Adakah benar Panoramic hanya digunakan untuk penampalan gigi?

, Jakarta - Radiografi panorama atau x-ray panoramik adalah pemeriksaan x-ray gigi dua dimensi (2D) yang digunakan untuk menangkap bentuk keseluruhan mulut hanya dalam satu gambar. Seluruh mulut yang dimaksudkan adalah gigi, rahang, struktur dan tisu di sekelilingnya. Panoramic menggunakan dos radiasi kecil untuk melakukan perkara itu. Pemeriksaan ini berguna untuk merancang rawatan gigi palsu, pendakap gigi, pengekstrakan, dan implan.

Rahang manusia mempunyai struktur melengkung yang serupa dengan tapal kuda. Walau bagaimanapun, radiografi panorama dapat menghasilkan gambar rata struktur melengkung ini. Secara amnya, struktur yang ingin anda lihat secara terperinci semasa menggunakan panorama adalah tulang dan gigi. Pemeriksaan ini tidak memerlukan persiapan khas untuk melaksanakannya.

Radiografi panoramik menggunakan sinar-X, yang merupakan ujian perubatan bukan invasif yang dapat membantu profesional perubatan untuk mendiagnosis dan merawat keadaan perubatan yang mungkin berlaku atau hanya melakukan pemeriksaan. Pengimejan sinar-X dapat menunjukkan gambar bahagian tubuh, dan merupakan bentuk pengimejan perubatan yang paling tua dan paling biasa digunakan.

Baca juga: Punca sakit gigi selain rongga dan cara mengatasinya

Fungsi Radiografi Panoramik

Radiografi panoramik ini biasanya digunakan oleh doktor gigi dan pakar bedah mulut untuk mendiagnosis seseorang dan merupakan salah satu alat yang paling penting. Ia boleh meliputi kawasan yang lebih luas daripada sinar-X intraoral konvensional. Di samping itu, alat ini juga dapat memberikan maklumat penting mengenai sinus rahang atas, kedudukan gigi, dan kelainan tulang yang lain.

Pemeriksaan panoramik ini juga digunakan untuk merancang rawatan gigi palsu separa lengkap, pendakap gigi, pengekstrakan, dan implan. Selain merawat masalah gigi, radiografi ini juga dapat digunakan untuk penyakit seperti:

  • Penyakit periodontal yang teruk.

  • Kista di tulang rahang.

  • Tumor rahang dan barah mulut.

  • Gigi rosak, termasuk gigi kebijaksanaan.

  • Gangguan rahang atau gangguan sendi temporomandibular.

  • Keradangan membran mukus.

Baca juga: 5 Petua Mengatasi Masalah Gigi Sensitif

Prosedur Kerja Radiografi Panoramik

X-ray adalah bentuk sinaran yang menggunakan gelombang cahaya dan radio. X-ray dapat menembusi kebanyakan objek, termasuk badan. Apabila ditujukan dengan teliti pada bahagian tubuh yang diperiksa, mesin sinar-X dapat menghasilkan ledakan radiasi kecil yang dapat melewati tubuh. Kemudian, peranti akan merakam gambar pada filem fotografi atau alat pengesan khas.

Semasa pemeriksaan, tiub sinar-x akan berpusing dalam separuh bulatan di kepala orang yang diperiksa, dari satu sisi rahang ke yang lain. Mesin sinar-X panorama memproyeksikan sinar melalui filem atau alat pengesan yang berputar pada tiub sinar-X. Hari-hari ini, gambar-gambar ini dapat disimpan secara elektronik, menjadikannya mudah diakses.

Format digital ini membolehkan doktor gigi menyesuaikan dan mengubah kontras kecerahan dan kegelapan gambar untuk tujuan visualisasi yang lebih baik. Imej tersebut dapat dilihat dari struktur dan rangkaian tertentu. Namun, gambar di filem tidak dapat disesuaikan atau diubah.

Kelebihan lain dari sinar-X panorama adalah tidak ada sinaran yang tersisa di tubuh seseorang setelah pemeriksaan selesai. Selepas itu, sinar-X yang digunakan juga tidak menyebabkan kesan sampingan jika hanya untuk diagnosis. Walaupun begitu, terdapat risiko dari pemeriksaan ini, iaitu pada wanita yang mengalami kehamilan. Sebabnya, pemeriksaan ini boleh menyebabkan perkara yang tidak diingini.

Baca juga: 6 Petua Pemutihan Gigi Mudah Yang Perlu Anda Ketahui

Itu adalah fungsi radiografi panoramik selain untuk mengisi gigi. Sekiranya anda mempunyai pertanyaan mengenai pemeriksaan gigi atau masalah kesihatan lain, doktor dari sedia menolong. Komunikasi dengan doktor dapat dilakukan dengan mudah melalui Berbual atau Suara / Panggilan video . Di samping itu, anda juga boleh membeli ubat di . Secara praktikal tanpa perlu meninggalkan rumah, pesanan anda akan dihantar ke destinasi anda dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun aplikasinya kini ada di App Store dan Google Play!