Protein Haiwan atau Protein Sayuran, Mana Yang Lebih Kuat untuk Diet?

, Jakarta - Anda mengikuti program diet? Pasti anda mencari dan memilih makanan yang tepat untuk dimakan semasa menjalani diet. Orang yang menjalani diet cenderung memilih makanan yang sihat, rendah lemak dan gula. Bagaimana jika anda benar-benar berhadapan dengan pilihan protein haiwan dan protein sayuran? Makanan apa yang akan anda pilih untuk memastikan diet anda lancar?

Protein adalah salah satu nutrien penting untuk kesihatan badan. Terdapat dua jenis protein, iaitu haiwan dan sayur-sayuran. Jadi, apa bezanya dan mana yang lebih baik?

Protein Tidak Kurang Penting

Bukan hanya serat yang dapat membantu menurunkan berat badan, tetapi protein juga mempunyai fungsi utama sebagai blok bangunan. Dalam beberapa kajian, diketahui bahawa protein mempunyai cara tersendiri untuk membantu menurunkan berat badan. Anda perlu tahu bahawa 20 peratus tubuh manusia terdiri daripada protein. Dianggarkan terdapat lebih daripada dua juta protein yang terdapat dalam 20,000 hingga 25,000 gen. Dalam sains pemakanan, perbezaan utama antara protein haiwan dan sayur-sayuran terletak pada profil asid amino. Profil ini menentukan jumlah asid amino yang diserap oleh badan.

Bagaimana protein dapat membantu menurunkan berat badan?

  • Mencegah perut gemuruh.

  • Mampu meningkatkan jumlah kalori yang dibakar.

  • Membantu hormon yang mempengaruhi berat badan berfungsi dengan lebih berkesan.

  • Membina dan membina otot.

Itulah sebabnya mengapa ramai bergantung pada protein ketika menjalani diet. Mungkin ramai di antara anda berpendapat bahawa protein berasaskan tumbuhan lebih baik dikonsumsi ketika menjalani diet yang ketat. Makanan berasaskan tumbuhan yang kelihatan lebih menjanjikan dan lebih selamat untuk lemak dalam badan. Walau bagaimanapun, ini tidak sepenuhnya benar.

Ternyata, protein haiwan mempunyai lebih banyak kesamaan dengan protein di dalam tubuh kita, iaitu protein substrat. Protein ini termasuk dalam protein yang siap diproses di dalam badan. Sementara itu, protein sayuran sendiri mempunyai batasan amino.

Protein haiwan lebih berkesan dalam membina dan meningkatkan jisim otot anda. Walaupun dibandingkan dengan protein sayuran, protein haiwan masih lebih kuat dan merupakan makanan yang baik untuk otot anda. Dengan bertambahnya jisim otot, simpanan lemak ini akan dikeluarkan dengan perlahan. Sebaliknya, anda akan menurunkan berat badan dan otot anda akan menjadi lebih kuat dan tegang. Pada akhirnya, tidak ada lagi lemak yang longgar di lengan, perut, atau paha.

Namun, jangan salah, ini hanya boleh berlaku jika anda juga berlatih dengan kuat dengan otot. Jadi, anda tidak boleh makan protein haiwan sahaja, kemudian membina otot dan menurunkan berat badan. Anda juga mesti melakukan senaman secara berkala setiap hari.

Jumlah Protein untuk Orang Diet

Ini harus disesuaikan dengan keperluan kalori harian anda. Biasanya, jika seseorang menjalani diet, kalori yang harus dipenuhi setiap hari adalah sekitar 1,500-1,800 kalori. Oleh itu, keperluan protein untuk orang dewasa biasanya 10-15 peratus daripada keperluan kalori harian.

Anda juga boleh makan sebanyak 0.8-1 gram protein per kilogram berat badan dalam satu hari. Oleh itu, anggap berat anda 65 kilogram, yang bermaksud bahawa keperluan protein yang diperlukan adalah sekitar 52-65 gram protein setiap hari.

Walaupun protein haiwan lebih berkesan untuk membina otot, anda masih boleh memasukkan dua jenis protein ini ke dalam makanan anda setiap hari. Dengan begitu, menu makanan anda juga lebih pelbagai dan mengandungi lebih banyak nutrien.

Itulah yang perlu anda ketahui mengenai perbezaan antara protein haiwan dan sayur-sayuran untuk proses diet. Sekiranya anda mempunyai rasa ingin tahu lain mengenai makanan yang baik untuk diet, anda boleh bertanya kepada doktor melalui aplikasi tersebut . Perbincangan dengan doktor di boleh dilakukan melalui Berbual atau Panggilan Suara / Video bila-bila masa dan di mana sahaja. Nasihat doktor boleh diterima secara praktikal dengan: muat turun permohonan di Google Play atau App Store sekarang!

Baca juga:

  • Menurunkan berat badan bersama, ini adalah perbezaan antara diet keto dan paleo
  • Bolehkah Warga Emas Berjalan Diet?
  • Mahukan Sihat & Ramping? Perhatikan diet vegetarian ini