Main Alat Yang Kerap, Berhati-hati dengan Kecederaan Tangan

Jakarta - Teknologi yang berkembang pesat menjadikan hampir semua orang biasa dengan gadget atau gadget. Banyak faedah dirasakan dengan mengakses internet melalui alat, salah satunya adalah mendapatkan maklumat dengan lebih cepat dan mudah. Aktiviti bersama saudara-mara dan keluarga juga terasa lebih praktikal dengan adanya gajet. Jarak tidak lagi menjadi masalah.

Baca juga: 3 Petua Mengatasi Sakit Badan di Pejabat

Pelbagai perkara menarik yang diperoleh daripada penggunaan gajet menyebabkan seseorang merasa seperti berada di rumah bermain gajet dalam jangka masa yang lama. Malangnya, ini membuat orang lupa akan risiko masalah kesihatan yang boleh berlaku kerana penggunaan alat yang kerap.

Hati-hati dengan Kecederaan Tangan kerana Gajet Yang Sering Main

Terdapat beberapa keadaan yang dapat dialami di tangan apabila anda sering menggunakan alat, termasuk:

1. Sindrom Carpal Tunnel

Terlalu kerap menggunakan alat boleh menyebabkan seseorang itu semula jadi sindrom terowong karpal . Dilaporkan dari Perkhidmatan Kesihatan Nasional UK , sindrom terowong karpal Ini adalah keadaan apabila terdapat tekanan pada saraf di pergelangan tangan. Keadaan ini menyebabkan anda mengalami gejala yang merupakan tanda-tanda penyakit ini, seperti kesemutan, mati rasa di kawasan tangan, dan sakit di tangan dan jari anda.

Secara amnya, kesakitan yang dialami semakin teruk pada waktu malam. Anda boleh melakukan pergerakan sederhana di bahagian tangan untuk melegakan gejala yang anda alami. Sekiranya keadaan bertambah buruk, anda harus segera mengunjungi hospital terdekat agar keadaan anda dapat dirawat dengan baik. Sekarang anda boleh membuat janji temu dengan doktor melalui aplikasi . Jadi, tidak perlu beratur ketika anda tiba di hospital.

2. Tendonitis

Menaip terlalu kerap semasa menggunakan alat boleh menyebabkan ibu jari menjadi radang. Keadaan ini dikenali sebagai tendonitis. Gejala ketika mengalami tendonitis, salah satunya adalah radang atau keradangan. Bahagian tangan yang meradang akan kelihatan merah, sakit, dan bengkak. Bukan itu sahaja, bahagian yang mempunyai tendonitis juga terasa berdenyut-denyut. Keadaan ini hampir serupa dengan ibu jari ibu "Yang merupakan gangguan sendi pada ibu baru yang sering melahirkan bayinya.

3. Osteoartritis Tangan

Osteoartritis yang menyerang tangan menyebabkan rasa sakit pada jari. Menurut Lynette Khoo-Summers, ahli terapi fizikal dan profesor di Washington University School of Medicine, terlalu banyak penggunaan alat boleh menyebabkan osteoartritis di tangan. Terdapat beberapa cara untuk mengurangkan simptom, iaitu meregangkan tangan dan jari.

Baca juga: Cara Mengubati Sakit Leher di Rumah

Lebih baik bijak semasa menggunakan alat. Bukan hanya kecederaan pada tangan, tetapi ada masalah kesihatan lain jika anda terlalu kerap menggunakan alat. Anda juga berisiko mengalami kecederaan pada leher kerana anda membengkokkan atau memiringkan kepala terlalu kerap ketika menggunakan alat.

Terlalu lama menggunakan alat juga membuat anda mengalami kerosakan pada mata. Mata kering, gangguan penglihatan, dan mata yang letih dapat dialami ketika sering menggunakan alat.

Lakukan Ini untuk Mencegah Kecederaan pada Tangan

Selain mengurangkan masa bermain alat, lakukan cara sederhana seperti yang dilaporkan oleh WebMD . Kaedah ini dapat mengurangkan risiko kecederaan pada tangan kerana terlalu banyak penggunaan alat, yaitu:

  1. Jangan menekan butang alat terlalu keras;

  2. Sebaiknya jangan menaip terlalu lama, tidak ada salahnya melakukan aktiviti lain setiap beberapa minit;

  3. Jangan hanya menggunakan satu jari. Sebaiknya gunakan jari yang lain jika anda mula merasa tidak selesa menggunakan ibu jari anda;

  4. Beristirahatlah jika anda mula merasa tidak selesa.

Baca juga: Boleh Memasang Sendi Sihat Pokok Krismas?

Itulah cara yang boleh dilakukan untuk mengatasi gejala kecederaan pada tangan kerana terlalu lama menggunakan alat. Tanyakan kepada hospital terdekat jika anda mengalami simptom yang lebih teruk pada sendi tangan.

Rujukan:
Hari ini. Diakses pada tahun 2020. Adakah Telefon Pintar Anda Menyakitkan? Cara Mencegahnya daripada Menyebabkan Tangan Anda Menderita
Kesihatan Setiap Hari. Diakses pada tahun 2020. Adakah anda menghantar SMS ke Arthritis?
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Apa itu Tendonitis Lengan dan Bagaimana Diubati?
Perkhidmatan Kesihatan Nasional UK. Diakses pada tahun 2020. Carpal Tunnel Syndrome
WebMD. Diakses pada tahun 2020. Cara Mengendalikan Kecederaan Tangan Teknologi Tinggi