Jarang Bergerak Semasa WFH, Berhati-hatilah dengan Penyasaran Penyakit Jantung

Jakarta - Penyakit jantung tidak hanya menargetkan orang tua, tetapi juga sering dijumpai pada orang muda usia produktif yang mempunyai gaya hidup yang kurang aktif. Gaya hidup yang tidak sihat adalah salah satu faktor utama seseorang menderita penyakit jantung. Tambahan lagi, sehingga kini, beberapa syarikat masih menggunakan WFH.

Kebiasaan malas untuk bergerak semasa WFH dialami oleh hampir semua orang. Sebabnya, apa sahaja yang anda mahukan dapat diperoleh dengan mudah serta-merta dengan peranti. Hari Jantung Sedunia yang akan diadakan esok (29/09) adalah masa yang tepat untuk memberi perhatian kepada kesihatan jantung sejak usia dini. Berikut adalah penjelasan mengenai kekurangan pergerakan yang mencetuskan penyakit jantung.

Baca juga: Cara Menjaga Kesihatan Jantung Dari Usia Muda

Hati-hati, Kekurangan Pergerakan Mencetuskan Sakit Jantung

Gaya hidup tidak aktif, atau pergerakan yang jarang, dikenali sebagai tidak aktif. Jadi, apa kaitannya dengan penyakit jantung? Oleh itu, apabila badan tidak bergerak secara aktif, tubuh akan kehilangan keupayaan untuk menukar lemak menjadi tenaga. Ini akan menjadikan lemak dari makanan terkumpul di dalam badan. Lemak inilah yang mencetuskan peningkatan jumlah kolesterol jahat.

Sekiranya kolesterol berkumpul di saluran darah jantung, secara beransur-ansur akan mencetuskan penyakit jantung koronari. Penyakit ini akan disifatkan oleh sakit dada kiri, terutama ketika tubuh melakukan aktiviti, baik dengan intensiti ringan hingga tinggi. Sekiranya dijelaskan, rasa sakit itu seperti dipukul oleh objek berat di dada.

Penyakit ini tidak hanya mengganggu aktiviti yang anda lakukan, tetapi juga berisiko tinggi menyebabkan kematian. Pada ketika ini, adakah anda masih mahu mengekalkan gaya hidup yang tidak aktif? Sekiranya anda mengalami aduan yang sama seperti yang disebutkan di atas, itu tidak bermakna anda menghidap penyakit jantung koronari. kamu tahu . Untuk menjelaskan lebih lanjut keadaan yang anda alami, anda boleh membincangkannya dengan doktor anda dalam aplikasi .

Sebagai memperingati Hari Jantung Sedunia yang akan diadakan esok (29/09), mengadakan perbincangan percuma untuk pakar kardiologi dan internis pada tarikh tersebut. Anda juga boleh mendapat potongan harga sebanyak 5 peratus hingga Rp. 100,000 untuk ubat-ubatan yang berkaitan dengan jantung, jika anda membelinya dengan preskripsi yang diberikan oleh doktor pada akhir sesi perbincangan.

Hari Jantung Sedunia Ini adalah masa yang tepat untuk anda dan orang yang anda sayangi untuk memeriksa jantung anda. Bermula dari sini, diharapkan anda akan lebih peka jika terdapat banyak penyakit yang bersembunyi kerana gaya hidup yang anda lalui. Salah satunya adalah penyakit jantung koronari. Oleh itu, berhati-hatilah dengan semua jenis risiko, dan periksa kesihatan jantung anda di aplikasinya .

Baca juga: Gunakan 7 Tabiat Ini untuk Kesihatan Jantung

Masalah Kesihatan Lain Kerana Jarang Bergerak

Seperti penjelasan sebelumnya, bukan hanya penyakit jantung yang bersembunyi ketika seseorang tidak bergerak secara aktif. Terdapat beberapa penyakit lain yang juga mengintai. Berikut adalah beberapa penyakit ini:

1. Sakit

Adakah anda merasa terdedah kepada penyakit? Ini boleh menjadi tanda sekiranya badan tidak bergerak. Aktiviti fizikal berfungsi untuk merangsang tisu otot, sehingga sistem kekebalan tubuh meningkat. Sebenarnya, melakukan senaman secara teratur dengan intensiti sederhana dapat membuat seseorang mengalami peningkatan dalam sistem kekebalan tubuh.

2. Sembelit

Tidak aktif boleh mencetuskan masalah pencernaan. Salah satunya ialah sembelit. Tetapi, ketika anda melakukan senaman secara teratur, pergerakan peristaltik usus menjadi lancar. Senaman akan merangsang kerja usus agar lebih aktif, supaya sisa atau sisa makanan dapat melalui usus besar dengan lancar. Pada ketika ini, adakah anda masih mahu memupuk gerakan malas?

3. Kesukaran Bernafas

Rasa sesak nafas walaupun melakukan aktiviti fizikal yang sangat ringan? Ini adalah petanda jika badan kurang aktif. Sesak nafas yang berlaku disebabkan oleh penurunan sistem metabolisme badan dan sistem kerja organ jantung. Kedua-duanya dapat diperbaiki dengan senaman yang kerap.

4. Kesukaran Tidur

Melakukan aktiviti fizikal dapat meningkatkan metabolisme badan, sehingga semasa tidur menjadi lebih tenang. Aktiviti fizikal akan meningkatkan prestasi badan, termasuk jam badan yang mengawal kitaran tidur seseorang.

Baca juga: 9 Buah Berkhasiat untuk Orang dengan Penyakit Jantung

Selain baik untuk kesihatan fizikal, aktif juga bagus untuk kesihatan mental seseorang. Aktiviti fizikal dapat meningkatkan pengeluaran hormon dopamin, yang mencetuskan perasaan senang. Sekiranya tahapnya terlalu sedikit, maka mood akan cepat menurun, mudah kecewa, marah, dan mudah sedih. Jadi, jangan terlepas aktiviti sihat ini, OK!

Rujukan:
WebMD. Diakses pada tahun 2020. Penyakit Jantung dan Menurunkan Kolesterol.
Medline Plus. Diakses pada tahun 2020. Risiko Kesihatan Gaya Hidup Tidak Aktif.
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Kolesterol tinggi.