Inilah Cara Memutihkan Gigi Secara Semula Jadi

, Jakarta - Perubahan warna gigi menjadi sedikit kekuningan mungkin tidak dapat dilihat dan ia berlaku secara beransur-ansur. Walau bagaimanapun, secara amnya perubahan warna ini tidak dapat dielakkan. Gigi boleh kelihatan lebih kuning atau lebih gelap terutamanya seiring bertambahnya usia. Apabila enamel luar menipis, dentin kuning di bawahnya menjadi lebih kelihatan. Dentin adalah lapisan kedua tisu terkalsifikasi di bawah lapisan enamel luar.

Sekiranya anda ingin memutihkan gigi, anda mempunyai beberapa alternatif untuk kaedah konvensional seperti cara semula jadi.

Namun, anda mesti tetap berhati-hati dengan cara memutihkan gigi secara semula jadi kerana ini boleh merosakkan gigi. Terutama jika kaedah yang digunakan tidak betul atau terlalu lama. Akibatnya, anda sebenarnya merosakkan enamel gigi, yang seterusnya meningkatkan risiko mengembangkan gigi dan rongga sensitif.

Baca juga: Jangan mengabaikannya, ini adalah tanda anda perlu memeriksa gigi anda

Cara Memutihkan Gigi Secara Semula Jadi

Inilah cara mudah memutihkan gigi secara semula jadi, iaitu:

1. Baking Soda

Baking soda mempunyai sifat pemutihan semula jadi, sebab itulah ramuan yang popular dalam ubat gigi komersial. Ini adalah pelelas ringan yang membantu menghilangkan noda pada permukaan gigi. Selain itu, baking soda mewujudkan persekitaran alkali di mulut yang menghalang pertumbuhan bakteria.

Baking soda tidak memberikan hasil segera, jadi anda boleh mencubanya untuk mengubah penampilan gigi anda dari semasa ke semasa. Beberapa kajian menunjukkan bahawa menyikat dengan baking soda akan memutihkan gigi.

Beberapa kajian lain menunjukkan bahawa ubat gigi yang mengandungi baking soda mempunyai kesan pemutihan yang ketara. Semakin tinggi kepekatan baking soda dalam ubat gigi, semakin besar kesannya.

Anda boleh mencampurkan satu sudu teh baking soda dengan dua sudu teh air dan gosok gigi dengan pes. Anda boleh melakukannya beberapa kali seminggu.

2. Jangan Meremehkan Kepentingan Menyikat dan Mengosongkan

Sebilangan warna gigi secara semula jadi berlaku seiring bertambahnya usia dan kebanyakannya disebabkan oleh penumpukan plak. Dengan menyikat dan menggosok gigi secara berkala, ia membantu menjaga gigi agar tetap putih dengan mengurangkan bakteria di mulut dan mencegah penumpukan plak.

Ubat gigi dengan lembut dan gosokkan pada noda pada gigi dan flossing adalah kaedah paling asas untuk membuang bakteria penyebab plak. Jangan ketinggalan membersihkan gigi secara berkala untuk membantu menjaga kebersihan gigi, OK!

Baca juga: Sakit kerana rongga, apakah rawatannya?

3. Makan Buah dan Sayuran

Makanan yang kaya dengan buah-buahan dan sayur-sayuran mungkin baik untuk tubuh dan gigi anda. Walaupun bukan pengganti menyikat, buah-buahan dan sayur-sayuran mentah yang renyah membantu menghilangkan plak semasa anda mengunyah. Beberapa buah yang diklaim dapat membantu memutihkan gigi, iaitu:

  • Strawberi

Cara memutihkan gigi dengan campuran strawberi dan baking soda adalah rawatan semula jadi yang dipopularkan oleh selebriti. Penyokong kaedah ini mendakwa bahawa asid malik yang terdapat dalam strawberi akan menghilangkan perubahan warna pada gigi, sementara baking soda akan menghilangkan noda. Walau bagaimanapun, rawatan ini belum disokong sepenuhnya oleh bukti saintifik.

Walaupun strawberi dapat membantu mengelupas gigi dan membuatnya kelihatan lebih putih, ia mungkin tidak menembusi noda pada gigi anda. Satu kajian baru-baru ini mendapati bahawa campuran strawberi dan baking soda menghasilkan perubahan warna gigi yang sangat sedikit, berbanding produk pemutihan komersial. Sekiranya anda memutuskan untuk mencuba kaedah ini, batasi penggunaannya hingga beberapa kali seminggu.

Untuk menggunakan kaedah pemutihan gigi ini, anda boleh menghancurkan strawberi segar, menggabungkannya dengan baking soda, dan menggunakan campuran tersebut ke gigi anda.

  • Nenas

Sebilangan orang mendakwa bahawa nanas boleh menjadi cara memutihkan gigi. Satu kajian mendapati bahawa ubat gigi yang mengandungi bromelain, enzim yang terdapat dalam nanas, jauh lebih berkesan untuk menghilangkan noda gigi daripada ubat gigi biasa. Walau bagaimanapun, tidak ada bukti bahawa makan nanas menghasilkan kesan yang sama.

Cegah Noda Gigi sebelum Berlaku

Walaupun gigi secara semula jadi menguning seiring bertambahnya usia, beberapa perkara dapat membantu mencegah pewarnaan, seperti:

  • Hadkan Makanan dan Minuman Tertentu

Kopi, anggur merah, soda, dan beri hitam diketahui dapat mengotorkan gigi. Tetapi itu tidak bermakna anda harus menghindarinya sepenuhnya. Anda hanya perlu mengehadkan jangka masa bahan ini bersentuhan dengan gigi anda. Sekiranya boleh, minum minuman yang diketahui mengotorkan gigi menggunakan jerami untuk mengelakkan sentuhan langsung dengan gigi.

Juga, gosok gigi sebaik sahaja memakan makanan atau minuman ini untuk mengehadkan kesannya pada warna gigi. Elakkan juga merokok dan mengunyah tembakau, kerana kedua-duanya menyebabkan perubahan warna pada gigi.

  • Hadkan Pengambilan Gula

Cara seterusnya untuk memutihkan gigi adalah dengan mengurangkan pengambilan gula. Diet tinggi gula menyokong pertumbuhan Streptococcus mutans , jenis bakteria utama yang menyebabkan plak dan gingivitis. Apabila anda makan makanan manis, pastikan segera menggosok gigi.

  • Pengambilan Kalsium

Beberapa perubahan warna gigi disebabkan oleh hakisan enamel dan mendedahkan dentin kuning di bawahnya. Oleh itu, apa sahaja yang anda lakukan untuk menguatkan enamel gigi akan memastikan gigi anda tetap putih. Makanan kaya kalsium, seperti susu, keju, dan brokoli, dapat membantu melindungi gigi dari hakisan enamel.

Baca juga: Inilah Cara Menjaga Kesihatan Pergigian dan Gigi Anak Kecil Anda

Sekiranya anda memerlukan produk pembersih gigi seperti ubat kumur atau ubat gigi, anda boleh menggunakan ciri beli ubat di . Dengan perkhidmatan penghantaran, anda dapat memesan semua keperluan kesihatan anda dengan mudah tanpa meninggalkan rumah!

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. 6 Cara Mudah Memutihkan Gigi Secara Semula Jadi di Rumah.
Garis Kesihatan. Diperoleh pada tahun 2021. Cara Menghilangkan Gigi Kuning.
WebMD. Diakses pada tahun 2021. Cara Semula Jadi untuk Memutihkan Gigi Anda.