Kenali Gejala Sindrom Gangguan Pernafasan Akut

Jakarta - Sindrom kecemasan respiratori akut atau ARDS adalah gangguan paru-paru yang teruk, yang berlaku apabila cecair mengisi kantung udara di paru-paru atau bahagian alveoli. Terlalu banyak cecair di paru-paru menyebabkan penurunan jumlah oksigen dan peningkatan karbon dioksida dalam darah. Keadaan ini sangat serius kerana mencetuskan kegagalan organ.

Lalu, apa yang berlaku apabila tubuh mengalami gangguan pernafasan yang teruk ini? Cecair yang keluar dari saluran darah kecil terkumpul di alveoli paru-paru. Ini menjadikan paru-paru tidak dapat mengisi atau mengepam udara dalam jumlah yang diperlukan oleh badan.

Akibatnya, darah yang mengalir ke paru-paru tidak dapat mengambil jumlah oksigen yang diperlukan untuk dibawa ke seluruh tubuh. Keadaan ini mencetuskan organ seperti buah pinggang atau otak untuk tidak berfungsi dengan normal.

Baca juga: Maut, Ini 6 Komplikasi Kerana Nekrolisis Epidermal Beracun

Apa yang menyebabkan sindrom gangguan pernafasan akut?

Penyebab utama ARDS adalah kebocoran cecair dari saluran darah kecil di paru-paru. Sepatutnya, selaput pelindung membantu menyimpan cecair ini di dalam kapal. Walau bagaimanapun, penyakit atau kecederaan yang teruk mencetuskan kerosakan pada membran yang membawa kepada kebocoran cecair.

Masalah pernafasan ini boleh berlaku pada orang yang sakit parah atau mengalami kecederaan yang ketara. Sebab-sebab lain termasuk:

 • Sepsis. Ini adalah penyebab ARDS yang paling biasa.

 • Penyedutan bahan berbahaya. Ini termasuk asap atau bahan kimia yang mempunyai kepekatan tinggi.

 • Pneumonia akut. Masalah pneumonia yang teruk mempengaruhi kelima-lima lobus paru-paru.

 • Kecederaan besar ke kepala atau dada, seperti jatuh atau kemalangan, boleh merosakkan paru-paru atau bahagian otak yang mengawal pernafasan.

 • Keradangan pankreas, pemindahan darah secara besar-besaran, dan luka bakar juga boleh menjadi pencetus.

Baca juga: Gaya Hidup Sihat untuk Penghidap Sepsis

Kenali Gejalanya, Ayuh!

Tanda dan gejala Sindrom kecemasan respiratori akut Ia berbeza-beza, bergantung pada penyebab dan keparahannya, serta sejarah penyakit jantung atau masalah paru-paru yang mendasari. Gejala biasa masalah pernafasan ini termasuk:

 • Susah bernafas.

 • Nafas pantas.

 • Keletihan otot dan kelemahan badan.

 • Tekanan darah rendah.

 • Kulit atau kuku yang berubah warna.

 • Batuk kering.

 • Demam.

 • Sakit kepala.

 • Nadi lebih cepat.

Baca juga: 6 Perkara Yang Menyebabkan Tekanan Darah Rendah

Rawatan ARDS juga bervariasi, beberapa pilihan yang dapat dipertimbangkan adalah terapi oksigen, pengendalian cecair, dan penggunaan ubat-ubatan. Khusus untuk rawatan perubatan dalam bentuk antibiotik untuk merawat jangkitan, penggunaan ubat penahan sakit, dan pengencer darah untuk mencegah terjadinya pembekuan darah di paru-paru.

Rawatan yang lebih baik membolehkan orang pulih dari gangguan pernafasan ini. Walaupun begitu, mereka yang masih hidup berisiko mengalami masalah pernafasan, kemurungan, gangguan ingatan dan tumpuan, keletihan dan kelemahan otot. Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut, anda boleh terus bertanya kepada doktor melalui aplikasi tersebut .

Melalui aplikasi ini, meminta doktor pakar mengenai sebarang penyakit bukan lagi perkara yang sukar. Bila-bila masa dan di mana sahaja anda berada, cukup klik pada aplikasi dan pilih perkhidmatan Ask a Doctor. Walau bagaimanapun, sebelum menggunakannya, anda mesti muat turun permohonan pertama di telefon anda, ya!