4 Faedah Mengajar Anak Berpuasa

Jakarta - Puasa mempunyai manfaat kesihatan bagi mereka yang mempraktikkannya, termasuk untuk anak-anak yang telah belajar berpuasa sejak usia dini. Tetapi nampaknya, bukan hanya manfaat kesihatan fizikal yang dapat dirasakan ketika mengajar anak-anak berpuasa. Puasa juga bermanfaat untuk kesihatan mental dan rohani. Oleh itu, tidak ada salahnya mengajar anak-anak berpuasa sejak usia dini. Berikut adalah beberapa kebaikan berpuasa, jika ibu mengajar anak-anak berpuasa sejak usia dini:

Baca juga: Nutrien apa yang mesti dipenuhi semasa berpuasa?

1. Ajar Anak-anak untuk Lebih Sabar dan Menghormati Masa

Puasa bermaksud menahan dahaga dan lapar dari waktu imsak hingga azan untuk matahari terbenam terdengar. Keadaan ini akan mendidik anak-anak untuk menjadi individu yang lebih sabar dan juga menghormati masa. Contohnya, pada waktu subuh, kanak-kanak akan lebih menghargai masa dengan tidak malas untuk bangun sehingga mereka dapat menjalankan sahur.

Cuba jelaskan erti puasa kepada anak-anak dengan sabar dan gunakan bahasa yang mudah difahami oleh anak-anak. Pada waktu berbuka puasa atau sahur, sajikan makanan kegemaran anak kecil anda. Dengan begitu, semasa berpuasa, si kecil anda akan lebih bersemangat untuk menunggu waktu iftar dan sahur. Jangan lupa untuk menambah sayur-sayuran dan makanan yang mengandungi nilai pemakanan yang baik untuk pertumbuhan anak kecil anda.

2. Puasa Akan Mengajar Anak-anak Mengenai Agama

Anak-anak yang telah berpuasa sejak usia dini akan menjadikan mereka dekat dengan nilai-nilai agama ketika mereka dewasa. Di samping itu, agama adalah benteng yang melindungi manusia daripada tingkah laku negatif di sekeliling mereka. Oleh itu, apabila anak-anak diajar untuk berpuasa sejak usia dini, watak anak akan dipenuhi dengan tingkah laku positif dan anak akan lebih memahami apa yang boleh dan tidak dapat dilakukan. Pengertian agama yang baik akan menjauhkan anak dari tingkah laku negatif.

Baca juga: Nampaknya, ini adalah kelebihan puasa bagi orang yang menghidap darah tinggi

3. Ajar Anak-Anak Menjadi Orang yang Tidak Membazir dan menjalani Kehidupan yang Sederhana

Manfaat yang dapat diambil ketika mengajar anak-anak berpuasa adalah bahawa anak-anak dapat menjadi individu yang tidak sombong dan hidup sederhana. Melalui pengalaman menahan dahaga dan lapar, kanak-kanak akan lebih menghargai apa yang mereka ada. Untuk lebih menekankan makna kesederhanaan, peranan ibu bapa diperlukan dengan memberi contoh dan juga teladan kepada anak-anak.

4. Puasa Akan Menjadikan Tubuh Kanak-kanak Sihat

Walaupun anak merasa lemah ketika berpuasa, tetapi ketika berbuka puasa, si kecil akan menikmati lebih banyak sayur-sayuran atau buah-buahan. Buat menu iftar atau sahur yang menarik untuk si kecil. Menu boleh disesuaikan dengan pilihan anak kecil anda atau bentuk menu berbuka puasa dan sahur menjadi bentuk lucu dan unik. Dengan cara itu, anak-anak akan lebih aktif ketika menikmati menu iftar atau sahur.

Baca juga: 4 Faedah Puasa untuk Kesihatan

Perlu diingat, anak kecil anda masih memerlukan pemakanan dan pemakanan yang mencukupi untuk pertumbuhan dan perkembangan kesihatan mereka. Sebaiknya jangan memaksa si kecil berpuasa, jika anak tidak cukup kuat untuk berpuasa penuh. Sekiranya anak anda mempunyai masalah kesihatan semasa pelaksanaannya, ibu boleh memeriksanya di hospital terdekat untuk mengelakkan perkara yang tidak diingini berlaku.

Rujukan:
Kementerian Kanak-kanak. Diakses pada tahun 2021. Puasa: Mengajar Disiplin Kerohanian Anak-anak.
Kidmin.ag.org. Diakses pada tahun 2021. MENGAJAR KANAK-KANAK CARA BERDOA DAN CEPAT.
Pusat Perubatan Boulder. Diakses pada tahun 2021. Puasa untuk Kesihatan Anda: Apa yang Perlu Anda Ketahui.