Hati-hati, Elakkan Makanan Ini Ketika Sakit Tekak

, Jakarta - Pernahkah anda mengalami tekak yang terbakar, sukar menelan, atau batuk? Hmm, sedar bahawa keadaan ini dapat menunjukkan masalah pada tekak. Sakit tekak boleh disebabkan oleh pelbagai perkara, dari virus hingga bakteria.

Menurut National Institutes of Health, sakit tekak atau faringitis (rasa tidak selesa, sakit, atau gatal di tekak) disebabkan oleh pembengkakan di bahagian belakang tekak (faring). Faring terletak di antara amandel dan kotak suara (laring).

Nah, kebanyakan sakit tekak disebabkan oleh selesema, selesema, virus coxsackie atau mono (mononucleosis). Dalam beberapa kes, sakit tekak juga disebabkan oleh bakteria, misalnya, Streptokokus.

Baiklah, mengenai sakit tekak, ada beberapa makanan yang perlu anda perhatikan. Sebabnya, ada makanan tertentu yang sebenarnya boleh menyebabkan sakit tekak menjadi lebih teruk. Lalu, makanan apa yang harus dielakkan ketika anda mengalami sakit tekak?

Baca juga: Apa Yang Sebenarnya Berlaku Pada Tubuh Anda Apabila Anda Mengalami Sakit Tenggorokan?

Awasi Makanan Pedas hingga Kopi

Sakit tekak disebabkan oleh virus atau bakteria, tetapi ada makanan tertentu yang dapat memperburuk gejala. Nah, bagi anda yang mengalami sakit tekak, elakkan makanan di bawah.

 1. Makanan pedas

Makanan pedas dianggap memburukkan lagi gejala sakit tekak atau sakit tekak. Oleh itu, elakkan makanan pedas seperti sambal, cengkih, lada hitam, pala, hingga rempah dengan rasa pedas.

 1. Susu

Pada sesetengah orang, susu boleh menebal atau meningkatkan pengeluaran lendir. Keadaan ini boleh mendorong seseorang membersihkan kerongkong lebih kerap, yang boleh menyebabkan sakit tekak menjadi lebih teruk

Baca juga: Perhatikan Punca Laringitis yang Menyerang Tekak

3. Makanan Goreng

Makanan goreng boleh menyebabkan kerengsaan tekak. Tekstur makanan goreng kering dan berminyak, menyukarkan tekak untuk menelan. Ini boleh menyebabkan gejala sakit tekak berkembang.

 1. Buah-buahan masam

Buah masam, seperti jeruk, lemon, limau, tomato, dan limau gedang harus dielakkan. Buah-buahan ini boleh menyebabkan sakit tekak menjadi lebih teruk. Jeruk, jus oren dan buah-buahan berasid lain boleh merengsakan permukaan tekak.

Selain tiga makanan di atas, terdapat juga beberapa makanan yang harus dielakkan ketika mengalami sakit tekak. Sebagai contoh:

 1. Udang garing;
 2. Roti kering;
 3. Sayuran mentah;
 4. Alkohol;
 5. Makanan keras dan rangup;
 6. Makanan yang terlalu panas atau sejuk;
 7. Soda;
 8. Makanan ringan kering, seperti kerepek kentang, pretzel, atau popcorn; dan
 9. Kopi.

Baca juga: Wain Boleh Mencegah Sakit Tenggorokan, Betul?

Hati-hati, Gejala Boleh Berkembang

Sakit tekak adalah penyakit "sejuta orang". Ramai orang sudah biasa dengan penyakit ini. Walau bagaimanapun, jangan sekali-kali memandang rendah keadaan ini, terutamanya jika gejala semakin meningkat. Oleh itu, berjumpa doktor sekiranya anak atau ahli keluarga anda mengalami simptom berikut:

 • Kesukaran bernafas;

 • Kesukaran menelan;

 • Kesukaran membuka mulut;

 • Sakit sendi; dan

 • Demam lebih tinggi daripada 38.3 Celsius.

Sebagai tambahan, jika gejala sakit tekak (kesukaran menelan, batuk, tekak terbakar, bengkak atau amandel merah) tidak membaik dalam masa seminggu, berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang sesuai.

Ingin mengetahui lebih lanjut mengenai masalah di atas? Atau ada aduan kesihatan yang lain? Kenapa anda boleh meminta doktor secara langsung melalui permohonan . Melalui ciri Berbual dan Panggilan Suara / Video, anda boleh berbual dengan doktor pakar kapan saja dan di mana sahaja tanpa perlu meninggalkan rumah. Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play!

Rujukan:
ENTHealth - Akademi Otolaryngologi Amerika. Diakses pada tahun 2020. Tujuh Petua untuk Membantu Anda Mencegah Sakit Tenggorokan.
Institut Kesihatan Nasional - MedlinePlus. Diakses tahun 2020. Faringitis - sakit tekak.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Apa yang Harus Dimakan dan Minum Apabila Anda Mengalami Sakit Tekak.
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2020. Apa yang Harus Dimakan dan Minum Apabila Anda Mengalami Sakit Tekak.