Kemoterapi Boleh Merawat Kanser rektum, Inilah Sebabnya

Kanser rektum adalah penyakit yang jika tidak dirawat boleh merebak ke kawasan tubuh yang lain dan menyebabkan komplikasi berbahaya. Oleh itu, pengendalian pantas perlu dilakukan. Salah satu rawatan untuk kanser rektum yang sering dilakukan adalah kemoterapi. Namun, adakah benar kaedah ini berfungsi? "

Jakarta - Cirit-birit dan sembelit adalah masalah biasa apabila anda mengalami masalah pencernaan. Namun, jika masalah ini berlaku bersamaan dengan pergerakan usus berdarah dan penurunan berat badan tanpa sebab yang jelas, anda mungkin menghidap barah rektum. Penting untuk mengambil rawatan segera apabila anda benar-benar didiagnosis dengan penyakit ini.

Sama seperti barah lain, ada banyak cara yang boleh dilakukan untuk menghentikan penyebaran sel barah daripada merebak secara meluas di dalam badan. Salah satu cara yang boleh dilakukan adalah kaedah kemoterapi. Namun, bagaimana menerapkan kaedah rawatan ini dan sejauh mana keberkesanannya untuk merawat barah rektum? Dapatkan jawapannya di sini!

Kemoterapi untuk Rawatan Kanser rektum

Rektum adalah hujung usus besar dan merupakan tiub pendek yang menuju ke dubur. Rektum dan usus besar adalah tempat makanan dicerna dan diubah menjadi tenaga untuk tubuh. Selebihnya pencernaan ini kemudian dikeluarkan dalam bentuk najis atau najis melalui dubur. Kerana beberapa perkara, sel barah dapat tumbuh di rektum, tepatnya di sel yang melapisi bahagian dalam rektum.

Kanser rektum, juga dikenal sebagai barah kolorektal. Penyakit ini umumnya tidak berkembang menjadi barah dengan segera dan bermula dengan polip prakanker, yang kadang-kadang tidak berbahaya. Namun, tidak jarang tisu polip ini berkembang menjadi sel barah. Beberapa langkah rawatan dapat dilakukan, seperti kemoterapi, pembedahan, hingga terapi radiasi.

Baca juga: Adakah benar alkoholik berisiko mendapat barah rektum?

Lalu, adakah benar bahawa kemoterapi adalah pilihan paling tepat untuk merawat barah rektum?

Rawatan yang betul untuk kanser rektum adalah berdasarkan tahap. Rawatan mungkin merupakan kombinasi pembedahan, kemoterapi dan radioterapi. Dalam proses kemoterapi, doktor memberikan serangkaian ubat yang diberikan melalui suntikan atau melalui mulut untuk membunuh sel barah.

Sekiranya perlu, pembedahan juga dilakukan untuk membuang tisu tumor atau seluruh rektum. Biasanya, pakar bedah juga membuang lemak dan kelenjar getah bening di sekitar rektum untuk mengelakkan sel barah tumbuh semula. Kemoterapi untuk merawat barah rektum biasanya dilakukan untuk seseorang yang mengalami kesukaran untuk menjalani pembedahan, jadi terapi radiasi dilakukan sebagai rawatan.

Untuk menyelesaikan dan memastikan sel-sel kanser hilang sepenuhnya, terapi radiasi dapat dilakukan sebagai langkah terakhir. Terapi ini menggunakan cahaya berkuasa tinggi, seperti sinar-X, untuk membunuh sel barah. Kemoterapi sudah dapat dilakukan ketika seseorang menghidap barah rektum tahap I, walaupun lebih sering dilakukan untuk seseorang yang menderita tahap II-IV. Doktor akan menentukan rawatan terbaik untuk ini.

Baca juga: Diagnosis untuk Mengesan Kanser rektum

Sekiranya anda ingin bertanya lebih lanjut mengenai rawatan barah rektum, seperti kemoterapi, doktor dari bersedia memberikan gambaran keseluruhan dan kemungkinan pilihan yang perlu dilakukan. Cukup dengan muat turun permohonan , semua kemudahan dalam mengakses kesihatan dapat dilakukan melalui telefon pintar dalam tangan. Muat turun aplikasinya sekarang!

Gaya Hidup Sihat bagi Penghidap Kanser rektum

Soalan seterusnya, apakah ada rawatan di rumah yang dapat dilakukan sehingga barah rektum sembuh lebih cepat ketika mendapatkan rawatan?

Terdapat beberapa cara hidup dan rawatan di rumah yang boleh digunakan untuk penghidap barah rektum, termasuk:

  • Tingkatkan pengambilan biji-bijian, buah-buahan dan sayur-sayuran, dan kurangkan pengambilan daging merah dan daging olahan kerana sukar dicerna.
  • Sangat digalakkan untuk meningkatkan aktiviti fizikal.

Kerap duduk untuk jangka masa yang panjang dikaitkan dengan kematian akibat penyakit ini, jadi anda harus lebih aktif.

  • Risiko barah rektum juga dapat dikurangkan dengan menjaga berat badan yang sihat.

Baca juga: 2 Cara Memilih Pemakanan yang Betul untuk Pesakit Kanser

Beberapa cara ini tidak hanya perlu dilakukan pada seseorang yang menderita barah rektum, tetapi juga sebagai langkah pencegahan sebelum gangguan ini menyerang. Makan makanan yang sihat, bersenam secara teratur, dan menjaga berat badan yang ideal dapat mencegah anda daripada mengembangkan banyak jenis penyakit. Jaga kesihatan anda seawal mungkin!

Rujukan:
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2021. Kanser rektum.
Persatuan Kanser Amerika. Diakses pada tahun 2021. Kanser rektum.