Ujian Kolesterol Untuk Mengira 4 Jenis Lemak Ini Dalam Darah

, Jakarta - Ketika seseorang melakukan pemeriksaan tahunan, salah satu perkara yang sering disertakan adalah ujian kolesterol. Ini berguna untuk memeriksa berapa tinggi zat lemak ini dalam darah. Pemeriksaan jenis ini penting dilakukan kerana dapat menjaga kadar kolesterol pada ambang normal yang dapat mencegah semua penyakit yang disebabkan oleh terlalu banyak lemak di dalam badan.

Di samping itu, anda juga harus mengetahui seberapa tinggi tahap lemak dalam darah yang dibahagikan kepada jenis ini. Dengan cara itu, anda juga dapat memaksimumkan pencegahan yang boleh berlaku. Berikut adalah beberapa jenis lemak yang dapat dikenal pasti dengan melakukan ujian kolesterol. Baca lebih lanjut di bawah!

Baca juga: Bilakah Masa yang tepat untuk memeriksa kolesterol?

Jenis Lemak dalam Darah untuk Memeriksa Ujian Kolesterol

Ujian kolesterol lengkap, juga dikenali sebagai panel lipid, adalah ujian darah yang berguna untuk mengukur jumlah kolesterol dan trigliserida dalam darah. Pemeriksaan ini dapat membantu seseorang untuk menentukan risiko penumpukan plak di arteri. Melakukannya boleh menyebabkan laluan menjadi sempit atau tersumbat, menimbulkan gangguan berbahaya.

Kolesterol itu sendiri adalah bentuk lemak yang diperlukan oleh tubuh untuk membantu menjaga sel-sel badan berfungsi dengan normal. Walau bagaimanapun, sangat penting untuk menjaga tahap ini dalam had normal. Dengan melakukan ini, anda dapat mengetahui beberapa jenis lemak yang terdapat di dalam darah dan tahap kandungannya. Berikut adalah beberapa jenis lemak yang boleh diperiksa:

  1. Tahap Kolesterol HDL

Jenis lemak pertama yang boleh diperiksa dengan ujian kolesterol adalah HDL. Kandungan ini juga disebut kolesterol baik kerana dapat membantu menghilangkan kolesterol jahat dalam tubuh. Ini menjadikan arteri terbuka dan darah dapat mengalir dengan lebih bebas. Penting untuk memastikan tahap HDL dalam badan lebih tinggi daripada LDL.

  1. Tahap Kolesterol LDL

Anda juga dapat mengetahui seberapa tinggi tahap kolesterol LDL atau kolesterol jahat di dalam badan. Terlalu banyak kandungan ini dalam tubuh boleh menyebabkan penumpukan timbunan lemak (plak) di arteri, yang dapat mengurangkan aliran darah. Plak yang terkumpul, dalam beberapa kes yang jarang berlaku, boleh pecah menyebabkan seseorang mengalami serangan jantung atau strok.

Baca juga: Mempunyai Kolesterol Tinggi, Atasi Dengan Cara Ini

Anda juga boleh meminta doktor dari berkaitan dengan jenis lemak dalam darah yang dapat diperiksa dengan ujian kolesterol. Dengan melakukan pemeriksaan ini, penting untuk memastikan sama ada badan anda berada dalam keadaan sihat. Sangat mudah, anda hanya perlukan muat turun permohonan dalam telefon pintar terpakai!

  1. Trigliserida

Trigliserida adalah sejenis lemak dalam darah yang dapat ditentukan ketika ujian kolesterol dilakukan. Semasa anda makan, badan anda menukar kalori yang tidak diperlukan menjadi trigliserida dan menyimpannya dalam sel lemak. Tahap trigliserida yang tinggi boleh dikaitkan dengan beberapa faktor, seperti kegemukan, makan terlalu banyak gula-gula atau minum alkohol, merokok, hingga menghidap diabetes dengan kadar gula darah tinggi.

  1. Kolesterol total

Anda juga dapat menentukan jumlah kolesterol dalam darah secara keseluruhan. Tahap normal kolesterol total dalam badan adalah 201 hingga 240 mg / dL. Sekiranya seseorang mengalami tahap 200 mg / dL atau lebih tinggi daripada 240 mg / dL, adalah mustahak untuk membuat perubahan pada tabiatnya agar tahap tersebut kembali normal.

Baca juga: 7 Cara Menurunkan Trigliserida dalam Darah

Itulah beberapa jenis lemak dalam darah yang dapat anda ketahui semasa menjalankan ujian kolesterol. Oleh itu, sangat disarankan untuk melakukan pemeriksaan ini secara berkala setiap tahun atau jika anda mengalami kenaikan berat badan yang sangat besar. Ini dapat menjaga kesihatan tubuh.

Rujukan:
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Ujian kolesterol.
WebMD. Diakses pada tahun 2020. Ujian Kolesterol dan Panel Lipid.