Simptom yang serupa dengan Corona, Kenali Leukemia Limfoblastik Akut

, Jakarta - Seorang budak lelaki bernama Cody Lockey (12) dibawa oleh ibunya ke sebuah rumah sakit di Darlington, County Durham, England untuk pemeriksaan setelah dia mengalami gejala, seperti demam tinggi, selesema, dan sakit di beberapa bahagian badan. Pemeriksaan dilakukan kerana ibu bimbang anaknya dijangkiti COVID-19. Walau bagaimanapun, pemeriksaan menunjukkan keputusan negatif untuk COVID-19. Telah diketahui bahawa Cody mempunyai leukemia limfoblastik akut.

Baca juga: Leukemia Limfoblastik Akut Mempengaruhi Kanak-kanak, Inilah Cara Mengatasinya

Leukemia limfoblastik akut adalah sejenis barah darah. Penyakit ini lebih kerap berlaku pada kanak-kanak, walaupun orang dewasa masih terdedah kepada perkara yang sama. Beberapa gejala, seperti kelemahan, pening, dan sesak nafas adalah tanda leukemia limfoblastik akut, yang hampir serupa dengan gejala COVID-19. Oleh itu, anda harus mengenali simptom-simptom leukemia limfoblastik akut untuk merawat keadaan ini dengan betul.

Kenali Gejala Leukemia Limfoblastik Akut

Leukemia limfoblastik akut adalah sejenis barah darah yang menyerang sumsum tulang. Penyakit ini dapat berkembang dengan cepat jika tidak diubati dengan segera. Adanya mutasi atau perubahan genetik pada sel induk di sumsum tulang menjadikan proses pematangan sel darah terganggu.

Mutasi genetik pada sumsum tulang juga menyebabkan pengeluaran limfosit terlalu banyak, yang boleh mempengaruhi keadaan organ tubuh yang lain, seperti kelenjar getah bening, sistem saraf pusat, dan testis pada lelaki.

Lalu, gejala apa yang menyerupai COVID-19? Melancarkan dari Persatuan Kanser Amerika , gejala boleh berlaku kerana kekurangan sel darah yang sihat. Gejala boleh merangkumi keletihan, kelemahan, pening, sesak nafas atau sesak nafas, dan kulit pucat. Inilah sebabnya mengapa kanak-kanak dengan leukemia limfoblastik akut dikhuatiri dijangkiti virus COVID-19.

Baca juga: 5 Punca Leukemia Limfoblastik Akut yang Perlu Anda Ketahui

Sebenarnya, gejala COVID-19 dan leukemia limfoblastik akut mempunyai perbezaan yang sangat jelas. Sebagai tambahan kepada gejala ini, orang dengan leukemia limfoblastik akut akan mengalami pendarahan pada gusi, gigi, atau mulut. Jangkitan yang tidak membaik dan penampilan lebam di beberapa bahagian badan adalah ciri khas masalah kesihatan dalam darah, salah satunya adalah leukemia limfoblastik akut.

Demam adalah gejala lain dari keadaan ini yang disertai dengan berpeluh malam, penurunan selera makan disertai dengan penurunan berat badan. Segera kunjungi hospital terdekat dan lakukan pemeriksaan lebih lanjut apabila anak mengalami beberapa gejala ini. Kini pemeriksaan kesihatan lebih mudah menggunakan aplikasi , jadi anda boleh membuat temu janji dengan doktor sebelum pergi ke hospital.

Lalu, apa yang menyebabkan orang dengan leukemia limfoblastik akut juga mengalami gejala sakit sendi seperti COVID-19? Ini disebabkan oleh sel barah yang terkumpul di permukaan tulang dan permukaan sendi, menyebabkan sakit pada sendi dan tulang.

Dari Ujian Darah hingga Ujian Genetik

Selain memeriksa gejala yang dialami oleh kanak-kanak, terdapat beberapa ujian sokongan yang boleh dilakukan untuk mengesahkan leukemia limfoblastik akut pada kanak-kanak. Ujian darah, aspirasi sumsum tulang, tusukan lumbal, dan ujian genetik adalah beberapa ujian yang akan dilakukan untuk memastikan kesihatan anak.

Melancarkan dari Klinik Mayo , leukemia limfoblastik akut yang dialami oleh kanak-kanak dapat dirawat dengan pelbagai rawatan, seperti kemoterapi, pemindahan sumsum tulang, radioterapi, dan terapi yang disasarkan . Leukemia limfoblastik akut pada kanak-kanak lebih mudah dirawat daripada keadaan serupa yang mempengaruhi orang dewasa.

Baca juga: Mengapa Leukemia Limfoblastik Akut Selalunya Mempengaruhi Kanak-kanak?

Ini kerana proses pemulihan dipengaruhi oleh faktor lain, seperti jenis leukemia limfoblastik akut, jumlah sel darah putih, dan penyebaran sel barah di dalam badan.

Terdapat beberapa langkah berjaga-jaga yang boleh diambil oleh ibu untuk mengurangkan risiko leukemia limfoblastik akut sekiranya anak mempunyai risiko penyakit ini. Ini dilakukan dengan mengelakkan pendedahan langsung atau tidak langsung terhadap asap rokok dan meningkatkan sistem imun anak untuk memastikannya berada dalam keadaan optimum.

Rujukan:
Persatuan Kanser Amerika. Diakses pada tahun 2020. Leukemia Limfositik Akut pada Orang Dewasa
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Leukemia Limfositik Akut
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Leukemia Limfositik Akut