Jauh dari Timur Tengah, Ketahui Selsema Unta yang menjadi sasarannya

Jakarta - Jika dibandingkan dengan selesema burung, selesema unta masih sangat "tidak popular". Sebenarnya, selesema unta bukan jenis penyakit baru, anda tahu. Jadi, apa sebenarnya selesema unta? Dari mana datangnya selesema unta? Dan apakah gejala selesema unta? Lihat penjelasan di bawah, ayuh!

Simptom

Selsema unta pertama kali ditemui di Arab Saudi. Selsema unta disebabkan oleh serangan virus korona pada organ pernafasan. Oleh itu, selesema unta juga dikenali sebagai Coronavirus Sindrom Respirasi Timur Tengah (MERS-CoV). Pada tahap awal, gejala yang muncul serupa dengan selesema pada umumnya, seperti demam, batuk, sakit kepala, sakit tekak, dan sakit sendi. Tetapi selepas itu, gejala seperti cirit-birit, mual, muntah, dan sesak nafas akan muncul. Biasanya, gejala akan muncul 2-14 hari setelah seseorang bersentuhan dengan unta atau orang yang dijangkiti selesema unta.

Faktor risiko

Beberapa faktor yang menjadikan seseorang lebih mudah dijangkiti MERS-CoV adalah usia, sistem imun yang lemah, penyakit kronik (seperti barah, diabetes, atau penyakit paru-paru), pernah ke Arab Saudi, pengambilan daging unta atau susu yang belum matang. Mentah unta, dan sering dekat dengan unta atau orang dengan selesema unta.

Penularan

Tidak seperti selesema lain, MERS-CoV tidak mudah merebak. Tetapi secara umum, selesema unta ini dapat menular dari unta ke manusia dan dari manusia ke manusia. Kerana MERS-CoV adalah sejenis virus yang zoonosis iaitu jangkitan yang ditularkan antara haiwan vertebrata dan manusia atau sebaliknya, maka virus ini dapat menular melalui hubungan langsung dan tidak langsung dengan haiwan yang dijangkiti. Sementara itu, penularan selesema unta dari manusia ke manusia hanya akan berlaku jika anda mempunyai hubungan rapat dengan orang yang dijangkiti.

Diagnosis

Sekiranya anda merasakan anda mengalami gejala MERS-CoV dalam 14 hari setelah kembali ke Indonesia, anda perlu berjumpa doktor untuk mendapatkan diagnosis yang tepat. Untuk mendiagnosis selesema unta, doktor akan memerlukan ujian makmal yang terdiri daripada:

  • Ujian molekul, untuk mendiagnosis jangkitan MERS aktif.
  • Ujian serologi, untuk menilai tanda-tanda jangkitan MERS yang lalu dengan mengesan antibodi MERS.

Rawatan dan Pencegahan

Hingga kini, belum ada vaksin atau rawatan khusus untuk mengatasi selesema unta. Oleh itu, satu-satunya cara yang boleh dilakukan adalah menjaga kesihatan dan kebersihan, seperti:

  • Pakai topeng semasa melakukan perjalanan di luar rumah.
  • Tutup mulut dan hidung anda dengan tisu ketika anda bersin atau batuk, kemudian buang tisu setelah menggunakannya.
  • Segera hubungi doktor sekiranya anda merasakan anda mengalami gejala yang serupa dengan selesema unta. Anda boleh memulakan dengan menggunakan aplikasi untuk berbincang dengan doktor melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual .
  • Mengamalkan gaya hidup sihat, seperti makan makanan yang sihat dan seimbang dari segi gizi, bersenam, mandi dengan kerap, minum air, dan cukup rehat.
  • Kurangkan atau elakkan hubungan dekat dengan haiwan (seperti binatang ternakan, binatang peliharaan, atau binatang buas), dan orang dengan selesema unta.
  • Basuh tangan anda dengan kerap menggunakan sabun dan air mengalir, terutama sebelum makan, setelah mengendalikan haiwan, dan sebelum menyentuh mata, hidung atau mulut anda. Sekiranya sabun dan air tidak tersedia, anda boleh menggunakannya pembersih tangan untuk membersihkan tangan.

Walaupun wabak selesema unta belum sampai di Indonesia, anda masih harus waspada terhadap selesema unta. Sekiranya anda atau keluarga anda mempunyai selesema yang tidak hilang, jangan ragu untuk bercakap dengan doktor anda di aplikasi . Anda juga boleh melakukan pemeriksaan makmal melalui ciri-ciri tersebut Ujian Makmal dalam aplikasi kamu tahu. Tentukan tarikh dan tempat peperiksaan, maka kakitangan makmal akan datang menemui anda pada waktu yang ditentukan. Anda juga boleh membeli produk kesihatan dan vitamin yang anda perlukan . Anda tinggal sahaja pesanan melalui aplikasi , dan pesanan anda akan dihantar dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun permohonan sekarang juga di App Store dan Google Play.