Mudah dan Praktikal, Inilah Cara Membuat Sushi di Rumah

“Sushi dibuat dengan nasi atau nasi dan bahan utamanya adalah ikan. Oleh itu, jenis makanan ini dikenali sebagai salah satu makanan yang dapat memberikan manfaat yang sihat untuk tubuh. Cara membuat sushi agak mudah dan boleh dibuat sendiri di rumah!

, Jakarta - Sushi adalah makanan dari Jepun yang cukup popular di Indonesia. Ramai orang menyukai makanan berasaskan ikan ini. Selain memiliki rasa yang unik dan enak, ternyata memakannya sushi anda juga boleh memberikan banyak faedah untuk kesihatan, anda tahu. Itu berkat ikan dan bahan pemakanan lain yang digunakan untuk membuat hidangan ini.

Secara amnya, ikan mempunyai kandungan protein yang tinggi. Jika dikonsumsi dengan baik dan teratur, ada banyak manfaat yang dapat diperoleh dari kandungan protein ikan, seperti meningkatkan sistem kekebalan tubuh, dan menjaga kesehatan secara keseluruhan. Bukan hanya untuk orang dewasa, makan ikan dalam sushi juga dapat memberikan manfaat untuk kesihatan anak-anak.

Baca juga: Ya atau Tidak, Makan Sushi Setiap Hari

Cara Membuat Sushi di Rumah

Makan sushi diketahui memberi banyak manfaat kesihatan. Kerana, bahan utama makanan ini, iaitu ikan, dikenal sebagai sumber vitamin, mineral, protein, dan asid lemak omega-3. Jangan lupa, makanan ini juga biasanya disajikan dengan bahan makanan sihat lain, seperti alpukat, rumput laut, timun, dan wasabi.

Terdapat banyak restoran dan tempat makan yang menyajikan sushi. Jadi, anda tidak perlu bersusah payah lagi jika anda ingin memakannya dan mendapat faedah yang sihat. Selain itu, membuat sushi sendiri di rumah juga tidak mustahil. Sekiranya anda peminat makanan Jepun, berikut adalah beberapa petua mudah dan praktikal mengenai cara membuat sushi di rumah, dan tentu saja sihat. Bagaimana untuk?

  1. Sediakan bahan yang diperlukan, seperti ikan, beras, dan rumput laut aka nori.
  2. Proseskan bahan mengikut jenis sushi yang ingin anda buat, contohnya ikan dimasak terlebih dahulu atau tidak.
  3. Kemudian, masukkan nasi untuk dijadikan sushi ke dalam mangkuk. Basuh beras dengan air bersih.
  4. Buang bilas atau air basuh beras, kemudian masukkan beras ke dalam periuk atau kawasan memasak. Masukkan 2 cawan air atau sesuaikan mengikut jumlah beras.
  5. Letakkan periuk nasi di atas kompor dan biarkan mendidih. Selepas itu, mulailah mengurangkan api atau api yang tinggi dan tutup periuk. Biarkan mendidih, kira-kira 12 minit.
  6. Setelah mendidih, angkat periuk dari api dan biarkan sejuk atau biarkan selama 10 minit tanpa membuka penutup. Setelah sejuk, pindahkan nasi ke loyang atau bekas untuk mula membentuk sushi.

Baca juga: Wanita Ini Mengalami Sindrom Hati Patah Setelah Makan Wasabi, Bagaimana Bagaimana?

  1. Letakkan sehelai nori atau rumput laut, anda boleh menggunakan tikar atau alat khas untuk menggulung sushi. Masukkan nasi di atas nori secukupnya.
  2. Masukkan bahan tambahan, seperti ikan, timun, alpukat, dan lain-lain kemudian gulungkannya sushi sehingga membentuk gulungan nasi yang sempurna. Potongan mengikut ukuran yang diinginkan, biasanya satu gulung nasi dapat dibahagikan kepada 8 atau 10 keping.
  3. Ulangi sehingga bahan habis, kemudian hidangkan dengan bahan pelengkap, seperti kicap atau rempah khas.

Itu cara yang sihat dan sederhana untuk dibuat sushi. Berminat untuk mencubanya? Namun, pastikan untuk selalu memperhatikan kebersihan tangan ketika menggulung nasi dan peralatan yang digunakan, ya. Ini penting untuk mengelakkan risiko pencemaran bakteria yang boleh menyebabkan keracunan makanan. Elakkan juga memakan sushi dengan ikan mentah.

Baca juga: 6 Makanan Sihat untuk Mencegah Kanser Payudara

Sekiranya anda mengalami gejala keracunan makanan, anda harus segera pergi ke hospital terdekat untuk mendapatkan rawatan perubatan. Untuk mempermudahnya, cari senarai hospital yang boleh dikunjungi melalui aplikasi . Tetapkan lokasi dan dapatkan senarai hospital yang diperlukan. Muat turunsekarang di App Store atau Google Play!

Rujukan:
Yayasan Jantung. Diakses pada tahun 2021. Sushi sederhana.
Makanan berkhasiat. Diakses pada tahun 2021. Cara membuat Sushi.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Sushi: Sihat atau Tidak Sihat?