Panduan Diet Buah untuk Pemula

Jakarta - Pernah dengar diet GM? Diet yang dikenali sebagai Motor Am Ini ternyata cukup popular di masyarakat. Pada mulanya, diet ini khusus untuk pekerja syarikat Motor Am tahun 1985 yang lalu. Tujuannya masih sama, untuk menjaga kesihatan pekerja dan menjaga berat badan.

Diet GM ini menghendaki anda mempunyai rancangan diet yang rendah kalori, tetapi kaya dengan pengambilan nutrien selama 7 hari. Sebilangan besar menu diet ini menggunakan sayur-sayuran dan buah-buahan. Inilah yang menjadikan diet GM dikenali sebagai diet buah.

Hasil yang dijanjikan cukup menjengkelkan, kerana diet ini dilaporkan dapat membuat Anda kehilangan hingga 7 kilogram hanya dalam satu minggu. Namun, bukan hanya itu, diet ini juga baik untuk membantu membuang semua toksin dan kekotoran dari badan, membantu meningkatkan fungsi sistem pencernaan, untuk meningkatkan metabolisme badan sehingga dapat membakar lebih banyak lemak.

Baca juga: Fasa dalam Diet Ketofastosis

Panduan Diet Buah untuk Pemula

Namun, anda juga tidak boleh menjalani diet buah ini. Keadaan fizikal dan perubatan seseorang yang berbeza, pelbagai jenis diet yang boleh dijalani. Kaedah yang salah bukan sahaja membuat anda gagal menurunkan berat badan, tetapi juga meningkatkan risiko terkena penyakit serius.

Oleh itu, sebelum menjalani diet ini, anda harus terlebih dahulu bertanya kepada pakar pemakanan, lebih mudah jika anda menggunakan aplikasinya . Jadi, anda akan mendapat nasihat dan jenis diet yang betul tanpa kesan sampingan yang serius.

Nah, untuk diet buah, anda disarankan untuk meningkatkan pengambilan makanan yang mempunyai kandungan air yang tinggi, seperti buah-buahan dan sayur-sayuran. Sebabnya, makanan yang kaya dengan kandungan air dipercayai dapat membantu meningkatkan pembakaran lemak sambil membuang toksin dari badan.

Berikut adalah panduan diet buah untuk pemula yang boleh anda lakukan sendiri di rumah selama satu minggu:

  • Hari pertama

Makan buah sebanyak mungkin. Anda boleh memakan buah selain pisang, kerana kalori dan gula dalam buah ini cukup tinggi. Pilihan terbaik yang boleh anda cuba ialah tembikai atau tembikai kerana kandungan air kedua buah ini sangat tinggi. Bukan hanya membantu tubuh kekal terhidrat, buahnya juga bertindak sebagai detoks semula jadi.

Baca juga: Berkenalan dengan Diet LCHF Yang Tidak Menyeksa

  • Hari kedua

Hari kedua, tukar menu dengan makan banyak sayur. Untuk mengelakkan bakteria dan kuman, anda harus mencuci sayur-sayuran dengan bersih dan masak hingga masak. Namun, anda tidak disarankan memprosesnya menggunakan minyak, anda hanya boleh memproses sayur-sayuran dengan mendidih.

  • Hari ketiga

Masih sama dengan hari pertama dan kedua, terus makan banyak buah dan sayur pada hari ketiga ini. Anda masih dinasihatkan untuk tidak makan pisang, dan kentang.

  • Hari keempat

Sekarang, memasuki hari keempat, anda sekarang dibenarkan makan pisang, masukkan ke dalam susu. Namun, tidak dengan buah-buahan atau sayur-sayuran lain. Makan kira-kira enam hingga lapan pisang. Untuk lebih kenyang, minum maksimum tiga gelas susu rendah lemak.

Baca juga: 4 Fakta mengenai Diet GM yang Perlu Anda Ketahui

  • Hari kelima

Pada hari kelima, menu yang boleh anda makan adalah dua porsi daging tanpa lemak, iaitu ikan, ayam, atau daging lembu. Bahagiannya ialah 300 gram dan ditambah dengan enam biji tomato. Jangan lupa meningkatkan pengambilan air mineral untuk memecah purin yang terdapat dalam daging. Anda juga boleh makan sup sayur pada hari kelima ini.

  • Hari Keenam

Menu untuk hari keenam adalah sama dengan hari kelima, daging dan sayur-sayuran dengan penambahan pengambilan air mineral. Walau bagaimanapun, tidak digalakkan memakan kentang.

  • Hari ketujuh

Menu untuk hari terakhir adalah beras perang dengan buah atau sayur-sayuran. Anda juga boleh minum jus.

Bagaimana, anda sudah bersedia untuk memulakan diet buah? Semoga berjaya dan semoga berjaya!Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Rancangan Diet GM: Kurangkan Lemak Hanya Dalam 7 Hari.
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2020. Bolehkah Anda Menurunkan Berat Badan dengan Diet GM 7 hari?
Hidup bersemangat. Diakses pada tahun 2020. 3 Sebab Anda Mesti Memastikan Diet GM.