Ini adalah Had Makan Udang dan Ketam yang Sihat

, Jakarta - Udang dan ketam adalah dua jenis makanan laut yang digemari ramai orang. Rasa gurih dan tekstur lembut daging menjadikan orang tidak boleh berhenti memakannya. Namun, jangan lupa, udang dan ketam juga dianggap makanan laut kolesterol tinggi. Oleh itu, anda dinasihatkan untuk tidak mengonsumsi dua jenis makanan laut ini secara berlebihan. Berikut adalah had selamat untuk makan udang dan ketam.

Sebenarnya pengambilan kolesterol tidak sepenuhnya buruk. Apabila ditemui dalam jumlah yang tepat, kolesterol sebenarnya memberi manfaat kepada tubuh, termasuk sebagai pelindung sel, untuk membantu menghasilkan vitamin D, sebagai bahan asas untuk pembentukan hormon, dan menyumbang kepada pembentukan asid hempedu yang membantu mencerna lemak. Walau bagaimanapun, kolesterol juga boleh berubah menjadi pengambilan yang buruk jika berada dalam tahap yang terlalu tinggi. Tahap kolesterol yang berlebihan boleh mencetuskan pelbagai masalah kesihatan, mulai dari angina (sakit dada), serangan jantung, hingga strok.

Baca juga: Berhati-hati! Kolesterol Tinggi Mencetuskan Pelbagai Penyakit

Oleh itu, Persatuan Jantung Amerika mengesyorkan menghadkan makanan kolesterol setiap hari, yang tidak lebih daripada 300 mg sehari.

Jumlah Kandungan Kolesterol dalam Udang dan Ketam

Udang

Udang mempunyai kandungan kolesterol 85 peratus lebih tinggi daripada jenis lain makanan laut yang lain suka ikan. Dalam 100 gram udang mentah sahaja, terdapat 166 mg kolesterol. Jumlah ini lebih daripada separuh daripada keperluan kolesterol harian anda. Bayangkan jika anda makan udang goreng, sudah tentu kandungan kolesterolnya lebih tinggi. Tidak ketinggalan anda juga akan mendapat kolesterol tambahan dari makanan lain yang anda makan pada hari itu. Itulah sebabnya anda dinasihatkan untuk tidak makan udang terlalu banyak.

Walaupun ia adalah makanan berkolesterol tinggi, itu tidak bermaksud anda tidak boleh makan udang. Apabila dikonsumsi dalam jumlah yang cukup, nutrien yang terdapat dalam udang juga baik untuk kesihatan. Dilaporkan dari Medical News Today, udang berguna untuk meningkatkan kolesterol baik atau kolesterol HDL yang penting untuk kesihatan jantung dan saluran darah.

Baca juga: Ini adalah Nutrien dan Faedah yang Terkandung dalam Udang

Ketam

Jika dibandingkan dengan udang, ketam mempunyai kadar kolesterol yang lebih rendah. Dalam 100 gram ketam, terdapat 55-59 mg kolesterol. Walau bagaimanapun, dalam jenis ketam biru, kandungan kolesterol adalah 97 mg. Memiliki daging yang mempunyai tekstur yang serupa dengan udang, kepiting boleh dikatakan lebih selamat untuk dimakan tanpa perlu khawatir kenaikan kolesterol. Selain itu, ketam juga mempunyai kandungan protein yang tinggi tetapi rendah lemak dan kalori.

Namun, kepiting juga mengandungi kadar natrium yang tinggi, jadi orang yang menderita hipertensi disarankan untuk membatasi makan ketam agar tidak berlebihan.

Baca juga: 7 Jenis Makanan yang Harus Dielakkan Orang yang Menghidap Hipertensi

Had Selamat Memakan Udang dan Ketam

Jabatan Pertanian Amerika Syarikat, USDA mengesyorkan makan makanan laut seperti kerang, ketam, atau udang sekitar 8 auns atau 226 gram seminggu. Untuk udang, ada baiknya hadkan pengambilan hingga sekitar 85 gram sehari. Anda juga tidak boleh makan udang terlalu kerap. Dalam seminggu, anda harus menghadkannya kepada kira-kira 2-3 kali. Sama seperti udang, hadkan makan ketam 3-4 kali seminggu. Satu hidangan ketam seberat 85 gram dapat menyumbang sekitar 97 mg kolesterol dalam sehari.

Sekiranya anda gemar makan makanan laut, cubalah mengimbangkannya dengan memakan makanan sihat yang kaya dengan serat seperti sayur-sayuran dan buah-buahan untuk memastikan tubuh anda sihat dan tidak mudah diserang penyakit. Anda juga disarankan untuk melakukan senaman secara teratur, mengurangkan tabiat merokok dan mengambil ubat penurun kolesterol secara berkala jika anda menghidap darah tinggi.

Sekarang, anda juga dapat memeriksa tahap kolesterol melalui aplikasi , kamu tahu. Kaedahnya sangat praktikal, anda pilih sahaja Makmal Perkhidmatan terdapat dalam aplikasi , kemudian tentukan tarikh dan tempat peperiksaan, maka kakitangan makmal akan datang menemui anda pada waktu yang ditentukan. Ayuh, muat turun sekarang juga di App Store dan Google Play.