Hidup dengan Sihat Dapat Mencegah Penyakit Berjangkit

“Penyakit berjangkit adalah salah satu penyakit yang mudah dijangkiti semua orang, termasuk anak kecil. Namun, masalah ini dapat dicegah dengan menerapkan atau menjalani gaya hidup sehat yang tepat. "

, Jakarta - Penting bagi setiap orang untuk selalu menjaga kesehatan fisik yang baik untuk menghindari semua penyakit, baik yang ringan hingga yang parah. Dalam badan yang sihat, anda juga dapat mencegah terjadinya penyakit berjangkit, termasuk COVID-19. Namun, tidak semua orang tahu bagaimana menjalani kehidupan yang sihat dengan cara yang betul. Untuk mengetahui cara mencegah penyakit berjangkit, baca ulasan berikut!

Mencegah Penyakit Berjangkit Melalui Gaya Hidup Sihat

Walaupun ukurannya sangat kecil, mikroba, kuman, dan virus dapat menyebabkan penyakit serius dan bahkan mematikan bagi semua makhluk hidup, termasuk manusia. Penyakit berjangkit ini juga paling mudah terjadi pada orang tua kerana beberapa sebab. Salah satunya adalah kerana sistem ketahanan badan semakin lemah seiring bertambahnya usia. Di samping itu, gaya hidup juga boleh mempengaruhi perkara ini.

Baca juga: 4 Penyakit Yang Boleh Menular Melalui Darah

Oleh itu, anda mesti mengetahui cara yang paling tepat untuk membantu tubuh mencegah atau menyebarkan penyakit berjangkit. Sebenarnya, beberapa penyakit berjangkit dapat dicegah terutama dengan vaksinasi, tetapi ada juga virus yang tidak ada vaksin. Oleh itu, anda mesti mengetahui gaya hidup sihat yang betul untuk mencegah gangguan ini. Berikut adalah beberapa kaedah:

1. Jaga Kebersihan Makanan

Gaya hidup sihat pertama yang perlu dilakukan adalah memastikan semua makanan yang akan dihidangkan bersih dan selamat untuk dimakan. Pastikan juga mencuci tangan, perkakas, dan alat makan sebelum atau selepas menyediakan makanan. Jangan lupa untuk menyimpan dan memasak bahan makanan dengan betul, seperti di dalam peti sejuk, agar kualitinya terjaga.

Baca juga: 4 Penyakit yang mudah dijangkiti di sekolah

2. Rajin Basuh Tangan Anda

Anda juga perlu mencuci tangan dengan kerap untuk mengelakkan penyebaran penyakit berjangkit yang disebabkan oleh virus dan bakteria. Pastikan mencuci tangan sebelum dan selepas melakukan beberapa aktiviti, seperti pergi ke bilik mandi, makan, menukar lampin, merawat luka, bersin, batuk, dan menyentuh apa sahaja. Sebaiknya basuh tangan dengan sabun dan air sehingga 20 saat atau digunakan pembersih tangan.

Anda juga boleh membeli pelbagai vitamin yang baik untuk mengekalkan sistem ketahanan badan untuk mengelakkan penyakit berjangkit pada aplikasi . Melalui aplikasi tersebut Anda boleh memilih semua vitamin yang anda perlukan dan membawanya terus ke rumah anda. Untuk mendapatkan kemudahan ini, muat turun permohonan sekarang!

3. Tutup mulut semasa anda batuk atau bersin

Pastikan juga sentiasa menutup mulut ketika batuk atau bersin dengan tisu, kemudian buang ke tong sampah dan basuh tangan anda. Sekiranya tidak ada tisu, putar kepala dan batuk ke lengan baju. Tidak digalakkan batuk atau bersin ke tangan kerana boleh menyebarkan sumber penyakit berjangkit ke semua benda yang disentuh. Elakkan orang yang batuk atau bersin di kawasan tertutup untuk mengelakkan penularan.

Baca juga: 4 Penyakit Yang Boleh Menular Melalui Udara

Cara paling berkesan untuk mencegah penyakit berjangkit adalah dengan mendapat vaksin. Anda harus sentiasa memastikan bahawa semua imunisasi diterima tepat pada waktunya. Bukan hanya kanak-kanak, orang dewasa juga perlu mendapatkan suntikan vaksin tambahan. Sekiranya anda bercadang untuk pergi ke luar negeri, pastikan untuk mengetahui penyakit apa yang terdedah kepada anda dan mendapat vaksin.

Rujukan:
Shreveport Times. Diakses pada tahun 2021. Calligas: Tabiat sihat dapat mencegah penyakit berjangkit.
Kesihatan yang Sangat Baik. Diakses pada tahun 2021. Cara Mengurangkan Risiko Penyakit Berjangkit Anda.