Jarang Dikesan, Bilakah Anggur Hamil Dikenali?

, Jakarta - Kehamilan anggur atau secara perubatan juga dikenali sebagai kehamilan molar adalah kehamilan palsu yang berlaku apabila janin sebenarnya tidak terbentuk atau tidak berkembang. Semasa mengalami anggur mengandung, ibu boleh mengalami gejala seperti kehamilan pada amnya. Namun, lama-kelamaan akan ada pendarahan disertai dengan gejala lain yang menunjukkan ada yang tidak kena pada kehamilan. Sebenarnya, bila arak mengandung boleh diketahui?

Sebelum ini, harap maklum bahawa mengandung anggur terbahagi kepada 2 kes, iaitu kehamilan anggur lengkap dan separa. Pada kehamilan anggur yang lengkap, telur tidak mengandungi kromosom, jadi janin tidak akan terbentuk setelah persenyawaan. Walau bagaimanapun, tubuh wanita hamil masih menghasilkan hormon kehamilan (hCG), jadi jika anda menggunakan ujian kehamilan sederhana, hasilnya akan kelihatan positif. Apabila diperiksa dengan ultrasound, akan terlihat bahawa tidak ada janin atau janin di dalam perut, hanya sel yang tidak normal yang dijumpai di rahim.

Baca juga: Janin tidak berkembang, ini adalah ciri-ciri anggur hamil

Sementara itu, pada kehamilan molar separa, telur dan sperma yang memenuhi kedua-duanya membawa kromosom. Walau bagaimanapun, sperma membawa terlalu banyak kromosom. Akibatnya, embrio yang dibentuk menjadi calon bayi mempunyai jumlah 69 kromosom dan bukannya 46. Akibatnya, janin yang tidak normal terbentuk, tetapi tidak dapat bertahan lama dan tidak akan berkembang menjadi bayi.

Cenderung sukar dikesan

Sebenarnya tidak diketahui sebenarnya bila seseorang akan mengalami kehamilan arak. Kerana, sebenarnya pada peringkat awal kehamilan (pada minggu ke-6 hingga ke-12) tanda-tanda dapat dijumpai jika bukan kehamilan yang sebenar. Ciri khas keadaan ini dicirikan oleh berlakunya pendarahan faraj. Pendarahan pada kehamilan molar lengkap biasanya lebih berat daripada kehamilan molar separa.

Pada mulanya, ibu mungkin mempunyai simptom kehamilan yang biasa. Tetapi kemudian, terdapat bintik-bintik darah merah atau kecoklatan yang keluar dari Miss V. Sekiranya tanda-tanda ini muncul, biasanya setiap wanita hamil akan memeriksa keadaan ini kepada doktor, dan dari sinilah keadaan sebenarnya dapat diketahui. Selanjutnya, apabila diketahui keadaan ini, akan dilakukan tindakan selanjutnya seperti curettage.

Baca juga: Adakah Buah-buahan Yang Menyebabkan Kehamilan Anggur?

Tidak perlu menunggu selama berbulan-bulan sehingga kehamilan palsu ini berlangsung. Sebenarnya, jika seorang wanita hamil memeriksa keadaan kehamilannya sebelum terdapat bintik-bintik darah, kehamilan anggur juga dapat dikesan sejak awal.

Periksa dengan doktor sebaik sahaja anda mendapat keputusan positif dari pek ujian

Kes arak kehamilan sebenarnya dapat diketahui seawal mungkin. Ini bergantung pada bila ibu melakukan pemeriksaan kehamilan. Setelah memeriksa dengan pek ujian , anda harus meneruskan pemeriksaan ke doktor dengan ultrasound, jangan hanya bergantung pada hasilnya pek ujian . Keputusan ujian positif menunjukkan bahawa ibu mengandung dalam kandungan. Terdapat beberapa keadaan yang mungkin tidak normal, seperti salah satunya mengandung anggur.

Dari minggu ke-8 atau ke-9 dapat diketahui sama ada kehamilan tersebut adalah kehamilan anggur atau kehamilan sebenar melalui ultrasound. Inilah yang dapat dilihat pada minggu 8 hingga 9 melalui ultrasound:

  • Kehadiran atau ketiadaan embrio atau janin yang sebenarnya.

  • Tiada cecair ketuban (cecair amniotik) atau cecair amniotik yang sangat rendah.

  • Plasenta sista yang memenuhi rahim.

  • Kehadiran sista ovari.

  • Terdapat janin tetapi pertumbuhannya terhad (pada kehamilan wain separa).

Baca juga: Punca Bintik Keluar Ketika Hamil 6 Bulan

Itulah sedikit penjelasan mengenai anggur mengandung. Sekiranya anda memerlukan lebih banyak maklumat mengenai perkara ini atau masalah kesihatan lain, jangan ragu untuk membincangkannya dengan doktor anda mengenai permohonan tersebut , melalui ciri Bercakap dengan Doktor , ya. Sangat mudah, perbincangan dengan pakar yang anda mahukan dapat dilakukan Berbual atau Panggilan Suara / Video . Dapatkan juga kemudahan membeli ubat menggunakan aplikasi , bila-bila masa dan di mana sahaja, ubat anda akan dihantar terus ke rumah anda dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun sekarang di App Store atau Google Play Store!