Inilah kesan perselingkuhan ibu bapa terhadap psikologi anak-anak

Jakarta - Perselingkuhan adalah masalah besar dalam hubungan rumah tangga. Apabila dikhianati, seseorang akan merasa sakit hati, kecewa, atau sedih. Kesannya tidak hanya berlaku pada pasangan, tetapi juga kepada anak-anak mereka. Oleh itu, apakah kesan psikologi ketidaksetiaan pada kanak-kanak? Inilah penjelasan penuh!

Baca juga: Jaga Kekebalan Kanak-kanak ketika Memasuki Sekolah di New Normal

Menipu Ibu Bapa, Ini Kesan Ketidaksetiaan terhadap Psikologi Kanak-kanak

Tidak sedikit anak yang terlibat dalam masalah rumah tangga ibu bapa mereka, terutama yang berkaitan dengan perselingkuhan. Jumlah yang dianggarkan adalah sebanyak 25-70 peratus kes. Bagi ibu bapa yang pandai menyembunyikan masalah mereka, ia tidak akan memberi kesan kepada anak, sehingga kes mereka didedahkan, dan perceraian berlaku.

Kesan perselingkuhan terhadap psikologi anak, antara lain, akan membuat anak mengalami kejutan, kemarahan, kegelisahan, dan bahkan rasa malu dengan persekitaran di sekitarnya, sama ada di rumah atau di sekolah. Malu berlaku kerana keluarga berpisah dan anak mempunyai ibu bapa yang tidak lengkap. Lebih buruk lagi, kanak-kanak mungkin menghadapi masalah membina kepercayaan dan cinta dengan seseorang di masa depan.

Apabila mereka mengetahui tentang perselingkuhan ibu bapa mereka, anak-anak biasanya sukar untuk mempercayai orang lain. Mereka akan mempunyai pemikiran bahawa seseorang yang mereka cintai boleh berbohong dan melukai perasaan mereka. Dalam kes yang teruk, kanak-kanak mungkin percaya bahawa tidak ada perkahwinan yang dapat berlangsung hingga akhir hayat. Kanak-kanak akan cenderung bermain dengan mudah dengan komitmen setia kepada seseorang.

Apabila anak-anak mengetahui bahawa salah seorang ibu bapa mereka berselingkuh, dan ibu bapa menyuruh mereka merahsiakannya, anak itu dapat mengalami beban mental yang luar biasa. Belum lagi rasa bersalah yang mereka tanggung kerana menyembunyikan perkara ini dari salah seorang ibu bapa mereka. Ini mungkin membuat anak menjadi tertekan dan mengalami kegelisahan.

Di kemudian hari, anak-anak mungkin memandang rendah perkahwinan. Mereka juga mungkin tidak memahami apa arti cinta, kesetiaan, atau perkahwinan itu sendiri, kerana tidak ada contoh yang baik dalam perkahwinan yang dilihat oleh anak-anak. Sekiranya demikian, anak itu mungkin akan berkelakuan buruk untuk mengalihkan kesedihan kerana perpisahan ibu bapanya.

Baca juga: Hanya 12 Bulan, Adakah Kanak-kanak perlu memasuki sekolah?

Kesan Psikologi Kafir terhadap Kanak-kanak Dipengaruhi oleh Faktor-Faktor Ini

Sesuai dengan penjelasan sebelumnya, kesan psikologi perselingkuhan terhadap anak-anak dapat terus berkembang sesuai dengan keadaannya, begitu juga dengan keadaan mental setiap anak dalam menanggapi perzinaan oleh ibu bapa. Selain itu, tahap kematangan berfikir juga berperanan dalam menentukan kesihatan psikologi anak-anak dengan ibu bapa yang curang. Faktor-faktor berikut mempengaruhi kesan psikologi kanak-kanak:

  • Bagaimana proses anak-anak mengetahui ketidaksetiaan ibu bapa mereka.

  • Umur anak pada masa mengetahui perselingkuhan ibu bapa.

  • Menipu menyebabkan perceraian.

  • Ibu bapa memilih untuk pergi bersama perempuan simpanan mereka dan meninggalkan anak.

  • Apakah sikap salah seorang ibu bapa yang curang?

Baca juga: Anak-anak Mempunyai Kesukaran Bersosial di Sekolah, Apa Yang Harus Dilakukan Ibu?

Apabila ibu bapa terperangkap dalam perselingkuhan, cubalah mengambil berat tentang kesan terhadap psikologi anak. Beri perhatian lebih kepada anak tersebut sehingga anak itu tidak merasa ditolak, ditinggalkan, atau anak merasa bersalah atas ketidaksetiaan yang dilakukan oleh ibu bapa. Ibu bapa yang memutuskan untuk bercerai kerana ini dapat menjelaskan dengan mudah dan mudah difahami mengapa mereka harus menamatkan perkahwinan.

Beri masa dan ruang kepada anak anda untuk memproses emosi dan fakta yang mereka alami. Proses pendamaian akan memakan masa yang lama. Dalam kes ini, anda boleh membincangkannya dengan ahli psikologi dalam aplikasi mengenai apa yang perlu dibuat.

Rujukan:
Huff Post. Diakses pada tahun 2020. Bagaimana Ketidaksetiaan Ibu Bapa Boleh Menyakitkan Anak
Suara Ruang Bicara. Diakses pada tahun 2020. Kesan Ketidaksetiaan terhadap Kanak-kanak.