Membuat Tulang Mudah Patah, Ini Adalah Fakta Penyakit Osteomalacia

Jakarta - Osteomalacia adalah keadaan ketika tulang tidak dapat mengeras, menjadikannya rentan terhadap lenturan dan patah. Sebilangan besar kes osteomalacia berlaku kerana kekurangan vitamin D, kalsium, dan fosfor. Osteomalacia cenderung berlaku pada orang dewasa dan pada kanak-kanak, penyakit ini disebut riket.

Gejala Osteomalacia

Orang dengan osteomalacia jarang mengalami gejala pada awal perkembangan penyakit ini. Apabila keadaan bertambah buruk, tulang penghidap menjadi rapuh dan dicirikan oleh gejala berikut:

  • Sakit di beberapa bahagian badan. Terutama di bahagian bawah punggung, pelvis, pangkal paha, kaki, dan tulang rusuk. Kesakitan semakin teruk pada waktu malam atau ketika menahan berat.
  • Gangguan keseimbangan. Ini menjadikan penghidapnya terhuyung-huyung ketika berjalan dan sukar berdiri kerana kelemahan otot.
  • Tubuh mudah letih, kekejangan otot, degupan jantung tidak teratur, hingga mati rasa.

Baca juga: Membuat Pergerakan Sukar, Ketahui 5 Jenis Kelainan Sistem Pergerakan

Punca Osteomalacia

Osteomalacia disebabkan oleh proses perkembangan tulang yang tidak sempurna, sehingga tulang tidak mengeras dan menjadi rapuh. Penyebabnya adalah kekurangan nutrien yang penting untuk kesihatan tulang, seperti kalsium, fosforus, dan vitamin D.

Selain kekurangan nutrien ini, osteomalacia juga disebabkan oleh kurangnya pendedahan sinar UV dari sinar matahari, usia tua, kesan sampingan pengambilan ubat anti-sawan, dan telah menjalani pembedahan untuk membuang sebahagian atau seluruh perut (gastrektomi ). Orang yang mengalami obesiti, fungsi buah pinggang atau hati yang terganggu, dan penyakit seliak juga berisiko lebih tinggi terkena osteomalacia.

Baca juga: Ini adalah perbezaan antara Osteomyelitis dan Osteomalacia

Diagnosis dan Rawatan Osteomalacia

Osteomalacia didiagnosis melalui sinar-X, pemeriksaan kepadatan mineral tulang (BMD), biopsi tulang, dan ujian darah dan air kencing. X-ray dilakukan untuk melihat keadaan tulang. Pemeriksaan BMD berguna untuk melihat kepadatan tulang. Ujian darah dan air kencing bertujuan untuk memeriksa kadar vitamin D, fosforus, dan kalsium dalam darah atau air kencing. Ujian ini juga dapat memeriksa tahap hormon paratiroid, yang mempengaruhi tahap kalsium dalam badan. Biopsi tulang adalah pemeriksaan yang jarang berlaku.

Setelah diagnosis dibuat, berikut adalah beberapa pilihan rawatan yang dapat dilakukan:

  • Berjemur di bawah sinar matahari. Namun, pastikan anda menggunakan pelindung matahari sekurang-kurangnya SPF 30 sebelum berjemur, terutama pada pukul 10:00 hingga 14:00 pada waktu petang. Pelindung matahari berguna untuk melindungi kulit dari sinaran UV yang berbahaya dari sinar matahari.
  • Mengatur diet. Pesakit disyorkan untuk mengambil makanan yang kaya dengan kalsium, fosforus, dan vitamin D. Contohnya tempe, tahu, bayam, ikan bilis, sardin, yogurt, telur, badam, brokoli, dan susu serta produk olahannya.
  • Ambil suplemen vitamin D selama beberapa minggu hingga beberapa bulan, seperti yang diarahkan oleh doktor anda. Pesakit juga disarankan untuk mengambil suplemen kalsium dan fosforus sekiranya pengambilannya masih rendah.
  • Pemasangan pendakap gigi atau pembedahan sekiranya terdapat tulang yang patah atau cacat akibat osteomalacia.

Baca juga: Bukan hanya wang, simpanan tulang juga penting

Itulah rawatan osteomalacia yang perlu diketahui. Sekiranya anda mempunyai aduan mengenai sendi dan tulang, jangan ragu untuk bercakap dengan doktor anda . Anda hanya perlu membuka aplikasi dan pergi ke ciri Bercakap dengan Seorang Doktor untuk menghubungi doktor pada bila-bila masa dan di mana sahaja melalui Berbual , dan Panggilan Suara / Video . Ayuh, cepat muat turun permohonan di App Store atau Google Play!