Adakah selamat menyusu ketika anda menghidap cacar air? Inilah Fakta

Jakarta - Salah satu cara untuk memenuhi pemakanan bayi adalah dengan menyusu atau menyusu. Ini kerana susu ibu mempunyai kandungan lengkap yang dapat meningkatkan sistem imun bayi, dan menyokong pertumbuhan dan perkembangannya. Namun, ketika ibu mengalami cacar air, adakah selamat untuk meneruskan penyusuan?

Sebenarnya, persoalan sama ada seorang ibu boleh menyusui atau tidak ketika dia mempunyai cacar air masih menuai kebaikan dan keburukan, kerana tidak ada garis panduan yang jelas. Walau bagaimanapun, virus varicella-zoster yang menyebabkan cacar air tidak boleh disebarkan kepada bayi melalui susu ibu. Perkara yang perlu diperhatikan adalah penularan melalui hubungan fizikal, kerana penyakit kulit ini dapat menular dengan mudah ketika bersentuhan dengan penghidapnya. Oleh itu, ibu tidak boleh menyusukan anak mereka secara langsung, tetapi menyusu susu ibu dan memasukkannya ke dalam botol susu.

Baca juga: Inilah Cara Memilih Ubat Batuk untuk Ibu Menyusu

Perhatikan juga masa kemunculan cacar air

Seperti disebutkan sebelumnya, cacar air adalah penyakit yang disebabkan oleh virus, yang ditandai dengan munculnya benjolan kecil pada kulit yang dipenuhi air. Seseorang yang mempunyai cacar air dapat dengan mudah menyebarkan penyakit ini kepada orang lain, bermula dari 1-2 hari sebelum benjolan berair muncul, sehingga semua lebam pada kulit kering. Ini tentu saja berlaku untuk ibu menyusu.

Sekiranya benjolan berair pada kulit akibat cacar air muncul 5 hari sebelum hingga 2 hari selepas melahirkan, ibu harus memisahkan diri dari bayinya sebentar. Kerana, dalam jangka waktu tersebut, jumlah virus dalam darah dan risiko penularan jangkitan sangat tinggi.

Di samping itu, bayi yang dilahirkan juga perlu diberi VZIG (varicella-zoster immunoglobulin) dan dipantau selama 21 hari pertama selepas kelahiran, untuk melihat sama ada terdapat penularan atau tidak. Kerana, pada masa ini, ibu yang menghidap cacar air dapat menyebarkan keadaan yang paling parah kepada bayinya. Sekiranya anda menemui jangkitan cacar air pada bayi anda, doktor biasanya akan memberi anda ubat antivirus.

Baca juga: Keadaan Perubatan yang Membuat Ibu Tidak Boleh Menyusui

Oleh itu, anda tidak boleh menyusukan bayi anda? Jawapannya, tentu anda boleh. Namun, ia tidak diberikan secara langsung, tetapi dengan dinyatakan dan diberikan melalui botol susu. Ini berlaku jika tidak ada lesi atau lebam di kawasan payudara ibu atau ketika bayi telah diberi imuniti pasif VZIG.

Petua Menyusukan Selamat untuk Ibu yang Mendapatkan Cacar Air

Sekiranya cacar air pada ibu berlaku lebih dari 5 hari sebelum atau lebih dari 3 hari selepas melahirkan, tubuh ibu biasanya telah membentuk antibodi yang dapat dipindahkan ke bayinya, baik melalui plasenta atau susu ibu. Dalam keadaan ini, tidak perlu memisahkan ibu dan bayi. Sebenarnya, pemberian VZIG juga tidak perlu.

Ibu boleh menyusukan bayi, tetapi masih perlu berwaspada kerana risiko menularkan cacar air kepada bayi masih ada. Berikut adalah beberapa perkara yang perlu diberi perhatian oleh ibu sekiranya mereka ingin terus menyusukan bayi mereka ketika mereka menghidap cacar air:

1. Rajin Basuh Tangan Anda

Mencuci tangan adalah langkah pencegahan yang biasa untuk mengelakkan bayi daripada dijangkiti cacar air. Ibu perlu rajin mencuci tangan dengan sabun dan air mengalir sebelum menyusu, sebelum memegang bayi, dan selepas menyusui.

2. Menggunakan Topeng

Cacar air dapat disebarkan melalui titisan yang keluar dari mulut atau hidung. Oleh itu, pencegahan dengan menggunakan topeng adalah usaha penting, terutama ketika ibu menyusui.

Baca juga: 3 Tradisi Unik Ibu Menyusu di Dunia

3. Tutup Lesi atau lebam dengan baik

Pada luka atau cacar air, virus disimpan. Jadi, menutupinya dengan betul sangat penting untuk mencegah penularan ketika ibu menyusu.

Itulah beberapa petua agar ibu dapat terus menyusukan bayinya apabila terkena cacar air. Sekiranya anda masih ragu-ragu atau tidak jelas, muat turun aplikasi sahaja dan menggunakannya untuk bertanya dan membincangkan keadaan cacar air yang dialami ketika menyusui dengan doktor.

Rujukan:
Ibu kepada Bayi. Diakses pada tahun 2020. Cacar Air (Varicella).
Persimpangan Ibu. Diakses pada tahun 2020. Cacar Air dan Penyusuan Susu: Langkah berjaga-jaga, Rawatan, dan Vaksinasi.