Sebab mengapa pisang selamat untuk penghidap GERD

Jakarta - Pisang rendah lemak jenuh, kolesterol, dan natrium. Buah ini juga kaya akan serat, vitamin C, kalium, mangan, dan B6 yang baik untuk kesihatan. Fakta lain ialah, satu pisang mengandungi kira-kira seperempat dari keperluan harian tubuh B6. Buah ini adalah makanan ringan yang sesuai untuk dinikmati ketika dalam perjalanan kerana praktikal. Bolehkah buah ini dimakan untuk merawat GERD? Dapatkan jawapannya di sini.

Baca juga: Kurangnya pengambilan buah-buahan dan sayur-sayuran, inilah kesannya pada tubuh

Mengatasi GERD adalah salah satu kebaikan pisang

Pisang adalah buah alkali, yang bermaksud mereka mempunyai kandungan asid yang rendah. Buah ini baik untuk dimakan bagi penderita GERD atau bisul kerana mengandungi kadar pH sekitar 4.5-5.2. Pisang dipercayai dapat meneutralkan asid perut serta melegakan gejala GERD yang muncul. Warna kuning kulit menunjukkan bahawa buah ini mempunyai kandungan kalium yang tinggi di dalamnya.

Tekstur yang halus ketika dikunyah menjadikan buah ini dapat membantu mengembalikan fungsi asid perut bagi penghidap GERD. Pisang yang ditelan dan memasuki kerongkongan mampu membentuk lapisan pelindung untuk mengelakkan kemungkinan naiknya asid perut. Buah ini mempunyai kandungan serat yang tinggi, yang dapat mencegah timbulnya masalah pencernaan bagi orang yang mempunyai asam lambung.

Pisang terasa manis apabila masak, tetapi mengandungi nilai indeks glisemik rendah. Indeks glisemik adalah ukuran kesan makanan pada kadar gula darah di dalam badan. Buah ini mampu menjaga keseimbangan bakteria dalam sistem pencernaan penderita GERD, sehingga dapat menolong kesihatan pencernaan secara keseluruhan. Pada ketika ini, adakah anda ingin mencuba buah ini sebagai makanan ringan?

Baca juga: Ini adalah buah-buahan yang sesuai untuk diet

Manfaat Pisang Lain untuk Kesihatan Tubuh

Manfaat pisang tidak terhad kepada mengatasi GERD. Berikut adalah beberapa faedah pisang lain untuk kesihatan tubuh:

1. Menstabilkan Tekanan Darah

Kandungan kalium yang tinggi dalam pisang memainkan peranan penting dalam mengurus atau menstabilkan tekanan darah di dalam badan. Kalium membantu mengurangkan ketegangan pada saluran darah yang merupakan penyebab utama tekanan darah tinggi.

2. Menjaga Kesihatan Organ Ginjal

Kandungan kalium dalam pisang dapat menjaga kesihatan buah pinggang. Anda dapat menikmati faedah yang satu ini sekiranya anda makan 4-6 biji pisang secara berkala dalam satu minggu.

3. Mengawal Gula Darah di Badan

Seperti penjelasan sebelumnya, pisang mempunyai kandungan indeks glisemik rendah. Ini bermaksud bahawa gula semula jadi dari pisang akan dilepaskan secara perlahan ke dalam darah, sehingga kadar gula dalam darah lebih terkawal.

4. Membantu Menurunkan Berat Badan

Kandungan serat yang tinggi dalam pisang dapat membuat anda merasa kenyang dalam jangka masa yang lama. Ini akan membantu mengawal selera makan, supaya penyerapan lemak ke dalam sel dapat dikawal. Kandungan magnesium dalam buah ini dapat membantu memecahkan sel-sel lemak di dalam badan, sehingga membantu menurunkan berat badan.

5. Menghalang Penuaan Pramatang

Penuaan pramatang dicirikan oleh kulit kusam, bintik-bintik gelap, garis halus atau kedutan, dan kulit kendur. Untuk mengelakkan ini, cubalah makan pisang secara berkala, ya. Kandungan vitamin C dan B6 di dalamnya adalah antioksidan yang dapat mencegah beberapa tanda penuaan ini.

6. Menjaga Kesihatan Mata

Pisang mengandungi antioksidan, seperti vitamin A, C, E, dan karotenoid, yang dapat melindungi dan memperbaiki sel yang rosak. Vitamin A dan C mampu mengekalkan kesihatan mata dan kulit. Buah ini juga mengandungi lutein yang dapat mengurangkan risiko kerosakan mata akibat penuaan.

Baca juga: 7 buah ini bermanfaat untuk pencernaan yang sihat

Gejala GERD yang berulang sememangnya boleh mengganggu aktiviti. Namun, jangan jadikan alasan untuk tidak memakan buah, okey? Cuba masukkan pisang dalam diet harian anda, memandangkan banyak manfaat yang diperoleh untuk kesihatan tubuh. Untuk maklumat lebih lanjut mengenai faedah pisang untuk kesihatan, anda boleh meminta doktor anda secara langsung dalam permohonan , ya.

Rujukan:

Pusat kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Mengapa Pisang adalah Pilihan yang Baik untuk Orang yang Mengalami Refluks Asid.

Pertukaran Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. 6 Sebab Baik untuk Makan Pisang Hari Ini.

Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. 11 Manfaat Kesihatan Berasaskan Bukti Pisang.