5 Petua Membuat Persediaan Sekolah Kanak-kanak Berkhasiat

, Jakarta - Selain menjimatkan, menyediakan peralatan sekolah boleh menjadi salah satu cara untuk menyediakan makanan berkhasiat dan berkualiti untuk anak kecil anda. Untuk mengelakkan makan tengah hari yang tidak dimakan oleh anak kecil anda, berikut adalah beberapa petua menarik untuk ibu semasa membuat makan tengah hari di sekolah.

Baca juga: Kepentingan Penggunaan Makanan yang Sesuai dengan Umur yang Sesuai

1. Buat Menu Menarik dan Berkhasiat

Kadang kala menu yang menarik tidak semestinya sukar dibuat. Anda boleh menggunakan kreativiti anda untuk membuat menu yang menarik tetapi ringkas. Buat menu yang menarik dan berbeza setiap hari agar anak-anak teruja semasa mereka makan tengah hari bersama rakan mereka di sekolah. Selain itu, jangan lupa pengambilan nutrien yang ada pada makan siang anak anda di sekolah. Sediakan sayur-sayuran, buah-buahan, atau makanan lain yang sangat berkhasiat.

2. Tidak Perlu Banyak Bahagian

Untuk menarik perhatian si kecil semasa makan tengah hari di sekolah dengan lebih baik, ibu boleh menyediakan beberapa makanan dalam satu kotak makan tengah hari. Bahagiannya tidak perlu terlalu banyak. Sekiranya kandungannya berbeza-beza, anak akan lebih berminat untuk memakan makanan tersebut. Ini juga boleh menjadi salah satu cara untuk mengurangkan bekalan yang tidak dimakan oleh anak-anak.

Dengan sebahagian kecil, tentu saja, anak-anak akan lebih mudah menyelesaikan menu makan tengah hari mereka. Dengan memberikan terlalu banyak bahagian, selain tidak kehabisan, kadang-kadang makanan dapat dicampur satu sama lain. Jadi, penampilan tidak membangkitkan selera si kecil. Oleh itu, cubalah memberikan bahagian mengikut dos anak, ya!

3. Hiaskan Bekalan Kanak-kanak dengan Bentuk Menarik

Tidak ada salahnya untuk menghias makan tengah hari anak di sekolah dengan bentuk yang menarik. Contohnya, membuat nasi dalam bentuk hati atau bunga. Selain itu, ibu juga dapat menjadikan telur menjadi bentuk yang unik. Dengan cara itu, anak-anak akan lebih berminat untuk mencuba makan tengah hari dengan rakan mereka. Sesekali, buat nasi dengan sayur-sayuran berkhasiat agar anak-anak tidak bosan dengan nasi yang sama.

4. Buat Sayur dalam Bentuk Yang Berbeza

Tidak sedikit anak yang memilih untuk tidak menghabiskan sayur-sayuran yang dibawa ibu untuk makan tengah hari mereka. Untuk mengelakkan ini, anda boleh membuat sayur-sayuran dengan bentuk lain. Contohnya, menjadikan sayur menjadi nugget sayur atau bebola daging sayur. Dengan cara itu, kanak-kanak akan berminat untuk mencuba sayur-sayuran. Anak-anak juga akan mengelakkan bau dan rasa sayur-sayuran yang selalu dielakkan oleh anak-anak.

5. Jadualkan Seminggu

Untuk mengelakkan membosankan makanan untuk anak-anak, tidak ada salahnya ibu membuat senarai menu makanan yang akan dibawa oleh anak-anak ke sekolah selama seminggu. Dengan perancangan yang rapi, sudah tentu, persediaan sekolah kanak-kanak akan lebih pelbagai dan menarik. Ingat, tidak perlu terlalu sukar. Ibu dapat menyajikan makanan yang menarik dan berkhasiat untuk anak-anak mereka di sekolah.

Baca juga: 5 Pilihan Makanan Terbaik untuk Sarapan

Tidak ada salahnya mengadakan perbincangan dengan anak mengenai apa yang akan dibawa ke sekolah untuk minggu berikutnya. Dengan cara itu, anak akan lebih teruja untuk makan tengah hari mengikut kehendaknya. Sekiranya anda mempunyai pertanyaan mengenai menu berkhasiat untuk makan tengah hari sekolah anak anda, anda boleh bertanya kepada doktor melalui aplikasi tersebut . Ayuh, muat turun permohonan melalui App Store atau Google Play sekarang!