Ketahui Prosedur Terapi untuk Meringankan Gejala Parkinson

Tidak ada penawar untuk penyakit Parkinson. Namun, terdapat sejumlah rawatan yang dapat melegakan simptomnya. Selain ubat, terapi juga memainkan peranan penting dalam membantu penderita mengatasi gejala dan mempunyai kualiti hidup yang lebih baik. Terdapat tiga terapi yang boleh dilakukan oleh penderita Parkinson, terapi fizikal, pekerjaan dan pertuturan.”

, Jakarta - Penyakit Parkinson adalah gangguan sistem saraf progresif yang mempengaruhi pergerakan. Gejala berlaku secara beransur-ansur, kadang-kadang bermula dengan gegaran yang hampir tidak dapat dilihat yang hanya berlaku di satu tangan. Gegaran adalah gejala khas Parkinson, tetapi gangguan ini juga sering menyebabkan kekakuan atau pergerakan perlahan.

Walaupun tidak ada penawar untuk Parkinson, ada beberapa cara untuk melegakan simptomnya. Selain ubat, doktor biasanya juga mengesyorkan pesakit untuk melakukan terapi. Apakah prosedur terapi untuk melegakan simptom Parkinson? Inilah ulasannya.

Baca juga: Tahap penyakit Parkinson yang perlu anda ketahui

Jenis Terapi untuk Parkinson dan Prosedur

Terdapat tiga jenis terapi yang berperanan penting dalam rawatan penyakit Parkinson, iaitu terapi fizikal, pekerjaan, dan pertuturan. Terapi fizikal dapat meningkatkan gaya berjalan, terapi pekerjaan dapat membantu memaksimumkan kemahiran motor halus, dan terapi pertuturan dapat membantu masalah pertuturan dan bahasa yang berlaku dengan penyakit Parkinson. Berikut ini adalah penjelasan mengenai setiap terapi dan prosedurnya:

 1. Terapi fizikal

Penyakit Parkinson boleh menyebabkan tiga gejala utama yang mempengaruhi pergerakan fizikal, termasuk:

 • Gegaran, gegaran yang biasanya bermula di satu tangan atau lengan, yang biasanya berlaku ketika anggota badan terasa santai atau dalam keadaan rehat.
 • Kelambatan pergerakan (bradykinesia), pergerakan fizikal yang jauh lebih perlahan daripada biasa, yang boleh menyukarkan orang dengan aktiviti harian dan menyebabkan tersekat.
 • Kekejangan otot. Kekakuan dan ketegangan pada otot yang boleh menyukarkan pergerakan dan membuat ekspresi wajah, dan boleh mengakibatkan kekejangan otot (dystonia).

Baiklah, terapi fizikal berguna untuk meningkatkan mobiliti, kekuatan dan keseimbangan, serta membantu penderita untuk berdikari.

Berikut adalah beberapa terapi fizikal yang boleh dilakukan:

 • Latihan Amplitud

Latihan ini bertujuan untuk membantu penghidap penyakit Parkinson meningkatkan apa yang dikenali sebagai 'amplitud pergerakan'. Dalam latihan ini, penghidap akan diminta untuk melakukan pergerakan fizikal yang berlebihan, seperti langkah tinggi dan lengan ayun. Ini adalah cara untuk melatih semula otot dan melambatkan perkembangan hipokinesia, pergerakan badan yang perlahan atau menurun.

 • Corak timbal balik

Ini adalah latihan yang melakukan pergerakan timbal balik, seperti dari sisi ke sisi dan dari kiri ke kanan. Contohnya, dengan menghayunkan tangan ketika melangkah berjalan. Penyakit Parkinson boleh mempengaruhi corak ini. Oleh itu, dalam terapi ini, ahli terapi dapat membantu anda memperkuat corak timbal balik dengan menggunakan basikal berbaring (basikal pegun yang digunakan ketika anda duduk dalam posisi berbaring), atau mesin elips yang menggunakan lengan dan kaki anda.

 • Latihan Imbangan

Keseimbangan berlaku apabila terdapat interaksi antara apa yang anda lihat, telinga dalam anda, dan bagaimana kaki anda merasakan lantai di bawahnya. Oleh itu, penyakit Parkinson boleh mempengaruhi sistem keseimbangan ini dan membuat penderitaan berjalan tidak stabil, yang dapat membuatnya jatuh di tempat awam. Latihan berjalan atau berjalan kaki dapat membantu dengan ini.

Tetapi ingat, latihan yang bertujuan untuk meningkatkan keseimbangan harus dibimbing oleh ahli terapi fizikal yang dapat memahami masalah keseimbangan anda dan mengajar anda bagaimana mengatasinya.

 • Latihan Regangan dan Kelenturan

Adalah lumrah bagi penderita Parkinson untuk mengalami kekejangan pada fleksor pinggul, paha belakang, dan otot betis. Nah, untuk mengatasi gejala Parkinson, kaedah terbaik adalah melakukan regangan kerap sepanjang hari. Jurulatih atau ahli terapi yang berkelayakan dan pakar dalam Parkinson dapat menunjukkan caranya.

 • Latihan kekuatan

Bergantung pada keparahan penyakit, ahli terapi akan meminta orang yang menghidap Parkinson untuk melakukan latihan ketahanan dengan dumbbells ringan atau band rintangan. Bekerja di kolam renang tahan air juga bagus untuk menguatkan otot.

 1. Terapi pekerjaan

Ahli terapi pekerjaan membantu mengenal pasti tugas harian yang mungkin mencabar dan bekerjasama dengan orang itu untuk mencari penyelesaian praktikal. Ini mungkin merangkumi strategi baru untuk berpakaian, menyediakan makanan, melakukan tugas rumah tangga, dan berbelanja. Menyesuaikan diri dengan persekitaran rumah juga dapat menjadikan kehidupan seharian lebih mudah.

Baca juga: Siapa yang Memerlukan Terapi Pekerjaan?

 1. Terapi ucapan

Penyakit Parkinson tidak hanya mempengaruhi pergerakan tetapi juga otot-otot di muka, mulut, dan tekak yang digunakan untuk bersuara. Ini boleh menyebabkan suara pesakit berubah, serta disartria atau kesukaran bercakap, dan disfagia atau kesukaran menelan. Masalah-masalah ini dapat diatasi dengan melakukan terapi pertuturan.

Program terapi pertuturan akan berbeza pada tahap yang berbeza dari Parkinson. Pada peringkat awal penyakit, pesakit akan mempelajari strategi dan latihan untuk membantu dengan jumlah, laju ucapan, pernafasan, ekspresi wajah, dan pengucapan kata yang jelas. Ahli terapi boleh memberikan beberapa petua untuk bercakap dalam persekitaran yang bising serta masalah yang berkaitan dengan makan dan minum.

Apabila penyakit itu berkembang dan komunikasi menjadi sukar, ahli terapi dapat memberikan nasihat tentang cara mengatasi. Contohnya, dengan penggunaan alat bantu seperti komputer atau penguat suara, membuat kontak mata semasa bercakap, atau merancang aktiviti ketika pesakit merasa yang terbaik.

Terdapat dua terapi pertuturan yang boleh dilakukan, iaitu:

 • Teknik suara Lee Silverman (LSVT)

LSVT adalah rawatan pertuturan yang terbukti dapat meningkatkan pertuturan dengan ketara selepas satu bulan. Kaedah LSVT mudah dipelajari dan mesti diulang empat hari seminggu selama empat minggu berturut-turut agar berkesan. Selepas tempoh rawatan selama empat minggu, latihan LSVT harus dilakukan setiap hari untuk mengekalkan peningkatan yang dicapai.

 • Perhubungan tanpa percakapan

Terapi pertuturan juga merangkumi kemahiran komunikasi bukan lisan untuk membantu penderita berkomunikasi tanpa kata-kata diucapkan, menggunakan ekspresi dan gerak isyarat. Komunikasi bukan lisan membantu mengurangkan tekanan untuk tidak dapat berkomunikasi dan mengurangkan tekanan untuk bercakap, sehingga dapat menenangkan penderita.

Baca juga: Minyak CBD Boleh Merawat Parkinson, Benarkah?

Itulah jenis terapi yang dapat melegakan simptom dan prosedur Parkinson. Sekiranya anda atau orang tersayang mengalami simptom Parkinson, berjumpa doktor dengan segera untuk mengesahkan diagnosis dan dapatkan rawatan segera. Anda boleh berjumpa doktor dengan membuat temu janji di hospital pilihan anda melalui permohonan . Ayuh, muat turun Aplikasi ini kini juga terdapat di App Store dan Google Play.

Rujukan:
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2021. Penyakit Parkinson.
Perkhidmatan kesihatan Kebangsaan. Diakses pada tahun 2021. Penyakit Parkinson.
Persatuan Penyakit Parkinson Amerika. Apakah penyakit Parkinson. Diakses pada tahun 2021.
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2021. Pilihan rawatan untuk penyakit Parkinson.
Perubatan Johns Hopkins. Diakses pada tahun 2021. Terapi Fizikal untuk Penyakit Parkinson.
Berita Parkinson Hari Ini. Diakses pada tahun 2021. Terapi Pertuturan untuk Penyakit Parkinson