awal pada umumnya.

Polip serviks

Punca lain yang sering dijumpai adalah polip serviks (pertumbuhan tidak berbahaya pada serviks), yang lebih mungkin disebabkan oleh tahap estrogen yang lebih tinggi. Ini boleh berlaku kerana peningkatan jumlah saluran darah di tisu di sekitar serviks semasa kehamilan. Akibatnya, hubungan dengan kawasan ini (misalnya melalui hubungan seksual atau pemeriksaan ginekologi) boleh menyebabkan pendarahan. Walaupun tanpa polip serviks, terdapat beberapa perkara yang boleh menyebabkan bintik-bintik, seperti:

 • Hubungan seks.
 • Pemeriksaan ginekologi, seperti ultrasound faraj.
 • Mengangkat berat / bersenam secara berlebihan.

Baca juga: Tanda-Tanda Darah Kehamilan Yang Anda Perlu Tahu

Keguguran

Selama 12 minggu pertama kehamilan, pendarahan faraj boleh menjadi tanda keguguran atau kehamilan ektopik. Sekiranya kehamilan berakhir sebelum minggu ke-24, ia disebut keguguran dan kira-kira 1 dari 5 kehamilan berakhir dengan cara ini.

Banyak keguguran awal (sebelum 14 minggu) berlaku kerana ada yang tidak kena dengan bayi. Terdapat juga penyebab keguguran lain, seperti masalah hormon atau pembekuan darah. Gejala keguguran lain termasuk:

 • Kekejangan dan sakit di bahagian bawah perut.
 • Keputihan atau keputihan dari faraj.
 • Pelepasan tisu dari faraj.
 • Tidak lagi mengalami gejala kehamilan, seperti kelembutan payudara dan sakit.

Kehamilan ektopik

Kehamilan ektopik adalah apabila telur yang disenyawakan menanam di luar rahim, contohnya pada tiub fallopio. Keadaan ini boleh menyebabkan pendarahan dan berbahaya kerana telur yang disenyawakan tidak dapat berkembang dengan baik di luar rahim. Telur mesti dikeluarkan, yang boleh dilakukan secara pembedahan atau dengan ubat.

Gejala kehamilan ektopik cenderung berkembang antara 4 dan 12 minggu kehamilan tetapi boleh berlaku kemudian. Tanda-tanda kehamilan ektopik lain termasuk:

 • Sakit perut rendah di satu sisi.
 • Pendarahan faraj atau keputihan.
 • Sakit di hujung bahu.
 • Ketidakselesaan ketika membuang air kecil atau buang air besar.

Baca juga: Jangan Panik, Lakukan Ini Sekiranya Wanita Hamil Mengalami Sengsara

Bilakah Perlu Bimbang Tentang Tempat Semasa Kehamilan?

Noda atau pendarahan semasa kehamilan tidak dijangka dan mungkin tidak normal, biasanya bukan penyebab kebimbangan. Walau bagaimanapun, penting untuk menghubungi doktor di untuk membincangkan gejala yang anda alami. Berita baiknya adalah bahawa 50 peratus wanita yang mengalami noda semasa mengandung mempunyai kehamilan yang sihat dan bayi yang sihat.

Untuk membantu mencegah lebih banyak bintik semasa kehamilan, doktor biasanya akan mendorong wanita hamil untuk melakukan perkara seperti:

 • Rehat di atas katil atau tidur sebentar.
 • Lebih banyak masa lapang.
 • Kekal terhidrasi dengan baik.
 • Hadkan aktiviti fizikal.
 • Angkat kaki jika boleh
 • Elakkan mengangkat benda berat.
Rujukan:
Persatuan Kehamilan Amerika. Diakses pada tahun 2020. Spotting Semasa Kehamilan
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Kehamilan.
Perkhidmatan Kesihatan Nasional UK. Diakses pada tahun 2020. Pendarahan Vagina pada Kehamilan.