Inilah sebab mengapa penting untuk mengekalkan tahap kolesterol normal

Tubuh memerlukan kolesterol untuk membina sel yang sihat. Namun, apabila jumlahnya terlalu tinggi, kolesterol dapat menumpuk di saluran darah. Akhirnya, penumpukan kolesterol ini menyumbat arteri dan menyebabkan pelbagai masalah kesihatan. "

, Jakarta - Ketika Anda mendengar tentang kolesterol, apa yang segera muncul di otak anda adalah penyakit yang boleh membahayakan. Sebenarnya, kolesterol itu sendiri diperlukan oleh tubuh dan memberikan manfaat kesihatan ketika tahap normal. Kolesterol adalah bahan lilin atau lemak yang terdapat di dalam darah.

Perkara yang perlu diperhatikan, apabila jumlahnya terlalu banyak, kolesterol berisiko menyebabkan pelbagai masalah kesihatan. Contohnya mencetuskan kolesterol tinggi dan penyakit lain. Inilah sebab-sebab penting lain mengapa anda mesti memastikan tahap kolesterol tetap normal.

Baca juga: Hati-hati, ini adalah 5 penyakit yang boleh berlaku kerana kolesterol tinggi

Mengapa Penting untuk Mengekalkan Tahap Kolesterol?

Tubuh memerlukan kolesterol untuk membina sel yang sihat. Walau bagaimanapun, kadar kolesterol tinggi dapat meningkatkan risiko kegemukan dan penyakit kardiovaskular, seperti tekanan darah tinggi, penyakit jantung dan strok. Kolesterol tinggi dapat mengembangkan simpanan lemak di saluran darah. Akhirnya, deposit ini bertambah sehingga menyukarkan darah mengalir ke arteri. Deposit lemak juga berisiko pecah secara tiba-tiba dan membentuk gumpalan yang menyebabkan serangan jantung atau strok.

Kolesterol tinggi sebenarnya boleh diwarisi atau genetik. Walau bagaimanapun, kebanyakan kes disebabkan oleh gaya hidup yang tidak sihat. Contohnya termasuk makan makanan tinggi lemak, malas bergerak, dan merokok.

Walaupun ada ubat yang dapat menurunkan kolesterol, perubahan gaya hidup adalah satu-satunya cara untuk mengurangkan risiko masalah kesihatan yang disebabkan oleh kolesterol tinggi.

Petua untuk Menjaga Tahap Kolesterol Normal

Kunci tahap kolesterol normal adalah mengamalkan gaya hidup sihat. Berikut adalah beberapa petua yang boleh anda lakukan untuk menjaga kadar kolesterol tetap normal:

1. Makan makanan yang menyihatkan jantung

Inilah diet yang boleh anda gunakan untuk menjaga kadar kolesterol tetap normal:

  • Kurangkan lemak tepu. Lemak tepu sering dijumpai dalam daging merah dan produk tenusu penuh lemak. Pengambilan lemak tepu dapat meningkat lipoprotein berketumpatan rendah (LDL) atau kolesterol jahat dalam darah.
  • Elakkan pengambilan lemak trans. Lemak trans sering disenaraikan pada label makanan sebagai "minyak sayuran terhidrogenasi sebahagian." Ia sering digunakan dalam marjerin dan pastri, biskut, dan kek yang dibeli di kedai. Lemak trans meningkatkan kadar kolesterol secara keseluruhan, jadi anda perlu mengehadkan atau menghindarinya.
  • Tingkatkan asid lemak omega-3. Asid lemak omega-3 adalah lemak baik yang tidak akan meningkatkan jumlah kolesterol jahat. Bahannya, omega-3 memberikan pelbagai manfaat kesihatan jantung yang lain, termasuk mengurangkan tekanan darah.
  • Tingkatkan penggunaan serat larut. Serat larut dapat mengurangkan penyerapan kolesterol ke dalam aliran darah. Oatmeal, kacang ginjal, tauge Brussels, epal dan pir adalah contoh makanan yang tinggi kandungan seratnya.

Baca juga: Ini adalah 3 jenis kolesterol yang perlu diperhatikan

2. Bersenam secara berkala

Berat badan yang berlebihan dapat meningkatkan risiko penyakit kolesterol. Itulah sebabnya anda perlu melakukan senaman secara berkala untuk menurunkan berat badan atau memastikannya tetap optimum. Latihan juga dapat meningkatkan kadar kolesterol baik (HDL) dan menurunkan kadar kolesterol jahat (LDL). Lakukan senaman sekurang-kurangnya 30 minit lima kali seminggu, atau 20 minit aktiviti aerobik tiga kali seminggu.

Menambah aktiviti fizikal, walaupun dalam selang waktu pendek beberapa kali sehari, dapat mencegah penumpukan kolesterol dalam tubuh. Beberapa latihan yang boleh anda cuba termasuk berjalan pantas, menunggang basikal, berenang dan lain-lain. Untuk terus bermotivasi, pertimbangkan untuk mencari teman gim atau menyertai kumpulan latihan.

3. Berhenti merokok

Merokok boleh menyebabkan pelbagai masalah kesihatan termasuk peningkatan kadar kolesterol jahat. Apabila anda berhenti merokok, anda akan langsung merasakan faedahnya. Dalam 20 minit berhenti, tekanan darah dan degup jantung dapat pulih dari lonjakan yang disebabkan oleh merokok.

Tiga bulan setelah berhenti, peredaran darah dan fungsi paru-paru mungkin mulai bertambah baik. Sementara itu, setelah setahun berhenti, risiko penyakit jantung akan menurun sebanyak 50 peratus jika dibandingkan dengan perokok aktif.

4. Kurangkan pengambilan alkohol

Pengambilan alkohol dalam dos sederhana dapat mengurangkan kadar kolesterol LDL, atau kolesterol jahat. Bagi orang dewasa yang sihat, yang terbaik adalah mengehadkan satu minuman sehari untuk wanita, dan dua minuman sehari untuk lelaki. Terlalu banyak alkohol boleh menyebabkan masalah kesihatan yang serius, termasuk tekanan darah tinggi, kegagalan jantung dan strok.

Baca juga: Ini adalah Tahap Kolesterol yang Sihat dari segi Kesihatan

Anda mungkin juga perlu melakukan pemeriksaan rutin untuk memastikan tahap kolesterol anda tetap normal dan mengesan risiko penyakit lebih awal. Sekiranya anda merancang untuk berjumpa doktor, buat temu janji dengan hospital terlebih dahulu melalui aplikasi supaya lebih praktikal. Muat turunaplikasinya sekarang!

Rujukan:
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2021. Kolesterol tinggi.NHS. Diperoleh pada tahun 2021. Turunkan kolesterol anda.

Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Gejala Kolesterol Tinggi.