Cegah Asma sambil Berpuasa dengan 3 Cara Ini

, Jakarta - Asma adalah penyakit yang menyerang saluran pernafasan dan jangka panjang atau kronik. Asma dicirikan oleh keradangan dan penyempitan saluran udara. Keadaan ini menyebabkan penghidap mengalami sesak nafas atau sukar bernafas.

Baca juga: 7 Faktor Utama Yang Menyebabkan Asma Tidak Perlu Diperhatikan

Sebenarnya, bagi seseorang yang menghidap asma, saluran pernafasan lebih sensitif jika dibandingkan dengan orang lain yang tidak menghidap penyakit asma. Apabila paru-paru jengkel, otot saluran pernafasan penghidap asma menjadi kaku, menjadikan saluran udara menjadi sempit. Bukan hanya itu, peningkatan kahak menjadikan penderita sukar bernafas.

Kenali gejala asma supaya anda dapat mendapatkan rawatan dengan lebih cepat dan tepat. Gejala utama asma adalah kesukaran bernafas. Apabila asma melambung, biasanya, penghidap asma mengalami masalah tidur kerana masalah pernafasan. Kemerosotan gejala asma yang ketara dikenali sebagai serangan asma. Selain sukar bernafas, penghidap asma mengalami kesukaran untuk bercakap dan melakukan aktiviti. Di samping itu, degupan jantung meningkat, bibir dan jari kelihatan biru, pening, dan penurunan aliran ekspirasi puncak.

Punca Penyebaran Asma dan Cara Mencegahnya

Banyak keadaan boleh menyebabkan timbulnya asma, seperti pendedahan kepada asap rokok, habuk, aktiviti fizikal yang berat, udara sejuk dan pendedahan kepada virus atau bahan kimia. Sekiranya asma berulang semasa anda berpuasa, keadaan ini boleh mengganggu aktiviti puasa.

Kami mengesyorkan agar anda melakukan pencegahan agar asma tidak berulang ketika berpuasa dengan beberapa cara:

1. Jangan lupa mengambil beberapa makanan yang boleh mengelakkan anda daripada menghidap asma. Contohnya, lobak merah. Lobak mengandungi beta karoten yang diketahui dapat memberi perlindungan kepada penghidap asma. Beta karoten dalam wortel dapat diubah menjadi vitamin A sehingga dapat memberikan peningkatan kekebalan terhadap serangan asma. Selain lobak merah, anda boleh mengambil susu. Susu kaya dengan kalsium dan mempunyai kandungan magnesium yang cukup tinggi. Magnesium dalam susu membantu merehatkan otot-otot bronkus yang memastikan saluran udara lancar dan terbuka. Anda boleh makan dua makanan ini pada waktu subuh atau iftar. Ini dilakukan untuk mengelakkan keadaan kambuh asma.

Baca juga: 4 Jenis Latihan yang Betul untuk Orang yang Menghidap Asma

2. Semasa berpuasa, elakkan sukan yang membuat anda terpaksa melakukan aktiviti yang cukup berat. Selain dapat membuat anda dehidrasi, aktiviti yang terlalu berat meningkatkan risiko kambuh asma anda. Senaman memang diperlukan untuk mengekalkan kekuatan otot dan kecergasan badan pada bulan puasa, tetapi anda harus memilih senaman ringan yang baik untuk dilakukan pada bulan puasa.

Anda boleh memilih untuk berjalan-jalan santai, berjoging, berbasikal atau yoga. Sebaiknya pilih waktu sebelum iftar ketika bersenam. Ini dilakukan agar anda tidak mengalami dehidrasi dan terlalu letih setelah bersenam.

3. Bukan hanya keletihan, malah pencetus asma cukup pelbagai. Bermula dari habuk, pendedahan kepada asap kenderaan dan asap rokok. Elakkan pencetus yang menyebabkan asma ketika anda berpuasa. Tidak ada salahnya mengurangkan aktiviti luar sehingga anda mengelakkan pencetus asma.

Gunakan aplikasinya untuk bertanya kepada doktor secara langsung mengenai asma. Anda boleh menggunakan Panggilan Suara / Video atau Berbual dengan doktor untuk menentukan keadaan kesihatan anda. Ayuh, muat turun permohonan melalui App Store atau Google Play sekarang!

Baca juga: Sebab Asma Boleh Menyebabkan Kematian