Bersenam atau Diet, Mana Yang Berkesan untuk Melangsingkan Badan?

, Jakarta - Pelbagai cara dilakukan oleh wanita untuk mendapatkan bentuk badan yang ideal. Tubuh langsing adalah impian ramai wanita. Malangnya, tidak semua wanita bernasib baik untuk mendapatkan bentuk badan ini. Jadi, bagaimana membuat badan langsing?

Hmm, satu perkara yang perlu dititikberatkan, tidak ada cara segera untuk menjadikan badan langsing seperti model teratas. Kerana memerlukan usaha dan disiplin tambahan untuk mengurangkan lemak badan. Lalu, bagaimana?

Sekurang-kurangnya ada dua cara untuk membuat tubuh langsing yang boleh anda cuba, iaitu melalui senaman dan diet yang sihat. Namun, yang mana lebih kuat untuk membuat badan langsing?

Baca juga: Inilah latihan yang dilakukan Adele untuk menurunkan berat badan

Sukan Menurunkan Berat Badan

Tidak dapat dinafikan bahawa sukan mempunyai pelbagai ciri untuk badan. Menurut pakar di Perkhidmatan Kesihatan Nasional UK , senaman dapat mencegah pelbagai penyakit. Bermula dari penyakit jantung koronari, diabetes jenis 2, risiko barah usus besar, osteoartritis, barah payudara, demensia, hingga kemurungan.

Senaman juga dapat membantu kita mendapatkan bentuk badan yang ideal. Ringkasnya, cubalah bersenam secara teratur jika anda ingin mendapatkan badan yang langsing.

Lalu, berapa kerap kita perlu bersenam? Menurut cadangan Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), orang dewasa berumur 18-64 tahun memerlukan sekurang-kurangnya 150 minit aktiviti fizikal (senamrobik intensiti sederhana) setiap minggu. Sebaik-baiknya, 150 minit ini dibahagikan kepada lima kali seminggu, atau 30 minit setiap kali anda bersenam.

Walaupun begitu, untuk menurunkan berat badan anda disarankan untuk melakukan beberapa jenis senaman aerobik sekurang-kurangnya tiga kali seminggu selama minimum 20 minit setiap sesi. Lebih dari 20 minit lebih baik jika anda ingin menurunkan berat badan.

Ada satu perkara lagi yang tidak boleh dilupakan, bagaimana membuat badan langsing tidak cukup hanya dengan bergantung pada satu jenis latihan. Sebagai contoh tolakan atau tempat duduk hanya. Dengan kata lain, kita perlu menggabungkan pelbagai pergerakan atau latihan untuk mengurangkan lemak supaya badan menjadi langsing.

Baca juga: Pergerakan Sukan Untuk Membuat Badan Anda Nampak Tinggi & Ramping

Diet Mengawal Pengambilan Kalori

Seperti senaman, kita juga boleh mencuba diet untuk menjadikan badan langsing. Terdapat pelbagai diet yang boleh anda cuba, mulai dari diet mayo, diet Mediterranean, hingga protein tinggi.

Menurut pakar di Institut Kesihatan Nasional , diet boleh digunakan sebagai cara menurunkan berat badan dan meningkatkan kesihatan bagi mereka yang gemuk. Tidak hanya itu, diet yang sihat juga dapat mencegah penyakit yang berkaitan dengan berat badan, seperti penyakit jantung, diabetes, arthritis, dan beberapa jenis barah.

Ingat, kunci untuk menurunkan berat badan adalah membakar lebih banyak kalori daripada yang anda makan dan minum. Oleh itu, diet membantu anda mengawal bahagian makanan dan pengambilan kalori. Ringkasnya, diet yang sihat adalah bahagian penting dalam program penurunan berat badan.

Baca juga: 800 Diet Cepat, Berkuasa Menurunkan Berat Badan Dengan Cepat

Latihan vs Diet, Mana Yang Paling Berkuasa?

Kembali ke tajuk utama, mana yang lebih berkesan untuk menurunkan berat badan, diet atau senaman? Sebenarnya tidak ada kajian yang mengkaji secara mendalam mengenai perkara ini. Namun, banyak pakar bersetuju, cara yang sihat untuk menurunkan berat badan harus melibatkan diet dan senaman yang sihat. Cara membuat badan langsing tidak cukup hanya bergantung pada diet atau senaman. Kedua-duanya perlu digabungkan untuk mendapatkan hasil yang maksimum.

Diet yang sihat dan makanan berkhasiat seimbang saja tidak cukup untuk dijadikan cara menjadikan tubuh langsing dan mengelakkan penyakit. Tanpa aktiviti fizikal yang tetap, impian untuk mendapatkan tubuh yang sihat dan langsing hanyalah harapan yang salah. Gaya hidup sihat harus melibatkan senaman, diet yang sihat, dan rehat yang mencukupi.

Anda boleh mengatakan diet dan senaman yang sihat adalah "dua burung cinta" untuk menurunkan berat badan. Diet yang sihat berperanan menjaga dan membatasi pengambilan kalori ke dalam badan, dan senaman berperanan membakar kalori tambahan dalam badan.

Kesimpulannya, menggabungkan senaman dan diet yang sihat adalah kaedah terbaik dan berkesan untuk menurunkan berat badan. Dengan cara itu anda boleh mendapatkan bentuk badan yang langsing dan sihat.

Ingin mengetahui lebih lanjut mengenai cara menurunkan berat badan dengan cara yang sihat dan berkesan? Kenapa anda boleh meminta doktor secara langsung melalui permohonan . Tidak perlu meninggalkan rumah, anda boleh menghubungi doktor pakar kapan saja dan di mana sahaja. Praktikal, bukan?Rujukan:
NHS - UK Diakses pada tahun 2020. Hidup dengan Baik. Faedah bersenam.
Institut Kesihatan Nasional - MedlinePlus. Diakses pada tahun 2020. Diet
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Latihan dan Penurunan Berat Badan
WHO. Diakses pada tahun 2020. Aktiviti Fizikal dan Orang Dewasa