Dedahkan! Sebab Mengapa Wanita Hamil Harus Mengelakkan Haiwan Peliharaan

, Jakarta - Memiliki haiwan kesayangan yang telah lama menjadi kegemaran anda semasa mengandung memang cukup dilema. Di satu pihak, seorang ibu harus menjadi lebih tegas dalam menjaga rahimnya. Menurut dr. Prima Progestian, SpOG, beberapa haiwan sememangnya berbahaya bagi wanita hamil, tetapi ada juga yang tidak. Itu semua bergantung pada seberapa dekat wanita hamil dengan haiwan itu.

Sekiranya anda tidak berhati-hati, parasit dari haiwan seperti anjing dan kucing boleh memasuki badan anda dan membahayakan janin. Bahaya haiwan peliharaan untuk wanita hamil tidak boleh dipandang ringan. Berikut adalah parasit, bakteria dan virus yang dikhuatiri jika wanita hamil dekat dengan haiwan peliharaan, 4 daripadanya adalah:

1. Toksoplasma

2. Bakteria E. Coli

Walaupun tidak membahayakan janin, bakteria dari bahaya haiwan peliharaan ini boleh membuat anda sakit. Bakteria Escherichia coli atau e. coli Biasanya terdapat di kotoran daging dan lembu, tetapi juga dapat ditemukan di domba, babi, anjing, dan unggas. Jangkitan dari bakteria ini boleh menyebabkan kekejangan dan sakit perut yang memberi kesan negatif, muntah atau cirit-birit.

3. LCMV

LCMV (Virus Lymphocytic Choriomeningtis) biasanya terdapat pada tikus seperti hamster. LCMV adalah virus yang sangat berbahaya jika menjangkiti wanita hamil. Kerana virus ini mampu menembusi dinding plasenta di rahim dan menjangkiti janin di rahim. Sementara itu, jangkitan LCMV pada janin juga membawa maut, kerana menyebabkan cacat lahir dan bahkan kehilangan nyawa.

4. Bakteria Salmonella

Sekiranya anda sering melakukan aktiviti dengan reptilia (kadal, iguana, kura-kura, ular), burung (burung beo, kenari, burung belatuk dan merpati), pastikan anda menjauhinya selama 9 bulan. Apakah bahaya haiwan kesayangan semasa mengandung? Ya, bakteria salmonella. Bakteria salmonella risiko membuat sistem imun anda menurun secara drastik. Sekiranya demikian, bayi yang belum lahir juga boleh melemahkan.

Hadkan hubungan fizikal dengan haiwan kesayangan semasa anda hamil

Sekiranya Anda Memiliki Anjing:

  • Elakkan makan peralatan, peralatan tempat tidur dan benda lain yang boleh terkena kotoran (najis) anjing.
  • Pastikan anjing anda telah divaksinasi dan bebas dari kutu, kerana wanita hamil harus menghindari pendedahan kepada bahan kimia yang terdapat dalam ubat pembunuh kutu.

Sekiranya Anda Mempunyai Kucing:

Menurut pakar obstetrik yang berlatih di Hospital Wanita & Kanak-kanak Brawijaya, dr. Prima Progestian, SpOG, seboleh-bolehnya elakkan kontak fizikal yang berlebihan seperti memeluk, mencium, apalagi tidur dengan kucing. Kemudian pastikan kucing anda bebas dari parasit Toxoplasma dengan diberi vaksin lebih awal.

Itulah sebab-sebab mengapa wanita hamil harus mengelakkan haiwan peliharaan buat sementara waktu selama 9 bulan kehamilan. Ketahui apa yang harus dielakkan dan lakukan semasa kehamilan dengan berbincang dengan doktor pakar yang dipercayai di . Lain daripada itu, juga memudahkan anda membeli ubat secara dalam talian melalui perkhidmatan tersebut Penghantaran Farmasi yang tiba hanya dalam 1 jam. Jangan menunda-nunda lagi, muat turun permohonan di Google Play dan App Store sekarang!

BACA JUGA: Bolehkah Wanita Hamil Menularkan HIV ke Janin?