Kecederaan Mata Menyebabkan Ulser Kornea, Inilah Sebabnya

, Jakarta - Mata berfungsi sebagai alat untuk melihat segala yang ada di sekitar. Sekiranya seseorang tidak berhati-hati, ada kemungkinan mencederakan mata. Keadaan ini boleh menyebabkan pelbagai kesan pada mata anda. Salah satunya adalah ulser kornea.

Ulser kornea ini umumnya berwarna kelabu hingga putih legap pada kornea, yang biasanya jernih dan telus. Sebilangan gangguan mata ini boleh dilihat terlalu kecil. Doktor mungkin memerlukan kaca pembesar dan pencahayaan yang mencukupi untuk memeriksanya.

Baca juga: Memakai kanta lekap terlalu lama, berhati-hati dengan ulser kornea

Kecederaan Mata Boleh Menyebabkan Ulser Kornea

Ulser kornea adalah gangguan yang menyebabkan luka pada kornea. Secara amnya, gangguan ini disebabkan oleh jangkitan. Penyakit yang berlaku di mata termasuk dalam gangguan kecemasan perubatan. Oleh itu, anda mesti mendapatkan rawatan dengan segera, agar tidak menyebabkan kebutaan.

Kornea adalah selaput yang jelas di mata anda. Fungsi bahagian ini adalah untuk membiaskan cahaya yang memasuki mata sehingga dapat melihat. Kornea juga berfungsi untuk melindungi mata dari apa sahaja yang boleh merosakkan mata. Oleh itu, kornea sangat penting untuk kelangsungan mata anda.

Kecederaan pada mata anda boleh mempengaruhi kornea. Fungsi bahagian ini dapat terganggu dan penglihatan anda menjadi kabur. Selain itu, kecederaan juga boleh berkembang menjadi ulser kornea.

Kecederaan mata boleh berkembang menjadi ulser kornea kerana pemusnahan struktur tisu di permukaan kornea. Perkara-perkara lain disebabkan oleh trauma fizikal, seperti pecahan kaca, pasir, kerana terdedah kepada sesuatu yang boleh merosakkan kornea. Selain itu, kecederaan mata yang disebabkan oleh memakai kanta lekap mata juga boleh berlaku.

Semua ini boleh menyebabkan kornea menyebabkan trauma kecil. Apabila kornea rosak, lebih mudah bakteria menyerang dan menyebabkan ulser kornea. Gangguan ini juga boleh menyebabkan mata kering, sehingga mata tidak terlindung dari kuman dan memperburuk gangguan yang terjadi.

Gangguan yang berlaku di kornea anda boleh menyebabkan kerosakan teruk pada mata. Sekiranya anda mengalami kecederaan pada mata, ada baiknya segera bertanya kepada pakar. Doktor dari sedia membantu anda untuk mendiagnosisnya. Anda hanya perlukan muat turun permohonan dalam telefon pintar sekarang!

Baca juga: Ketahui Cara Mendiagnosis Ulser Kornea

Cara Mencegah Ulser Kornea

Ulser kornea yang disebabkan oleh kecederaan mata harus segera dirawat. Ini dilakukan untuk mengelakkan kebutaan. Gangguan ini dianggap sebagai kecemasan perubatan. Walaupun begitu, anda boleh mengelakkan gangguan ini berlaku pada mata anda dengan:

  • Sekiranya anda menggunakan kanta lekap, rajin membersihkan objek dan jangan menggunakan air biasa.

  • Jangan tidur memakai kanta lekap dan menukar kanta lekap dalam masa yang ditetapkan oleh doktor.

  • Jangan menyentuh atau menggosok mata anda dengan jari anda, terutamanya apabila jari anda kotor.

  • Sekiranya mata anda kering, cuba gunakan titisan mata dengan kerap agar tetap lembap.

Pencegahan penyakit ini juga pada dasarnya adalah mengatasi penyebab jangkitan. Sekiranya berlaku kecederaan pada mata, benda asing yang memasuki mata mesti dikeluarkan dari mata. Untuk lebih pasti, doktor akan memberikan antibiotik untuk mengelakkan jangkitan berlaku. Sekiranya ulser kornea telah mencapai, maka pembedahan mungkin dilakukan.

Baca juga: Mata Merah dan Menyakitkan, Ini adalah 10 Gejala Ulser Kornea

Sekiranya tidak berjaya, pembedahan pemindahan kornea mungkin diperlukan. Walau bagaimanapun, ini berisiko dan tidak selalu berfungsi untuk semua orang. Oleh itu, apabila kecederaan pada mata anda berlaku dan menyebabkan rasa sakit, maka anda harus segera berjumpa doktor.