Ketahui 7 Gejala Anemia yang Perlu Dielakkan

Jakarta - Adakah anda sering merasa letih, letih, dan lesu? Ini mungkin kerana anda menghidap anemia. Ini adalah keadaan di mana tubuh kekurangan sel darah merah yang membawa oksigen ke seluruh badan. Hasilnya, badan berasa mudah letih semasa melakukan aktiviti. Beberapa gejala anemia yang perlu anda ketahui:

 1. Badan berasa mudah letih, letih, dan lesu semasa melakukan aktiviti.
 2. Warna kulit kelihatan pucat atau kekuningan.
 3. Sakit kepala, pening, atau pening kepala.
 4. Denyutan jantung kadang-kadang didapati tidak teratur, kadang-kadang disertai dengan sakit dada dan sesak nafas.
 5. Tangan dan kaki kadangkala terasa sesak dan sejuk.
 6. Rasa sukar untuk menumpukan perhatian kerana kekurangan oksigen ke otak.
 7. Kesukaran tidur atau insomnia.

Salah satu jenis anemia adalah anemia kekurangan zat besi, sedangkan zat besi diperlukan oleh sumsum tulang untuk menghasilkan sel darah merah. Anemia jenis ini sering dialami oleh wanita hamil yang tidak mengambil makanan tambahan zat besi, orang yang menderita penyakit kronik, dan bayi yang diberi susu ibu secara eksklusif. Diagnosis anemia boleh dibuat dengan jumlah darah lengkap dan ujian tambahan lain yang disyorkan oleh doktor. Walaupun begitu, dengan mengetahui simptom anemia anda boleh menjadi lebih menyedari dan lebih cepat mengambil tindakan untuk pemeriksaan.

Bagaimana cara mencegah anemia kerana kekurangan zat besi?

 1. Selain menyedari gejala anemia, anda juga boleh mengambil makanan tambahan zat besi, terutama untuk wanita hamil dan wanita semasa haid. Perbanyakkan makanan kaya zat besi seperti hati, daging merah, dan sayur-sayuran hijau seperti bayam.
 2. Ambil vitamin C jika anda mengambil makanan tambahan zat besi. Ini akan meningkatkan penyerapan zat besi dalam usus.
 3. Elakkan memakan makanan yang tinggi kalsium bersama dengan mengambil makanan tambahan atau makanan kaya zat besi kerana dapat menghalang penyerapan zat besi dalam usus.
 4. Rujuk doktor sebelum mengambil zat besi untuk mengelakkan kesan sampingan yang tidak perlu.

Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai gejala anemia, mari tanyakan kepada doktor menggunakan aplikasinya ! Anda boleh menghubungi doktor melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual bila-bila masa, di mana sahaja. Ayuh, muat turun aplikasi di App Store dan Google Play!