Jangan Keliru, Inilah Cara Mengatasi Ego Anak Anda

Jakarta - Anak-anak pada usia prasekolah umumnya tidak terkenal dengan kemurahan hati mereka. Oleh itu, apa yang kelihatan egois sebenarnya adalah tingkah laku perkembangan normal kanak-kanak kecil. Nah, di sinilah peranan ibu bapa untuk "membetulkan keadaan" sekiranya anak kecil anda mulai bersikap mementingkan diri sendiri atau tidak senang kepada orang lain. Lalu, apakah cara yang tepat untuk mengatasi ego anak?

1. Ajarkan Kepentingan Berkongsi

Langkah pertama yang dapat dilakukan oleh seorang ibu untuk mengatasi ego anaknya adalah mengajarnya tentang erti berkongsi. Anak-anak tentu tidak memahami kepentingan konsep perkongsian. Jadi, perlahan-lahan ibu mesti menanamkan "nilai" perkongsian sehingga dia terbiasa.

Baca juga: Anak-anak Mengalami Kesukaran Mandi, Ibu Boleh Mencuba Ini

Ibu dapat memberikan contoh mudah yang mudah difahami oleh anak-anak. Contohnya, meminjamkan mainan kepada kakak yang ingin mencubanya. Bukan itu sahaja, ibu juga dapat memberikan contoh lain ketika anak-anak berada di luar rumah. Contohnya, menggunakan kemudahan bermain secara bergantian dengan kanak-kanak lain ketika berada di taman permainan.

2. Melembapkan dengan Bermain

Apabila anak anda mula bertindak mementingkan diri sendiri, atau mungkin "menjengkelkan", cubalah mengajaknya bermain. Bagaimanapun, bukan hanya permainan apa-apa, ya. Pilih permainan yang dapat membuat kanak-kanak memahami atau belajar tentang perasaan orang lain. Contohnya, ibu bertindak sebagai anak yang tidak mahu menggosok gigi dan anak bertindak sebagai ibu. Cuba perhatikan bagaimana dia memilih kata-kata dan mengambil sikap. Ia boleh menjadi sangat lucu dan membuat anda saling ketawa. Bermain peranan seperti ini dapat membuatnya memahami betapa "kecewa" anda ketika dia tidak mahu menggosok gigi.

3. Ceritakan Perasaan Orang Lain

Pakar mengatakan, tingkah laku mementingkan diri sendiri pada usia prasekolah sering berlaku pada kanak-kanak. Kanak-kanak melakukan ini untuk menarik perhatian ibu bapa atau orang lain di sekeliling mereka. Perkara yang perlu diingat, kata para pakar, adalah bahawa ego anak biasanya muncul ketika dia merasa cemburu. Nah, pada masa ini pada umumnya kanak-kanak akan melakukan perkara yang tidak menyenangkan kepada orang yang mereka cemburu, atau orang yang menginginkan perhatian mereka. Tindakan yang tidak menyenangkan ini boleh terdiri dari memukul mereka hingga mengatakan hal-hal yang mengganggu perasaan orang lain.

Anda tidak perlu keliru, cuba memahami keadaan dan bercakap dengan si kecil. Anda boleh mulakan dengan menjelaskan bahawa orang lain akan merasa sedih kerana sikapnya. Agar nasihat ibu mudah difahami oleh anak-anak, ibu dapat menggunakan perumpamaan. Contohnya, menerangkan bagaimana perasaannya jika orang lain berkelakuan sama dengannya.

Apa yang mesti diperhatikan, ibu-ibu perlu menggunakan bahasa yang lembut dengan penuh kasih sayang. Ini dapat membuatnya mengerti, bahawa dia tidak akan pernah kehilangan cinta darimu. Pakar mengatakan, bagaimana mengurangkan ego anak dengan cara ini dapat memupuk rasa empati pada Si Kecil.

Baca juga: Mengurangkan Risiko Kecemburuan Saudara kepada Saudara

4. Bijak mengenainya

Tidak dapat dinafikan, tidak selalu menggembirakan apabila anda melihat anak kecil anda berubah menjadi bos kecil yang bos. Ibu perlu berhati-hati dalam mengambil sikap menangani anak dengan ego mereka. Cara mengurangkan ego anak memang boleh melalui banyak perkara. Namun, para pakar mengatakan, yang paling penting adalah anda perlu menjelaskan dan membimbingnya dengan bijak agar anak anda dapat bersikap lebih baik.

Contohnya, apabila anak anda menegaskan bahawa anda memenuhi kehendaknya, anda tidak perlu tergesa-gesa untuk menolak, atau mengatakan tidak. Cuba berkompromi dengannya terlebih dahulu. Bercakap dengannya untuk mencari penyelesaian yang saling menguntungkan.

Adakah si kecil anda mempunyai masalah kesihatan? Anda tidak perlu panik, anda boleh berbincang atau bertanya kepada doktor secara langsung melalui aplikasi tersebut . Melalui ciri Berbual dan Panggilan Suara / Video , anda boleh berbual dengan doktor pakar tanpa perlu meninggalkan rumah. Ayuh, muat turun permohonan sekarang di App Store dan Google Play!


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found