4 Sumber Makanan yang Mengandungi Vitamin E untuk Kesihatan

“Vitamin E adalah salah satu nutrien yang harus dipenuhi dan kebanyakannya berasal dari makanan. Oleh itu, anda mesti mengetahui beberapa sumber makanan vitamin E untuk memenuhi keperluan harian badan. "

, Jakarta - Tubuh manusia memerlukan pelbagai pengambilan vitamin yang dapat dipenuhi melalui makanan. Salah satu vitamin yang dapat memberikan banyak manfaat untuk tubuh, terutama untuk kecantikan adalah vitamin E. Bukan hanya itu, vitamin ini juga dapat mengurangkan risiko penyakit serius. Lalu, apakah sumber vitamin E yang dapat memenuhi keperluan harian tubuh? Baca lebih lanjut di sini!

Beberapa Sumber Makanan Vitamin E

Vitamin E adalah antioksidan kuat yang dapat melindungi sel-sel tubuh dari tekanan oksidatif. Setiap orang perlu mengekalkan jumlah vitamin ini dengan secukupnya agar tubuh dapat berfungsi dengan normal. Seseorang yang kekurangan vitamin E dapat menjadi lebih mudah terkena jangkitan, mengalami masalah yang berkaitan dengan penglihatan, dan mengalami kelemahan otot.

Baca juga: Vitamin E Disebut Boleh Meringankan Corona, Inilah Faktanya

Berita baiknya ialah, anda dapat memenuhi keperluan vitamin E harian anda dengan memakan beberapa makanan yang kaya dengan kandungan ini. Seseorang yang kerap mengonsumsi sumber vitamin E tentu mempunyai sistem imun yang lebih kuat, jadi sangat disarankan untuk memberikannya kepada anak-anak. Mustahil seseorang kekurangan vitamin E kecuali mereka mempunyai masalah dengan penyerapan nutrien.

Lalu, apakah makanan yang menjadi sumber vitamin E? Inilah senarai:

1. Minyak Benih Gandum

Minyak kuman gandum dikatakan sebagai sumber vitamin E terbaik untuk dimakan. Disebutkan jika 20 miligram minyak ini dapat memenuhi 135 peratus keperluan harian seseorang. Minyak ini juga dapat digunakan sebagai pengganti minyak masak lain, walaupun panas yang tinggi dapat mengurangkan kandungan vitaminnya. Oleh itu, lebih baik mengganti minyak masak dengan minyak kuman gandum agar pengambilan vitamin E mencukupi.

Baca juga: 5 Khasiat Vitamin E untuk Kesihatan

2. Badam

Badam juga merupakan salah satu sumber vitamin E yang boleh dimakan setiap hari. Harap maklum, satu ons kacang almond boleh mengandungi 7.3 miligram vitamin E. Tidak hanya dapat memenuhi keperluan vitamin E, kacang-kacangan ini juga dapat mengurangi risiko kegemukan dan penyakit jantung.

Kemudian, jika anda masih mempunyai pertanyaan mengenai makanan lain yang boleh menjadi sumber vitamin E, doktor dari sedia menjawab. Dengan muat turun permohonan , anda boleh mendapatkan interaksi yang mudah dengan pakar perubatan melalui ciri-ciri tersebut Berbual atau Panggilan Suara / Video. Muat turun aplikasinya sekarang!

3. Alpukat

Alpukat adalah buah yang sememangnya kaya dengan nutrien yang baik untuk tubuh, seperti kalium, omega-3, dan pelbagai vitamin. Selain itu, buah ini juga dapat menjadi sumber vitamin E. Dengan memakan setengah alpukat, anda dapat memenuhi sekitar 20 peratus keperluan vitamin E harian anda. Sekiranya sukar untuk mendapatkan alpukat, mangga dan kiwi boleh menjadi penyelesaian alternatif.

Baca juga: Inilah 3 Sebab Anda Perlu Mengambil Makanan Tambahan Vitamin E

4. Biji Bunga Matahari

Secara umum, biji-bijian juga mengandung vitamin E, tetapi biji bunga matahari adalah sumber vitamin E tertinggi di antara biji-bijian. Satu ons biji bunga matahari mengandungi 7.4 miligram vitamin E, atau setara dengan setengah keperluan harian seseorang. Anda juga dapat menggunakan minyak bunga matahari sebagai sumber vitamin E, tetapi kandungan vitaminnya tidak setinggi biji utuh.

Itulah beberapa makanan yang merupakan sumber vitamin E yang boleh anda konsumsi setiap hari. Dengan mengetahui pentingnya memenuhi keperluan vitamin ini untuk tubuh, diharapkan anda benar-benar memperhatikan semua makanan yang anda makan dan menghitungnya bila mungkin. Meningkatkan pengambilan buah-buahan dan sayur-sayuran tentu dapat menjadikan tubuh sihat secara keseluruhan.

Rujukan:
WebMD. Diakses pada tahun 2021. Makanan Terbaik dengan Vitamin E.
Garis Kesihatan. Diakses pada 2021. 20 Makanan Yang Tinggi Vitamin E.